«Να αφήσουμε τους δήμους να κάνουν τη δουλειά τους ανάλογα με τις ανάγκες τους και να έχουν μόνιμο προσωπικό. Οι έκτακτες ανάγκες να καλύπτονται από ιδιώτες» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δρόμους λόγω των σκουπιδιών που ξεχυλίζουν από τους κάδους.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση, αλλά προστασία της πόλης και ο ίδιος προτείνει το μικτό σύστημα στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε «μεγάλη σαχλαμάρα» τις κατηγορίες που του απευθύνονται ότι επιθυμεί να ανοίξει το δρόμο στις εργολαβίες καθαριότητας με αφορμή να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες για τρεις ημέρες.

«Η μισή Ελλάδα εξυπηρετείται από ιδιώτες… Να κάνουμε ένα μεικτό σύστημα (ιδιωτικών – δημοσίου)» σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ιδιώτης θα αναλάβει καθήκοντα από σήμερα κιόλας, για να καθαριστεί η πόλη μέχρι να βρεθεί λύση από την κυβέρνηση, καθώς στους δρόμους της συμπρωτεύουσας υπάρχουν πάνω από 2 εκατ. τόνοι σκουπιδιών, και η απόφαση των συμβασιούχων να βγουν για μερική αποκομιδή δεν επαρκεί.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η διεκδίκηση της μονιμότητας έχει κριθεί αντισυνταγματική. Διευκρίνισε δε ότι στην καθαριότητα στο δήμο Θεσσαλονίκης εργάζονται σήμερα 350 μόνιμοι και 700 με 1.000 συμβασιούχοι που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις τους. «Πρόκειται για φάμπρικα» παρατήρησε.

Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να καθορίζει τι θα κάνουν οι δήμαρχοι στο θέμα των συμβασιούχων. «Αυτό είναι αντισυνταγματικό, καταργείται το αυτοδιοίκητο των δήμων, δεν είμαι διορισμένος, με ψήφισαν» τόνισε.

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να πείσουν τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να μην αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι επέτρεψαν την κυκλοφορία απορριμματοφόρων, με προσωπικό ασφαλείας, στους δρόμους της πόλης.

Από το απόγευμα της Δευτέρας δέκα οχήματα πραγματοποιούν αποκομιδή, ενώ για σήμερα, Τρίτη, είναι προγραμματισμένο συνολικά 27 απορριμματοφόρα, μοιρασμένα σε τρεις βάρδιες, να μαζέψουν τα σκουπίδια που έχουν σχηματίσει βουνά στους κάδους.

Η αποκομιδή, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πραγματοποιείται στις περιοχές της Τούμπας, Χαριλάου, Βασ. Όλγας, ενώ τα απορριμματοφόρα θα περάσουν και από το κέντρο της πόλης. «Δεν θα αφήσουμε να μπει ιδιώτης. Η διαφορά στην πόλη άρχισε να φαίνεται» υποστήριξε η κ. Χοροζίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση Μπουτάρη να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, κι ενώ είχε αποφασιστεί να επιτραπεί η αποκομιδή σε γειτονιές με 11 απορριμματοφόρα, οι συμβασιούχοι πήραν πίσω την απόφαση αυτή.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της έως τώρα αποκομιδής εμφανίζεται και ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς. «Τις τελευταίες ώρες μαζεύτηκαν 330 τόνοι σκουπιδιών. Θεωρώ ότι με την πρωινή βάρδια, που επέτρεψαν οι συμβασιούχοι, θα ξεπεράσουμε τους 420 τόνους» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά, προέχει η αποκομιδή όλων των απορριμμάτων μέχρι την Παρασκευή, καθώς η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, στον προγραμματισμό είναι να βγουν στους δρόμους και οι υδροφόρες του δήμου προκειμένου να πλύνουν τους κάδους και τα πεζοδρόμια.

Για σήμερα, Τρίτη, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να αξιολογήσει ποια προσφορά ιδιώτη είναι η πιο συμφέρουσα για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει οριστεί η ακριβής ώρα της συνεδρίασης.