από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 
 

Αντιδράσεις για την ένταξη 4χρονων στα νηπιαγωγεία

Τι αναφέρει η ΠΟΕ - ΟΤΑ σε επιστολή της προς τους γονείς
Αντιδράσεις για την ένταξη 4χρονων στα νηπιαγωγεία
ć́їϓ HǍIٍ ͉ʇԁӠʁʋLMǓ / ŃʁɍɁ ԏՠ14ﵠЁɄɊϕ ӔH̏ՠӔ`ʁԙ ЅԑKٍ`(EUROKINISSI // ÏՋɅˌϓ Mԙ͉ϕ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τις δυσμενείς συνέεπειες για τα νήπια, αλλά και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή γονέων και εργαζομένων από την ενδεχόμενη καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης παραθέτει σε ανοιχτή επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π. Ο. Ε. - Ο. Τ. Α.).

Αναλύονται εκτενώς οι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εξαγγελία του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει υποχρεωτικώς τα παιδιά ηλικίας 4 ετών στα Νηπιαγωγεία της Χώρας. Την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεών της ανέλαβε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ. ΣΥ. ΒΝ). Οπως επισημαίνουν η ενδεχόμενη καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης θα οδηγήσει:

- Σε ένα απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό παιδαγωγικό μοντέλο.

- Σε απόγνωση χιλιάδες γονείς καθώς τα νηπιαγωγεία κλείνουν στις 15 Ιουνίου και ανοίγουν μετά τις 12 Σεπτέμβρη ενώ δεν είναι όλα ολοήμερα.

Στην επιστολή της, η Π. Ο. Ε. - Ο. Τ. Α. εξηγεί μεταξύ άλλων ότι η υποχρεωτική προσχολική αγωγή για παιδιά τεσσάρων ετών δεν υφίσταται σε κανένα απολύτως εκπαιδευτικό σύστημα του κόσμου, ενώ μόνο σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες υφίσταται η υποχρεωτική ένταξη των παιδιών σε παιδιά νηπιακής ηλικίας πέντε ετών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα παιδιά εντάσσονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση μετά τα έξι ή εφτά τους χρόνια.

Επίσης, επισημαίνεται στην ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς ότι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν τα παιδιά από τεσσάρων έως έξι ετών βομβαρδίζονται με γνώσεις που δεν έχουν την ωριμότητα να δεχθούν και να επεξεργαστούν, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα σχολικής προσαρμογής, παρουσιάζουν φαινόμενα σχολικής αποτυχίας, δυσλεξίας και δυσαριθμησίας.

Η Π. Ο. Ε. - Ο. Τ. Α. καλεί τους γονείς των παιδιών σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να υπερασπιστούν από κοινού με εργαζομένους και παιδαγωγούς το δικαίωμα των μικρών παιιδών να παραμείνουν παιδιά και να μην γίνουν «μαθητές» στην ευαίσθητη προσχολική ηλικία.

Παράλληλα, τονίζεται ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο η προσχολική αγωγή αντιμετωπίζεται συνολικά από τα 0-6 και όχι με διακρίσεις και τεχνητές τομές στα 4-5 χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ότι σε όλες τις χώρες, οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη δομή που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους (παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο).

Οι εργαζόμενοι στους δήμους καλούν σε συσπείρωση γύρω από το αίτημα για «το δημόσιο, δωρεάν και παιδαγωγικό - εκπαιδευτικό χαρακτήρα» των παιδικών σταθμών.

Η ανοιχτή επιστολή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π. Ο. Ε. - Ο. Τ. Α. εκδόθηκε στις 19 Μαΐου 2017 και ολόκληρο το κείμενό της είναι το εξής:

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Γιατί τα προνήπια πρέπει να εγγράφονται και στους Παιδικούς Σταθμούς


Αγαπητοί Γονείς,

Αναμφισβήτητα η ηλικία των 0-6 χρόνων αποτελεί τη σημαντικότερη περίοδο της ζωής του ατόμου. Η προσχολική αγωγή είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού αυτής της ηλικίας, εφόσον θέτει ουσιαστικά τα θεμέλια στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής του, κατά την οποία το αναπτυσσόμενο παιδί αποκτά εμπειρίες, δεξιότητες και ικανότητες που θα αποτελέσουν το πρωταρχικό σκαλοπάτι για την ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, της νοητικής του εξέλιξης καθώς και της συναισθηματικής τους σταθερότητας.

Παράλληλα εκτός από το σημαντικό παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό της ρόλο η προσχολική αγωγή οφείλει να εκπληρώσει και τον κοινωνικό της στόχο, προσφέροντας στα παιδιά ηλικίας από 0-6 ετών την απαιτούμενη ασφάλεια, φροντίδα, διατροφή, ανάπαυση, ανταποκρινόμενη στις κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες αυξάνονται καθημερινά στις παρούσες συνθήκες (εργαζόμενοι και άνεργοι γονείς, οικονομική κρίση).

Οι παραπάνω στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δομή προσχολικής αγωγής, στους Παιδικούς Σταθμούς της χώρας μας, οι οποίοι βάσει του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, από ιδρύσεώς τους έως και σήμερα, εγγράφουν και φιλοξενούν παιδιά προνηπιακής ηλικίας (έως το 2006 και παιδιά νηπιακής ηλικίας). Παρέχουν την πιο σύγχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και έχουν ως κεντρική παιδαγωγική φιλοσοφία την βιωματική επικοινωνιακή μάθηση και την επιτυχημένη σύνδεση του παιχνιδιού με τη μάθηση, με σκοπό την εξέλιξη και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.

