από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Βόμβα ΣτΕ: Η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου είναι πενταετής

Αντισυνταγματικές οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής
Βόμβα ΣτΕ: Η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου είναι πενταετής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αντισυνταγματικές έκρινε τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με μια απόφαση που έρχεται για να ταράξει τα νερά, το ανώτατο δικαστήριο ανατρέπει τους φορολογικούς ελέγχους που έγιναν σε βάθος χρόνου μεγαλύτερου της πενταετίας, κρίνει με άλλα λόγια ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου είναι πενταετής, ακυρώνοντας παράλληλα τις προσδοκίες της κυβέρνησης για εισροή εισόδων στα δημόσια ταμεία από τις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «η παραγραφή πρέπει να έχει εύλογη διάρκεια ενόψει μάλιστα του ότι πλέον διευκολύνεται η διαδικασία ελέγχου τόσο λόγω των σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων ελέγχου όσο και λόγω του γεγονότος ότι πολλά δεδομένα που αφορούν την πάσης φύσεως οικονομική δραστηριότητα των φορολογουμένων (π.χ. εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τόκους καταθέσεων, κ.λπ.) εισάγονται στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, χωρίς να χρειάζονται καμία ενέργεια εκ μέρους των φορολογουμένων, έτσι δεν δικαιολογείται ο καθορισμός μακρού χρόνου παραγραφής πέραν των χρονικών ορίων που όριζαν οι προισχύουσες διατάξεις, σε χρόνο κατά τον οποίο η φορολογική διοίκηση δεν διέθετε τα εργαλεία αυτά…

Η ταχύτητα των εξελίξεων σε όλους τους τομείς μεταξύ των οποίων και ο οικονομικός και ο επιχειρηματικός επιβάλλει προς προστασία του δημοσίου συμφέροντος την ταχύτητα κατά το δυνατόν εκκαθάρισης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, προκειμένου να προγραμματίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα, να γνωρίζουν τις οφειλές τους επικαίρως και κατά τακτά και σχετικώς μικρά χρονικά διαστήματα διότι η συσσώρευση των οφειλών πολλών ετών, λόγω μη της παρόδου μακρού χρόνου διενέργειας ελέγχου για περισσότερα έτη και εκδόσεως των σχετικών καταλογιστικών πράξεων και η αξίωση συγχρόνου καταβολής αυτών, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα».

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υιοθέτησε την ανάλογη κρίση και των Τμημάτων του ενώ υπογραμμίζει ότι για την επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων απαιτείται να εφαρμόζεται προθεσμία παραγραφής, η οποία πρέπει να ορίζεται εκ των προτέρων και να είναι επαρκώς προβλέψιμη από τον φορολογούμενο.
Η παραγραφή αυτή πρέπει, επίσης, να έχει συνολικά εύλογη διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας, ενώ η μεταβολή της με την πρόβλεψη επιμηκύνσεως είναι δυνατή μόνον υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος, δηλαδή με διάταξη θεσπιζόμενη το αργότερο το επόμενο της γενέσεως της φορολογικής υποχρεώσεως έτος.

Η απόφαση (1738/2017) που συνιστά και την οριστική κρίση του ΣτΕ είναι κόλαφος για όλες τις παρατάσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς με κυβερνητική πρωτοβουλία ενώ μηδενίζει ουσιαστικά δεκάδες φορολογικά πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί.
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ | 22/09/2017 13:09
  Εγώ δεν κατάλαβα ότι παραγράφονται οι οφειλές αλλά τα πρόστιμα και οι διαφορές που θα έβγαζε ένας φορολογιικός έλεγχος αν γινόταν στην ώρα του. Για παράδειγμα εσύ έκανες τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ο έλεγχος έβγαλε φορολογικές διαφορές γιατί πιστεύει ότι δεν είναι τόσα είναι τόσα. Θεωρώ και εγώ ότι δεν μπορεί να επανέρχεται μετά από 10, 15, ή 20 χρόνια που μπορεί να έχει αλλάξει η οικονομική σου κατάσταση και να σου καταλογίζει πράξεις και πρόστιμα. Όσον αφορά χειροπιαστά ποσά που βρέθηκαν σε τράπεζες χωρίς απάντηση "πόθεν έσχες" ήταν πάντα πολιτική η ευθύνη να μην προχωράνε. Και χωρίς την απόφαση του ΣΤΕ δεν θα προχωρούσαν ποτέ...
  ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ
  απάντηση00
   
