από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

SOS για το Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρυτανικές αρχές

Έκκληση στην Πολιτεία για τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση
SOS για το Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρυτανικές αρχές
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Έκκληση προς την Πολιτεία για να προστατεύσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) που αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας από την υποχρηματοδότησή του απευθύνουν οι πρυτανικές αρχές του.


Ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Ι. Γκόλιας και τα υπόλοιπα μέλη των πρυτανικών του αρχών σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ζήτησαν από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε σημαντική αύξηση της χρηματοδότησής του (τουλάχιστον διπλασιασμό του τακτικού προϋπολογισμού). Με το δεδομένο δε ότι πλήττονται ήδη βασικές λειτουργίας του ΕΜΠ από τη χρόνια υποχρηματοδότησή του, ζήτησαν ο προϋπολογισμός του να προστατευθεί από οποιεσδήποτε μελλοντικές περικοπές.

«Σε διαφορετική περίπτωση το ίδρυμα σύντομα οδηγείται σε αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του αλλά και τη θέση που το ίδρυμα με προσπάθειες δεκαετιών έχει κατακτήσει στην διεθνή επιστημονική κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόλιας.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με στόχο να ενημερώσουν την κοινή γνώμη οι υπεύθυνοι για τη διοίκηση του Ιδρύματος για τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες λειτουργεί το ΕΜΠ.

Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι η συνεχής μείωση του τακτικού προϋπολογισμού έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία το ίδρυμα δεν μπορεί πλέον να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες του ενώ σε κατάσταση πραγματικά οριακή έχουν πλέον φθάσει πολλές από τις λειτουργίες του.

Μάλιστα, οι συνεχώς μειούμενες οικονομικές επιχορηγήσεις από την Πολιτεία προς το ΕΜΠ από το 2009 ως σήμερα οδηγούν στα παρακάτων συμπεράσματα:

● Η επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα είναι περίπου το 30% εκείνης του 2009. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η επιχορήγηση για έκτακτο διδακτικό προσωπικό, όταν μάλιστα τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί στο 80% κατά την ίδια περίοδο.

● Η επιχορήγηση για σίτιση παραμένει σταθερή κατά την τελευταία πενταετία, όταν ο αριθμός των εισαγομένων φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 35% κατά την περίοδο αυτή.

● Η επιχορήγηση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι περίπου το 13% εκείνης του 2009 (1.175.000 για το 2016) και δεν επαρκεί πλέον ούτε για τα έξοδα αξιοπρεπούς συντήρησης των εγκαταστάσεων, που εκτιμούνται σε τουλάχιστον 2.500.000 ετησίως.

Τέλος τα πάγια έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθαρισμός κ.λπ.) είναι πλέον το 130% του προϋπολογισμού παρά την ύστερα από προσπάθειες μείωσή τους σε απόλυτες τιμές.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Εδώ και τώρα | 12/01/2017 10:51
  έξτρα επιχορήγηση για την Περιστέρα που δια νυκτός μετατέθηκε από την Κοζάνη στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο!!!
  LOL
  απάντηση54
   
   
  Στα έξοδα περιλαμβάνονται... | 11/01/2017 23:26
  ...και η συντήρηση του server του Indymedia, όπως και οι δαπάνες ηλεκτρικού και νερού των αυτοπρόσκλητων ενοίκων του κεντρικού κτηρίου του ΕΜΠ;
  ΜΙΚ
  απάντηση74
   
   
  xaxaxaxaxaxa! | 11/01/2017 22:43
  Μας δουλεύουν! Μάλλον η τσέπη τους πείνασε. Μέχρι να έρθει η τρόικα, κάθε προϋπολογισμός δημόσιου και ιδιωτικού έργου πλήρωνε ως φόρου υποτελής ποσοστό υπέρ πολυτεχνείου, λες και ήταν εφορία. Όλα αυτά τα χρήματα κατέληξαν στις τσέπες των καθηγητάδων που πρήστηκαν στο φαΐ όλα αυτά τα χρόνια και τώρα λιμάξανε. Όχι ότι πεινάνε, απλά δεν τρώνε όσα φάγανε του σκασμού τα προηγούμενα. Μακάρι να ψοφήσει το πολυτεχνείο, μπας και ορθοπηδήσει αυτός ο τόπος.
  nemecic
  απάντηση36
   
-