Τα παιδαγωγικά προγράμματα, εφαρμόζονται από άρτια εξειδικευμένο επιστημονικό παιδαγωγικό προσωπικό. Επίσης στους παιδικούς σταθμούς εργάζεται βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας με πλήρες, καθημερινό ωράριο, το οποίο διασφαλίζει την καθαριότητα και υγιεινή των χώρων και προσωπικό εξειδικευμένο για την παρασκευή των γευμάτων και τη σίτιση των παιδιών. Έχουν ολοήμερη καθημερινή λειτουργία από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και λειτουργούν 11 μήνες το χρόνο.

Με έκπληξη λοιπόν και απορία πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του τύπου, ότι ο Υπουργός Παιδείας κος Γαβρόγλου εξήγγειλε ότι προτίθεται να νομοθετήσει στα τέλη Ιουνίου την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ένταξη των παιδιών τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία!

Αγαπητοί Γονείς,

1. Γνωρίζετε ότι η υποχρεωτική προσχολική αγωγή για παιδιά τεσσάρων ετών δεν υφίσταται σε κανένα απολύτως εκπαιδευτικό σύστημα του κόσμου;

2. Γνωρίζετε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία της εκπαίδευσης, ο όρος υποχρεωτικότητα στην προνηπιακή ηλικία συναντάται μόνο σε χώρες όπως η Β. Κορέα και η πρώην Αν. Γερμανία;

3. Γνωρίζετε ότι μόνο σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες υφίσταται η υποχρεωτική ένταξη των παιδιών σε παιδιά νηπιακής ηλικίας πέντε ετών;

4. Γνωρίζετε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα παιδιά εντάσσονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση μετά τα έξι ή εφτά τους χρόνια;

5. Γνωρίζετε ότι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν τα παιδιά από τεσσάρων έως έξι ετών βομβαρδίζονται με γνώσεις που δεν έχουν την ωριμότητα να δεχθούν και να επεξεργαστούν, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα σχολικής προσαρμογής, παρουσιάζουν φαινόμενα σχολικής αποτυχίας, δυσλεξίας και δυσαριθμησίας;

6. Γνωρίζετε ότι για τα παιδιά αυτής της ηλικίας η γνώση, η συναισθηματική ωρίμανση και η κοινωνικοποίηση αποκτάται μέσα από το παιχνίδι το οποίο οφείλει να έχει κυρίαρχο ρόλο στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση;

7. Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο η προσχολική αγωγή αντιμετωπίζεται συνολικά από τα 0-6 και όχι με διακρίσεις και τεχνητές τομές στα 4-5 χρόνια;

8. Γνωρίζετε ότι σε όλες τις χώρες, οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη δομή που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους (παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο);
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ολοκληρωτισμός | 19/05/2017 22:14
  Κάπου μου θυμίζει Κίνα του Μάο, Καμπότζη του Πολ Ποτ και με μιά κάποια γεύση ναζί.
  Liberal Left
  απάντηση00
   
   
  Παραβίαση δικαιώματος γονικής μέριμνας | 19/05/2017 19:01
  Είναι θετικό να υπάρχουν νηπιαγωγεία για όοους γονείς θα θέλουν. Είναι παραβίαση του δικαιώματος των γονέων στην γονική μέριμνα να είναι υποχρεωτικό. Αποτελεί κατάχρηση του δικαιώματος του Κράτους στηνυποχρεωτικότητα της εκπαιδευσης των ανηλικων. Υπάρχουν γονείς που έχουν τον χρόνο και την Παιδεία να αναλάβουν οι ίδιοι τα μικρά παιδιά στην τρυφερή αυτή ηλικία. Δεν μπορεί το Κράτος να τους στερεί αυτό το δικαίμωμα! Υπάρχουν επίσης γονείς που δεν διαθέτουν τον χρόνο για το πήγαινε έλα να πάνε και να παραλάβουν το παιδί κάθε μέρα. Υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να υποστούν αυτή την ταλαιπωρία και του πρωινού ξυπνήματος και της καθημερινής μετακίνησης!
  Κατίνα
  απάντηση00
   
   
   
  Γιατί δε βγαίνουν με την ανακοίνωση να πουν την αλήθεια? | 19/05/2017 15:55
  Τους καίει που θα χάσουν τη δουλειά τους. Αν τους προσλάμβαναν για νηπιαγωγούς όλα θα ήταν εντάξει. Αυτή η ψευτο-επιχειρηματολογία είναι κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις συντεχνίες που θίγονται κατά καιρούς.
  Τι να πει κανεις...
  απάντηση71
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Βιάζονται να εντάξουν τα "προσφυγόπουλα" | 19/05/2017 15:34
  Για να αποκτήσουν Ιθαγένεια άρα εκλογικό δικαίωμα , άρα μαζική ένταξη στο κοινωνικό ιστό , αλλογενών , αλλόθρησκων πολιτών με στόχο την αποδόμηση του Έθνους και της Θρησκείας , με απώτερο στόχο τη κοσοβοποίηση και διαμελισμό της Χώρας μας.
  Πέτρος
  απάντηση71
   
   
   
  τζιζζζζ | 19/05/2017 12:21
  γιατι οχι απο 40 ημερων?
  tzizzz
  απάντηση90
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-