   
  Μπανανία | 29/06/2017 13:48
  Παραγραφή για τις οφειλές, παραγραφή για τα αδικήματα, παραγραφή για την καταπάτηση, παραγραφή για τα αυθαίρετα. Τελικά αυτό το κράτος έχει τους νόμους που θέλουμε: λαμογίες, παραγραφές και ατιμωρισία. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει διαφθορά, γιατί κυβερνάνε οι απατεώνες, γιατί υπάρχουν ελλείματα, γιατί χρεωκοπήσαμε. Άντε, ίσως τον επόμενο αιώνα να καταλάβει ο "σοφός" Ελληνικός λαός το "γιατί". Μέχρι τότε θα κατηγορεί τις κυβερνήσεις που ο ίδιος ψηφίζει, για τις πρακτικές που ο ίδιο επικροτεί άλλα κρίνει ώς απαράδεκτες... Έτσι για να δουλευόμαστε μεταξύ μας, γιατί οι ξένοι, χρηματοδότες, δανειστές και επενδυτές μας πήραν πλέον χαμπάρι...
  Οδοστρωτήρας
  απάντηση23
   
   
  Χαίρομαι | 29/06/2017 08:07
  Άλλη μια ήττα για το ληστρικό κράτος. Μόνο με "σφαλιάρες" ίσως αντιληφθούν ότι δεν έχουν και τόση δύναμη οι "κύριοι" αλήτες. Το πλιάτσικο έχει όρια!
  ψηφοφόρος
  απάντηση102
   
   
   
  Φοροδιαφευγω αλλά δεν κινδυνευω | 28/06/2017 15:19
  Είμαι ιατρός , μεγαλοιατρός. Πέρνω για κάθε επίσκεψη 150 ευρουλάκια συν τα έκτακτα φακελάκια για τις εγχειρήσεις που κάνω σε δημόσιο νοσοκομείο. Δεν κόβω αποδείξεις γιατί εκβιάζω τους ασθενείς μου λέγοντας ότι θα πρέπει να πληρώσουν και 23% ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 35 ευρώ παραπάνω... Η γυναίκα μου είναι δικηγόρος, για κάθε παράσταση πέρνει τα νόμιμα με απόδειξη και τρεις φορές περισσότερα κάτω από το τραπέζι... Είχαμε τρελό άγχος τώρα τελευταία τι θα γίνει αν αποκαλυφθεί το ποσό που έχουμε μεταφέρει στην Ελβετία. Τώρα μπορούμε επιτέλους να κοιμηθούμε ήσυχοι. Ακόμη και αν οι εφοριακοί ξυπνήσουν, το ΣΤΕ μας προστατεύει. Δεν μας αγγίζει κανείς. Ας πάνε τα κορόιδα οι μισθωτοί να πληρώσουν φόρο...
  Φοροδιαφεύγων
  απάντηση1618
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Και γιατί 5 και όχι 6??? | 28/06/2017 15:13
  Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη γιατί υπαρχουν ΠΑΡΑ πολλά και ΜΕΓΑΛΑ συμφέροντα που εξυπηρετούνται. Όλοι όσοι έχασαν τον υπνο τους σκεπτόμενοι ότι με την πίεση του ΔΝΤ και της Γερμανίας ενδεχομένως να έρθει η μέρα που οι φορολογικές αρχές θα γίνουν έξυπνες, τώρα μπορούν να ηρεμήσουν. Ακόμη και αν αποκαλυφθεί οτι έκαναν φοροδιαφυγή, δεν θα κινδυνεύουν με καμιά ποινή. Το ΣΤΕ τους προστατεύει. Στο μεταξύ η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να τσεκουρώνει τους μικρομεσαιους μισθωτους....
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1116
   
   
  Προκαλείτε το δημόσιο αίσθημα κ.κ. του ΣτΕ | 28/06/2017 14:50
  Καταλαβαίνω τον χρονικό περιορισμό για τις συνήθεις υποθέσεις των συνηθισμένων φορολογουμένων σε κανονικές συνθήκες. Αλλά όταν μαφιόζικες κραυγαλέες υποθέσεις όπου χρησιμοποιούν όλα τα τερτίπια του (παρα)νόμου για να καθυστερούν οι δίκες (φοροφυγάδων και εγκληματιών) για να μη δικάζονται ποτέ και να αφήνονται να συνεχίζουν τις ασυδοσίες τους με την βούλα του ΣτΕ, αυτό λέει πολλά για την βρωμιά των ανώτατων λειτουργών μας. Οποτε βγάλει απόφαση πάντα είναι ή σαν της Πυθίας ή υπέρ των δυνατών και αδίκων. Και δεν θα δούμε άσπρη μέρα αν δε ξεκαθαρίσουμε την Δικαιοσύνη. Αλλά κατά τους ανεγκέφαλους φταίει τούτη η κυβέρνηση που δεν μάζεψε τα λεφτά από την λίστα Λαγκάρντ με τέτοιους δικαστές.
  DB
  απάντηση1211
   
