Με σύνθημα «δεν ήταν ατύχημα αλλά ήταν ένα κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα» αντιεξουσιαστές διοργανώνουν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι πορεία από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά με προορισμό τα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με αφορμή το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Όπως σημειώνουν η περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού «φέρει ανεξίτηλη την υπογραφή δύο εκ των πλέον ληστρικών μερίδων του ελληνικού καπιταλισμού -του εφοπλισμού και της πετρελαιόβιομηχανίας- που μαζί με πολυεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους και μ’ επίκεντρο το λιμάνι και το δήμο του Πειραιά έχουν επιβάλει, σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, μέχρι το Πέραμα, τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, μια ειδική οικονομική ζώνη, ένα καθεστώς πολιτικού και ταξικού απαρτχάιντ.»
Συνεχίζεται ο καθαρισμός των ακτών
Εμ τω μεταξύ τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του καθαρισμού των δεξαμενών του ναυαγισμένου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση για την διαδικασία ανέλκυσης του πλοίου.
Υπενθυμίζεται πως θα πρέπει να γίνει σύγκληση της γνωμοδοτικής επιτροπής που υπάρχει για θέματα ναυαγίων -συμμετέχουν εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, της λιμενικής αρχής, του εμπορικού επιμελητηρίου και του οργανισμού λιμένα- προκειμένου να γνωμοδοτήσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος αν το βυθισμένο πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ή για το περιβάλλον και θα πρέπει να απομακρυνθεί. Την όλη διαδικασία αναμένεται να κινήσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, υπό την εποπτεία της Δημόσιας Αρχής Λιμένος.
Σύμφωνα με το νόμο 2881/2001, «ρύθμιση θεμάτων ανέλκυσης ναυαγίων και άλλες διατάξεις» στο άρθρο 2 ο κύριος του ναυαγίου (πλοιοκτήτρια εταιρεία), στην περίπτωση που το βυθισμένο πλοίο αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα σε περιοχή του λιμένα, ή σε δίαυλο ή παρεμποδίζει την προσόρμιση την αγκυροβολία, προσβάλλει ή απειλεί να προσβάλλει το περιβάλλον, υποχρεούται να το ανελκύσει και να το απομακρύνει εκτός του λιμένα, όπως έχει ή κατά τμήματα.
Η πρόσκληση, όπως ορίζει ο νόμος, αναμένεται να επιδοθεί από δικαστικό επιμελητή στον κύριο ή στον αντιπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Στην περίπτωση που η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή της, η λιμενική αρχή, υπό την εποπτεία της δημόσιας αρχής λιμένος, μπορεί να εκποιήσει το ναυάγιο ή τμήματα αυτού με ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Την ίδια στιγμή οι εργασίες καθαρισμού των ακτών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και δεν αποκλείεται ως το Σαββατοκύριακο να έχουν παραδοθεί ακτές από Πειραιά ως Φάληρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:
– Στη Σαλαμίνα, δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση. Επιχείρησαν συνολικά 118 άτομα, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, με μηχανικά μέσα προς καθαρισμό των βράχων και των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων –Λιμνιώνα –Κυνόσουρας –Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή «Θεατράκι» και «Λιμνιώνα» συνεχίστηκαν και σήμερα οι εργασίες καθαρισμού του βυθού από οκτώ δύτες. Η κατάσταση στην περιοχή βελτιώνεται καθημερινά.
– Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής δεν υφίσταται θαλάσσια ρύπανση, ενώ ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού των ακτών.
– Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου, η γενικότερη εικόνα της ακτογραμμής παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες εργασίες καθαρισμού της. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες από συνεργείο 43 ατόμων ενώ αναμένεται αύριο η πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των ακτογραμμών στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου..
– Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας 12 ατόμων, με τη χρήση μηχανικών μέσων. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, 51 ατόμων συνολικά, εκτέλεσε εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει καθημερινά σταθερή βελτίωση.
– Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας, συνεχίστηκαν οι εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα από 38 άτομα, συνεργεία της αναδόχου εταιρείας, ενώ επιχείρησε στην περιοχή και ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης. Η κατάσταση στην περιοχή παρουσιάζει σαφή βελτίωση και αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, ολοκλήρωση των εκτελούμενων εργασιών καθαρισμού σύντομα.
– Στην εγκατάσταση «Αστέρας Γλυφάδας», όπου η κατάσταση παρουσιάζει επίσης σαφή βελτίωση, επιχείρησε συνεργείο 28 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, με πλυστικά μηχανήματα, ενώ ολοκληρώθηκε από δύτες ο έλεγχος του βυθού χωρίς να βρεθούν ίχνη πετρελαιοειδών.
– Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης –Βούλας –Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση.
Επιπρόσθετα, επισημαίνεται επιχείρησαν ένα σκάφος απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής, τρία ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης ότι όλα τα πλωτά φράγματα απορρύπανσης έχουν αποσυρθεί πλην εκείνα της Σαλαμίνας ενός θαλάσσιου τμήματος της περιοχής του Ελληνικού και ενός θαλάσσιου τμήματος της περιοχής της Γλυφάδας.
Ακόμη «από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στο θαλασσινό νερό, στην ανοικτή θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου, το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2017, διαπιστώθηκε ότι οι προσδιορισθείσες τιμές συγκεντρώσεων ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων κρίνονται φυσιολογικές. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες οριακές τιμές.»