Ένα πιστόλι Zastava με σβησμένο τον αριθμό , ένα κινητό (παλιά συσκευή Nokia) όπως και προσωπικά έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του 25χρονου φοιτητή του Πολυτεχνείου έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εντοπισθούν οι συνεργοί του αλλά και τα κίνητρα της απόπειρας ληστρικής εφόδου – το πρωί της Τετάρτης- σε χρηματαποστολή στην Γεωπονική Σχολή.

Ο 25χρονος είναι αδελφός 27χρονου που είχε κατηγορηθεί και καταδικασθεί σε φυλάκιση 15 ετών για συμμετοχή σε ομάδα αντιεξουσιαστών που φέρεται να είχαν εμπλακεί σε ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης το 2013. Η δράση τους είχε συνδεθεί με την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» όμως οι ίδιοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση, ενώ στο δικαστήριο –ύστερα κι από την εισαγγελική πρόταση- δικάσθηκαν ως απλοί ποινικοί. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ερευνούν αν ο συλληφθείς ενεργοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες σε μία νέα «γενιά ενόπλων» και αν μπορεί να σχετίζεται με τους δράστες βομβιστικών επιθέσεων (στην εισαγγελέα κ Γεωργία Τσατάνη, στα γραφεία της Eurobank στην Σανταρόζα κι άλλα) που είτε είχε αναλάβει η «Συνωμοσία» είτε έχουν μείνει ορφανά. Σε μία προσπάθεια «αναγέννησης» του εγχώριου αντάρτικου πόλης και χρηματοδότησης για ενοικίαση νέων κρησφύγετων και άλλες παρόμοιες ενέργειες,

Ο 25χρονος που συνελήφθη από έγκαιρη επέμβαση αστυνομικών της ΔΙΑΣ φορούσε ένα τζιν παντελόνι, χρωματιστή μπλούζα ενώ σε μία από τις τρείς τσάντες που μετέφερε είχε την ταυτότητα του, το φοιτητικό «πάσο» του ενώ σε μία άλλη είχε το όπλο, κουκούλα full face κι άλλα ρούχα. Ζητούμενο για τους αστυνομικούς είναι να βρουν το νεαρό άτομο που συμμετείχε στην ληστεία μαζί με τον 25χρονο και εξετάζουν τις επαφές του συλληφθέντα, βίντεο από κάμερες πριν και μετά την ληστεία κλ.π. Ακόμη εξετάζουν δίτροχο μικρού κυβισμού που εγκατέλειψαν στο σημείο οι δράστες

Στενός συγγενής των δύο αδελφών είναι συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ ο οποίος είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από δυνάμεις των ΜΑΤ τον Ιούνιο του 2011. Όταν το 2015 ο γιός του που είχε κατηγορηθεί για την ληστεία στο Βελβεντό είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας, εκείνος είχε αναρτήσει επιστολή όπου ανέφερε «κάνω έκκληση προς την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα να πάρουν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για να αρθεί το αδιέξοδο και να σωθούν οι απεργοί από το θάνατο ή από την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών σε ζωτικά τους όργανα! Δυόμιση μήνες από τις εκλογές στις 25 του Γενάρη, όπου ο λαός με την ψήφο του θέλησε να κάνει παρελθόν τη μαύρη περίοδο των μνημονίων, της έντασης του αυταρχισμού και της κρατικής αυθαιρεσίας, και να ανοίξει ορίζοντες για την αναγέννηση της ελπίδας για μια πιο δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία, φαίνεται σαν να μην άλλαξε τίποτα στις συνθήκες ζωής στις φυλακές αλλά και στην αντιμετώπιση των πολιτών από τα όργανα του κράτους» .

Ο 27χρονος που είχε συλληφθεί το 2013 ζητά τους τελευταίους μήνες να λάβει εκπαιδευτική άδεια. Σε επιστολή του ανέφερε «όσες υποθέσεις λοιπόν και να μου στήσει η αντιτρομοκρατική, όσα χρόνια φυλακής κι αν καταδικαστώ δεν πρόκειται να προδώσω τις αξίες και τα ιδανικά μου. Γιατί θλίβομαι από τον σημερινό τρόπο ζωής. Γιατί πιστεύω στον ελεύθερο άνθρωπο που, αν εξεγερθεί, μπορεί να χτίσει κοινότητες ανταγωνιστικές στη μαζική κοινωνία του καπιταλισμού, να ζήσει σε αρμονία με τη φύση, να μην υπάρχει εκμετάλλευση, στρατός, αστυνομία, φυλακές. Μέχρι εκείνη τη μέρα λοιπόν ο αγώνας συνεχίζεται»

Πάντως αστυνομικοί μιλούν για μία ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση κι ότι ίσως έχει σημαντικές προεκτάσεις…