Η ΕΛ.ΑΣ. αποφεύγει πλέον να προσλάβει, όπως επιβάλλει ο νόμος, μέλη οικογενειών αστυνομικών που σκοτώθηκαν η τραυματίσθηκαν στη διάρκεια άσκησης του καθήκοντός τους, με επίκληση ότι «δεν υπάρχουν πουθενά κενές οργανικές θέσεις». Οι διωκτικές αρχές επιβραβεύουν με το απόλυτο… τίποτα τους συγγενείς αστυνομικών που βρήκαν τραγικό θάνατο ή υπέστησαν οδυνηρούς τραυματισμούς στην προσπάθεια να συλλάβουν επικίνδυνους ενόπλους ή σε άλλες αστυνομικές επιχειρήσεις.
Αυτά προκύπτουν από έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή των Ελλήνων το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) με τίτλο «Οι ένστολοι που εκθέτουν καθημερινά την ζωή τους στον κίνδυνο για την ασφάλεια των συμπολιτών τους πρέπει να είναι σίγουροι ότι σε κάθε κακό ενδεχόμενο οι οικογένειές τους θα έχουν τα απαραίτητα να επιβιώσουν». Μιλούν για «παραβίαση του νόμου και κυρίως της ηθικής τάξης» αλλά και για μη τήρηση δέσμευσης του υπουργού κ. Νίκου Τόσκα από τον Απρίλιο του 2016 ότι θα προωθούσε τροπολογία για να λυθεί το πρόβλημα αυτό.
Σημειώνεται ότι ήδη απορρίφθηκε για αυτό τον λόγο αίτημα πρόσληψης στο υπουργείο Εσωτερικών της συζύγου ειδικού φρουρού ο οποίος σκοτώθηκε προ διετίας σε καταδίωξη κακοποιών.
Στο υπόμνημα του ΣΕΦΕΑΑ, που υπογράφει ο πρόεδρος του σωματείου κ. Βασίλης Ντούμας, αναφέρεται νόμος του 1996 ότι «σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητος, σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, συνεπεία τραυματισμού, αστυνομικού ή πυροσβεστικού υπαλλήλου, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, ο σύζυγος ή ένα τέκνο αυτού προσλαμβάνεται, κατόπιν αιτήσεώς του, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως διοικητικός υπάλληλος ή με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανάλογα με τα προσόντα του, κατ’ εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων και ανεξαρτήτως ύπαρξης κενής οργανικής θέσης».
Ωστόσο σημειώνεται ότι «η ουσία του νόμου αυτού σήμερα δεν υπηρετείται αφού οι αιτήσεις των δικαιούχων μελών της οικογενείας των θυμάτων του καθήκοντος συναδέλφων δεν ικανοποιούνται με την επίκληση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν.4305/2014 το οποίο αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται ο διορισμός / πρόσληψη προσωπικού, μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, εφόσον στον οικείο φορέα δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή οργανική θέση».
Για να συμπληρωθεί αμέσως μετά ότι «η νομοθετική ρύθμιση-τροπολογία, για την οποία είχε δεσμευθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με έγγραφό του ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων τη 10η Απρίλιου 2016, για την κατ’ εξαίρεση των παραπάνω διατάξεων, πρόσληψης συγγενών θυμάτων, ως πολιτικό προσωπικό, έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί, μετά ταύτα πρέπει άμεσα να κατατεθεί».