Λίστα 50 αναρχικών με τη μεγαλύτερη «δραστηριότητα» εντός και εκτός Εξαρχείων έχει παραδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, ύστερα από απαίτηση του προϊσταμένου της λεωφόρου Κατεχάκη.
Πρόκειται για άτομα ηλικίας από 16 έως 49 ετών, από τους οποίους περίπου δέκα είναι αλβανικής ή ασιατικής καταγωγής και οι οποίοι χωρίζονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε δύο ομάδες με «έδρες» στις οδούς Βαλτετσίου και Αραχώβης. Πολλοί από αυτούς έχουν ελεγχθεί ή συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. από δύο έως… 15 φορές, χωρίς αυτό να προκαλέσει ανάσχεση στη δράση τους. Επιπλέον, εντυπωσιάζει ότι ανάμεσά τους είναι και άτομα που συμμετείχαν σε επεισόδια στο Πολυτεχνείο, ακόμη και προ 22 ετών, μαζί με αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν σε ένοπλες οργανώσεις και κυρίως στον «Επαναστατικό Αγώνα». Ακόμη, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης έχει δοθεί –έπειτα από ανάλυση δεκάδων περιστατικών –μια πλήρης, συγκεντρωτική έκθεση για τις κινήσεις τους, τον τρόπο επιθέσεων σε αστυνομικές δυνάμεις αλλά και για τη διαδικασία που ακολουθούν για έλεγχο διερχόμενων πολιτών στην πλατεία Εξαρχείων!
Ο κ. Τόσκας φέρεται να είχε ζητήσει τους τελευταίους μήνες την προσεκτική, συνολική «χαρτογράφηση» του χώρου των Εξαρχείων, πέρα από πρόσκαιρες καταγραφές επεισοδίων και αποσπασματικές αναλύσεις ή δικογραφίες.
Επιπλέον, φέρεται να επιδιώκει την αλλαγή της παθητικής στάσης της ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση των επιθέσεων αλλά και του «άβατου» των Εξαρχείων, όπου καταγράφεται έξαρση των επιθέσεων αλλά και της εγκληματικότητας.
Και όλα αυτά εν όψει της προαναγγελίας των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. για πραγματοποίηση, στις 29 Ιουνίου, συγκέντρωσης στην πλατεία Εξαρχείων που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των αντιεξουσιαστών.
Η ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα έχει εκπονήσει εδώ και αρκετές ημέρες μεγάλο σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση επεισοδίων. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει επέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων, στα γραφεία του ΠαΣοΚ στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στο Πολυτεχνείο, με δύναμη τουλάχιστον 30 εκπαιδευμένων αστυνομικών, με πολιτική περιβολή, για συλλήψεις. Επιπλέον, έχει προγραμματισθεί η ενεργοποίηση ομάδων ΟΠΚΕ αλλά και «παρατηρητών» της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Ακόμη θα υπάρχουν περιπολίες αστυνομικών με μοτοσικλέτες για να εντοπίζουν προσυγκεντρώσεις αναρχικών ή προεργασία επιθέσεων σε αστυνομικούς.
Σημαντικός ρόλος αποδίδεται σε έναν 23χρονο από τη Δραπετσώνα που είχε κατηγορηθεί για επιθέσεις σε αστυνομικούς, για ληστείες, για διακίνηση ναρκωτικών και άλλα αδικήματα. Σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες υποθέσεων που είχε εμπλακεί ο 23χρονος ακούγονταν σύντροφοί του να λένε «να πάμε κάτω να στήσουμε την ενέδρα. Θα βρούμε βενζίνα πολλή κάτω. Κι οι πολυκατοικίες δικές μας θα είναι, ανοικτές! Καταλαβαίνεις ότι σήμερα που έχω και ρεπό, καλά μπάχαλα απόψε. Θ’ ανέβω επίπεδο και μπορεί να μπω στο ένοπλο…». Επιπλέον, στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται δύο αντιεξουσιαστές ηλικίας 41 και 29 ετών που έχουν κατηγορηθεί κυρίως για επιθέσεις σε αστυνομικούς και οι οποίοι φέρεται να έχουν ενταχθεί –το τελευταίο χρονικό διάστημα –σε γνωστή αναρχική «συλλογικότητα»

Ακόμη, στην ίδια λίστα της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να περιλαμβάνονται –σε σημαντική «επιχειρησιακή» θέση –τρεις γυναίκες ηλικίας 33, 32 και 20 ετών από Γλυφάδα, Αγιο Δημήτριο και Χολαργό που έχουν συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων αλλά και σε κινητοποιήσεις υποστήριξης των «Πυρήνων», όπως και άλλων ένοπλων οργανώσεων.

Σύμφωνα με αναφερόμενα στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., η πρώτη ομάδα αναρχικών έχει έδρα στην οδό Αραχώβης στην πλατεία Εξαρχείων και αριθμεί περίπου 30 άτομα. Είναι η ομάδα που πραγματοποιεί τις επιθέσεις σε αστυνομικούς, τη ρίψη μολότοφ, τους εμπρησμούς κ.λπ. Πριν από τις επιθέσεις τους φέρεται να συγκεντρώνονται στο προαναφερόμενο σημείο ενώ φέρεται να δέχονται εντολές από πρώην κατηγορούμενο για ένοπλη οργάνωση και τον συγγενή κατηγορούμενου για ληστείες. Επιπλέον, πολλές φορές κλείνουν δρόμους της πλατείας Εξαρχείων προκειμένου να ελέγξουν οδηγούς. Ορισμένες φορές έχει διαπιστωθεί ότι χτυπούν διερχόμενους πολίτες με την υπόνοια ότι μπορεί να είναι αστυνομικοί ή «φασίστες». Στην ενημέρωση που είχε δοθεί στη λεωφόρο Κατεχάκη η συγκεκριμένη ομάδα των αναρχικών έχει «άτακτο τρόπο δράσης» και είναι σχετικά αδύνατο να αποφευχθούν οι επιθέσεις τους.

Η δεύτερη «ομάδα» ατόμων που πρωταγωνιστούν σε επεισόδια έχουν έδρα στην οδό Βαλτετσίου και είναι άτομα ηλικίας 16 έως 20 ετών, πολλοί από τους οποίους αλλοδαποί. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προχωρούν σε μικροδιακίνηση ναρκωτικών, σε κλοπές διερχόμενων πολιτών ενώ και αυτοί προχωρούν σε έλεγχο ταυτοτήτων διερχομένων πολιτών από τους οποίες έχουν αρπάξει πορτοφόλια. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι με τα κινητά τους βιντεοσκοπούν τις κινήσεις αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που περνούν από την πλατεία Εξαρχείων. Ωστόσο, αστυνομικοί επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα άτομα που έχουν προστριβές με «παλιούς αναρχικούς» ενώνονται με τους υπολοίπους όταν ξεκινούν τα επεισόδια στην περιοχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