Τις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τον υπουργό τον περίμεναν στην είσοδο της πόλης οι κάτοικοι για να του δείξουν τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους: «Πνιγόμαστε, χάσαμε τις περιουσίες μας. «Ντροπή σας. Ήρθατε εδώ σήμερα να μας πείτε τι; Συλλυπητήρια;» του έλεγαν οι ντόπιοι ενώ κάποια στιγμή επικράτησε ένταση παρουσία και του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να καταβληθεί στους πληγέντες έκτακτο βοήθημα για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών τους, ενώ ο δήμος Αγρινίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

Νωρίτερα, ο κ. Σκουρλέτης μετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τους δημάρχους του νομού προκειμένου να ενημερωθεί για τη συνολική κατάσταση στην περιοχή και τις ανάγκες που έχουν προκύψει.

«Πράγματι σε αρκετά σπίτια, σε κάποιες επιχειρήσεις, υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μετά το τέλος της επίσκεψή του. Είναι θετικό -και αυτό ήταν μια διαπίστωση και των κατοίκων- ότι υπήρξε μία άμεση κινητοποίηση και από την Περιφέρεια και από τους δύο Δήμους. Βεβαίως, η αμεσότητα της κινητοποίησης δεν μπορεί να υπερβεί αφενός κάποιες χρόνιες καταστάσεις, αλλά και την απουσία εδώ και χρόνια κάποιων υποδομών.
Αυτά στις ακραίες καταστάσεις που ζήσαμε, των ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνανε και τη μεγάλη ζημιά.

Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ενταθούν οι έλεγχοι των συνεργείων, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει από χθες, να έχουμε την πλήρη εικόνα των καταγραφών που αφορούν, είτε σπίτια είτε επιχειρήσεις ή οικοσκευές. Για όλα αυτά υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να μπουν στο δρόμο της αποζημίωσης. Θα κάνουμε τώρα και τη σύσκεψη, θα δούμε ακριβώς το εύρος της ζημιάς, για την οποία έχουν καλύτερη γνώση και ο κύριος περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι και να δούμε πλέον την επόμενη μέρα, πέρα από την επίσπευση των διαδικασιών, τί σχεδιασμό θα κάνουμε, έτσι ώστε να λύσουμε και μονιμότερα προβλήματα. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι επειδή αρκετά ρέματα έχουν ουσιαστικά φράξει ή έχουν καταστραφεί, επείγει και προτεραιότητα είναι να υπάρξει μία αποκατάσταση αυτών των ρεμάτων, ως ένα πρώτο βήμα, πέρα από τον υπόλοιπο σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί μεσομακροπρόθεσμα.

Τα αιτήματα για οικονομική ενίσχυση παγίως ικανοποιούνται, πρώτα απ’ όλα των δήμων προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μέσα στις επόμενες ημέρες, μπορεί και αύριο, κάποια πρώτα χρήματα θα εκταμιευτούν».