από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Ο Λ. Μπαλτσιώτης επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας

Ο ιστορικός που υπηρετούσε στον Συνήγορο του Πολίτη τώρα στην ιθαγένεια
Ο Λ. Μπαλτσιώτης επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Σε προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κτήση ιθαγένειας. Θα επιχειρηθεί να αρθούν οι δυσλειτουργίες οι οποίες έχουν εντοπισθεί και προκαλούν καθυστερήσεις ακόμα και σε περιπτώσεις που αφορούν στα ανήλικα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει το Μαξίμου και την τοποθέτηση του Νομικού και Διδάκτορα Ιστορίας κ. Λάμπρου Μπαλτσιώτη, ως επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας, η οποία συστάθηκε μόλις πριν από ένα μήνα. Ο κ. Μπαλτσιώτης υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Συνήγορο του Πολίτη, στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με ειδίκευση σε θέματα που αφορούν στην ιθαγένεια, την πολιτογράφηση, τη θρησκευτική ελευθερία αλλά και στην προστασία από διακρίσεις με βάση την καταγωγή κ.α. Στον 51χρονο Διδάκτορα Ιστορίας ανέθεσαν καθήκοντα Ειδικού Τομεακού Γραμματέα Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, με απόφασή τους ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης (ΦΕΚ. 462/τ. Υ. Ο. Δ. Δ/ 21-9-2017).

Πάντως, όταν τον Ιούλιο του 2017 εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο Σκουρλέτη η ρύθμιση για τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών, κόμματα της αντιπολίτευσης (Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. α.) κατηγόρησαν την κυβέρνηση, με αφορμή τη νέα Γραμματεία, για αύξηση κυβερνητικών οργάνων με στόχο τον έλεγχο του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Ποτάμι επεσήμαιναν τότε στη Βουλή σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο ότι «δημιουργούνται νέα όργανα και δομές, όπως η νέα ειδική γραμματεία ιθαγένειας, που συμπαρασύρουν τη δημιουργία ενός ακόμα κύματος θέσεων μετακλητών και συμβούλων».

Τελικά, η νέα Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας συστάθηκε με το άρθρο 125 του νόμου 4483 /2017 (ΦΕΚ, Τεύχος Α' 107/31.07.2017) και ορίστηκε ότι αποστολή της είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημόσιων πολιτικών για θέματα που αφορούν στην κτήση και απώλεια της ελληνικής ιθαγένειας ενώ παράλληλα έχει υπό την εποπτεία της τη Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Εκεί σημειώνεται ότι ως Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Ιθαγένειας διορίζεται πρόσωπο που διακρίνεται για την επιστημονική του κατάρτιση και την επαγγελματική του ικανότητα σε ζητήματα συναφή με τις αρμοδιότητές του και διαθέτει σημαντική διοικητική εμπειρία, σε θέσεις ευθύνης, σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, στοχοθεσία, συντονισμό ομάδων και παρακολούθηση επίτευξης στόχων.

Ο κ. Λάμπρος Μπαλτσιώτης, σύμφωνα με το βιογραφικό του, ειδικεύεται σε ζητήματα γλωσσικής και θρησκευτικής ετερότητας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και σε ζητήματα ιθαγένειας, και έχει μεγάλη εμπειρία ως ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη. Ανήκει στους ιστορικούς που με τις μελέτες τους και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους εστιάζουν στην προσπάθεια αποδυνάμωσης των εθνικισμών στα Βαλκάνια, αναδεικνύουν ζητήματα των μειονοτήτων αν και οι απόψεις τους ενίοτε κρίνονται ως κοσμοπολίτικες υπό την ευρεία έννοια κατ΄αντίστιξη με τους λεγόμενους εθνικόφρονες. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ σπούδασε Ιστορία στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και είναι διδάκτωρ Ιστορίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για την έκδοση αποφάσεων κτήσης με επιτάχυνση, μεταξύ άλλων, των διαδικασιών για την εξέταση των αιτημάτων ιθαγένειας. Θα επιχειρηθεί να αρθούν οι δυσλειτουργίες οι οποίες έχουν εντοπισθεί και προκαλούν καθυστερήσεις ακόμα και σε περιπτώσεις που αφορούν στα ανήλικα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι μόνο η αύξηση του όγκου των αιτήσεων, μετά την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που προκαλεί αρρυθμίες. Εντοπίστηκαν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά και εμπλοκές λόγω της έλλειψης ηλεκτρονικής διασύνδεσης για διασταύρωση στοιχείων και έκδοση πιστοποιητικών. Βέβαια, μείζον θέμα είναι και οι αποψιλωμένες από προσωπικό υπηρεσίες, Είναι ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ το Βήμα της Κυριακής (12/03/2017), «ο χρόνος αναμονής είναι περίπου δυόμισι χρόνια ενώ ακόμα και σήμερα, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες των υπαλλήλων στις αποψιλωμένες από προσωπικό υπηρεσίες, εκκρεμούν αιτήσεις για απονομή ελληνικής ιθαγένειας από το 1997-98!».