   
  POS kai POS | 28/06/2017 14:33
  Βρε βαλτε POS τωρα και τελειωνετε. Θελετε να πιασουμε και τη μεγαλη φοροδιαφυγη Σαν πολλα δε ζητατε? POS μεχρι να δυσει ο ηλιος. Οι μεγαλοι με τους μεγαλους και οι μικροι στο POS
  ελληνικη ελιτ
  απάντηση713
   
   
  συμφωνώ με τον επιτελούς | 28/06/2017 12:00
  λίγη λογική για να ξέρει και ο καθένας μας πόσα χρόνια να κρατάει αποδείξεις και να μη χρειαζόμαστε δύο τρεις βαλίτσες να μαζευουμε χαρτιά, μια φτάνει! Το κράτος έχει 5 χρόνια να μας εξετάσει δύο και τρεις φορές αν θέλει. Χρειαζόμαστε ικανούς ανεξάρτητους εφοριακούς και όχι αυθαίρετες παρατάσεις ανά το γούστο της κάθε κυβέρνησης.
  X.M.
  απάντηση366
   
   
   
  Σκέτο... | 28/06/2017 11:31
  ... βρώμα και σαπίλα το ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ (το τονίζω με κεφαλαία γράμματα) τρίγωνο ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ- ΚΕΦΑΛΑΙΟ... Αλληλοκαλύπτονται, προκαλώντας το κοινό αίσθημα, γδέρνοντας τον απλό εργαζόμενο που του πουλάνε φούμαρα για δήθεν κρίση, μνημόνια και κουραφέξαλα, για να είναι φοβισμένος και να κάνουν εύκολα τις απάτες τους... Όποιος πολιτικός προσπαθήσει "να κάνει σωστά τη δουλιά του" τον στέλνουν αμέσως "σπιτι του"... (π.χ. Βαρουφάκης,... ξέροντας ότι κάποιοι ηλήθειοι θα με "κράξουν" γι αυτό...) Η ανεξάρτητη και τυφλή Δικαιοσύνη μας, όχι μόνον "ανεξάρτητη" και "τυφλή" δεν είναι, αλλά τείνει να γίνει η αιχμή του δόρατος των απατεώνων και αρχηκλεφτών αυτής της χώρας...!
  Nik
  απάντηση1534
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Επιτέλους, | 28/06/2017 10:17
  διότι κινδυνεύαμε όλοι μας να βρεθούμε αντιμέτωποι με φορολογικό έλεγχο από την εποχή του .... Πελοποννησιακού Πολέμου (431 π.Χ.)!
  Περικλής
  απάντηση399
   
   
   
  παραγράψτε το ΣτΕ | 28/06/2017 09:38
  ούτως ή άλλως, η πενταετής παραγραφή είναι μια ελληνική απάτη που δεν γίνεται σε καμιά άλλη χώρα τους κόσμου. Στείλτε λοιπόν το ΣτΕ μαζί με τα δικαστικά ραμολί που προκαλώντας συνωμοτούν σε βάρος του κράτους, εκεί που αξίζει...
  στα σκουπίδια...
  απάντηση2120
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ανώτατο... | 28/06/2017 00:33
  δικαστήριο...
  φοροφυγάδων...
  απάντηση1921
   
   
  Υπάρχει και το πνεύμα του νόμου | 27/06/2017 22:05
  Αν αυτοί οι κύριοι δεν είχαν το δικαίωμα να καθορίζουν οι ίδιοι τους μισθούς τους, του οποίου έχουν κατάχρηση τόσες φορές προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, θα μπορούσα να καταλάβω την απόφαση. Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται ότι αυτοί οι άνθρωποι μικρή σχέση έχουν με την πάσχουσα κοινωνία, την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν.
  Ανήσυχος
  απάντηση1918
   
   
  Κοπροσκυλα,χαραμοφαιδες,και.. | 27/06/2017 20:55
  Συμφωνα με αυτην λοιπον,συλλαβεται αμεσα ΟΛΛΟΥΣ τους πολιτικους απατεωνες που εμπλεκονται στις παρανομες και αντισυνταγματικες αυτες ενεργειες...
  Ανιδρωτοι εκατομυριουχοι...
  απάντηση197