«Παγώνουν», σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας από τη μη κυβερνητικήοργάνωση Praksis με σκοπό τη στέγαση ασυνόδευτων παιδιών-προσφυγόπουλων, ηλικίας 8-18 ετών, σε ακίνητο της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά. Η δημιουργία του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής. Στελέχη της ΜΚΟ ανέφεραν πως θα αναζητηθεί άλλος χώρος σε σημείο «μη ανακοινώσιμο».

Οπως ανέφεραν πληροφορίες, η Praksis ενοικίασε τον χώρο που ανήκει σε ιδιώτη και άρχισε εργασίες διαμόρφωσης του εσωτερικού, χωρίς ωστόσο να έχει την προβλεπόμενη άδεια. Μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, από τον δήμο Πειραιά είχε ζητηθεί να διακοπούν προσωρινά τα έργα ώσπου να χορηγηθεί η άδεια.
Μώραλης: Επιχειρούν να τρομάξουν

Το ζήτημα έφθασε ως το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Μάλιστα ορισμένες στιγμές η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κ.κ.Γιάννη ΛαγούκαιΝίκου Κούζηλουαλλά και μελών του ίδιου κόμματος, ενώ παρέστη και εκπρόσωπος κατοίκων της Ε’ Κοινότητας για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για το θέμα.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης, μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει ότι «μου προκαλεί εντύπωση που κάποιοι, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος του προβλήματος που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη, την προσπάθεια που κάνει η χώρα, αγνοώντας τη φιλοξενία που, παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, παρέχουν οι κάτοικοι της Χίου, της Σάμου, της Μυτιλήνης κ.λπ., οι οποίοι έχουν υποδεχθεί χιλιάδες ανθρώπους ειδικά σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους τους, καθώς και τις δεκάδες δομές φιλοξενίας σε δεκάδες πόλεις της χώρας, να επιχειρούν παραπλανώντας να θέσουν θέμα για την παραμονή σε μια πόλη 200.000 και πλέον κατοίκων, όπως ο Πειραιάς, 20 ανηλίκων ασυνόδευτων παιδιών. Σε μια πόλη που είναι βέβαιο ότι και μεγαλύτερος να ήταν ο αριθμός δεν θα ήταν ικανός να διαταράξει τη λειτουργία της και απλώς θα επιβεβαίωνε ακόμα μια φορά την φιλοξενία της. Οσοι δε επιχειρούν με τοποθετήσεις ή γραπτές αναφορές να κάνουν λόγο για «hot spot» ή δεν γνωρίζουν τι αυτό σημαίνει ή επιχειρούν να τρομάξουν τους κατοίκους για άλλους φυσικά λόγους και άλλες επιδιώξεις, λες και οι κάτοικοι δεν μπορούν να διακρίνουν το «hοt spot» από μια οργανωμένη φιλοξενία 20 ανήλικων παιδιών!».

«Σύμμαχος» του δημάρχου Πειραιά για το ζήτημα ήταν και η δημοτική κίνηση «το Λιμάνι της Αγωνίας –Πειραιάς η πόλη μας».
Κινητοποίηση το Σάββατο

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία Λαού (Ταμπούρια), σύμφωνα με ανακοίνωση, καλούν σε πορεία «κοινωνικής απεύθυνσης και παρέμβασης, ενάντια στον ρατσισμό και τον κοινωνικό εκφασισμό» με βάση το θέμα της δομής για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, «δύο τοπικές αυτοοργανωμένες συλλογικότητες του Κερατσινίου (Συνέλευση της πλατείας Κερατσινίου – Δραπετσώναςκαι Αυτοοργανωμένος χώρος αλληλεγγύης και ρήξης Ρεσάλτο)».

Οπως αναφέρουν: «Το κτίριο του παλιού 4ου Γυμνασίου Πειραιά, ιδιοκτησίας ιδιώτη, στην οδό Σπάρτης και Γυθείου, στην πίσω πλευρά του Θεμιστόκλειου γυμναστηρίου, που 13 χρόνια τώρα δεν είχε καμία χρήση, ενοικιάστηκε από τη ΜΚΟ Praksis με σκοπό τη μετατροπή του σε ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων/μεταναστών, 18 έως 22 ατόμων. Με την έναρξη των εργασιών στο κτίριο, καταστηματάρχες και κάτοικοι των γύρω δρόμων, πληροφορούμενοι τη νέα χρήση του κτιρίου, «αγανάκτησαν» και άρχισαν να αναζητούν περιφερειακούς λόγους για να ακυρώσουν τόσο τα έργα όσο και την ενοικίαση.

Αρχισαν να μαζεύουν υπογραφές, αναζήτησαν πολεοδομική άδεια για τις εργασίες, αν έχει γίνει έλεγχος στατικότητας του κτιρίου, προχώρησαν σε μήνυση για πολεοδομικές παραβάσεις και κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο το πρωί της Πέμπτης 17 Νοέμβρη (τυχαία η επιλογή μέρας πάνω στην επέτειο του Πολυτεχνείου;).
Ο λόγος που διατύπωσαν στο κάλεσμά τους (παρότι έχουν υπάρξει και παραπλανητικές αναφορές για δημιουργία hot spot) δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τα μισάνθρωπα και ρατσιστικά τους κίνητρα: «Οχι ξενώνες προσφύγων στη γειτονιά μας». Ενώ στο σημείο συγκέντρωσης (στην οποία οι κάτοικοι δεν ξεπέρασαν τα 30 άτομα) πρώτοι στήθηκαν κάποιοι «αυτόνομοι» εθνικοσοσιαλιστές και η νεοναζιστική συμμορία Χρυσή Αυγή, που κουβάλησε και περιφερόμενους «κατοίκους» από τα Μανιάτικα, την Αγ. Σοφία μέχρι και το Πέραμα, για να δηλώσουν την «αγανάκτησή» τους με ρατσιστικούς οχετούς».Αίσθηση προκάλεσε ότι στην ίδια ανακοίνωση κάνουν λόγο και για παρουσία στο σημείο τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

HeliosPlus