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι λίγο νωρίτερα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου Σκουρλέτη, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας (αρχές Ιουνίου) είχε επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών, και είχε προαναγγείλει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για την ιθαγένεια.
Ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στα προβλήματα μεταναστών οι οποίοι ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, έχουν τις τυπικές και νομικές προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την ιθαγένεια, αλλά, όπως είπε, στην πράξη δυσκολεύονται πάρα πολύ ή και δεν την αποκτούν.
«Θέλουμε, λοιπόν, να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας. Νομίζω ότι είναι μία πρωτοβουλία, η οποία ουσιαστικά μας οδηγεί σε έναν εξορθολογισμό, κυρίως σε ο, τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και των χρόνων που απαιτούνται», είχε επισημάνει. Το Μαξίμου προβάλλει ως ανάγκη για ένα κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη διεκπεραίωση υποθέσεων ιθαγένειας με κανόνες που και τη διαφάνεια να υπηρετούν και τα δικαιώματα των πολιτών να σέβονται.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μπαλτσιώτης | 10/12/2017 22:45
  Θα επιθυμούσα οι αναγνώστες να διαβάσουν το τετράτομο του Αχ. Λαζάρου τόμος Δ', κείμενο 34 . Εχει αρκετά στοιχεία για τον κο Λάμπρο Μπαλτσιώτη
  Ανώνυμος / η
  απάντηση11
   
   
  Βιαστείτε μέχρι τις εκλογές Συντρόφια | 22/09/2017 13:22
  Γιατί μετά σας βλέπω Υαλοκαθαριστες στα Γραφεία του Σόρος
  Πέτρος
  απάντηση195
   
   
   
  Μια ερωτηση μονον... | 22/09/2017 12:57
  Σεβομαι τον θεσμο του Συνηγορου του Πολιτη αλλα και τον καθηγητη Μπαλτσιωτη. Παρολα αυτα και λογω της ειδικοτητας του και της σχεσης του τοσο με το Σ.τ.Π. οσο και απο την νεα του θεση, με τα νομικα θεματα, ΘΕΛΩ να του κανω 1 ΕΡΩΤΗΣΗ. Κε Μπαλτσιωτη Ποσο Νομιμη ειναι η αποδοση Ιθαγενειας( γιατι αληθεια χρησιμοποιουμε αυτη τη λεξη που σημαινει Αυτοχθων και οχι τη λεξη Υπηκοοτητα?) σε ανθρωπους που μπηκαν παρανομα στην Ελλαδα και ειναι κατα 99% αυτοι και τα παιδια τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ? Γιατι πρεπει να νομιμοποιησουμε καποιους που μπηκαν παρανομα στην Ελλαδα και ειναι εδω ετσιθελικα και ενας μεγαλος αριθμος τους ζει εδω παρανομοντας εις βαρος των ελληνων? Μια απαντηση...?
  Σπυρος
  απάντηση2612
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Άντε, | 22/09/2017 11:55
  βολεύτηκε και ο διδάκτορας Ιστορίας!
  Άλλος για διορισμό;
  απάντηση289