Ο κ. Αντώνης Λιόγας εξελέγη νέος διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών, λαμβάνοντας 46 ψήφους, κατά τη σημερινή – δεύτερη κατά σειρά – εκλογική αναμέτρηση, μετά την «έξοδο» του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου.

Απέναντι του, είχε τον εισαγγελέα κ. Παντελή Στραγάλη, ο οποίος συγκέντρωσε 31 ψήφους. Στην κάλπη προσήλθαν 80 εισαγγελείς και αντεισαγγελείς, εκ των συνολικά 84. Κατεγράφησαν τρία λευκά.

Η Ολομέλεια άρχισε τις εργασίες της στις 11.00 – 11.30 το πρωί με τους δυο υποψηφίους, εκ των αρχαιοτέρων στην επετηρίδα, να προβαίνουν σε σχετικές δηλώσεις.

Εκτενής συζήτηση προκλήθηκε όταν εισαγγελείς πρότειναν στην Ολομέλεια να συμπεριληφθεί στους υποψηφίους και η κυρία Γεωργία Τσατάνη, παρότι η ίδια δήλωσε ότι δε το επιθυμεί. Είχε προηγηθεί έγγραφο του Αρείου Πάγου με το οποίο καθίστατο σαφές ότι η εισαγγελική λειτουργός είχε κώλυμα εκλογιμότητας (είχε «καταδικαστεί» από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου με ποινή στέρησης 60 ημερών). Η Ολομέλεια απέρριψε το σχετικό αίτημα.

Η πρώτη αναμέτρηση και η επίθεση

Κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, στις 17 Σεπτεμβρίου, υποψήφιοι ήταν ο πρώην διευθύνων την Εισαγγελία κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, ο κ. Αντώνης Λιόγας, και η κυρία Τσατάνη.

Παρά την «καταδίκη» Ντογιάκου – με ποινή στέρησης αποδοχών 40 ημερών – από το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου (με αφορμή τη σύγκρουσή του με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου), η οποία του δημιουργούσε κώλυμα εκλογιμότητας, ο εισαγγελέας επέλεξε να κατεβεί στις εκλογές (καθώς η απόφαση δεν του είχε επιδοθεί μέχρι την ημέρα των εκλογών), συγκεντρώνοντας 39 ψήφους.

Ο κ. Λιόγας συγκέντρωσε 30 ψήφους και η κυρία Τσατάνη επτά_ επί 82 ψηφισάντων.

Η επίδοση της απόφασης στον κ. Ντογιάκο στις 4 Οκτωβρίου τον κατέστησε και επισήμως έκπτωτο, με αποτέλεσμα να αναλάβει προσωρινά τα ηνία της Εισαγγελίας – όπως προβλέπει ο νόμος – ο κ. Λιόγας, ο οποίος μετά τις εξελίξεις κήρυξε τις νέες εκλογές, ανακάλεσε την αίτηση προαγωγής του σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επέλεξε να κατέλθει εκ νέου στον εκλογικό στίβο, αυτή την φορά απέναντι στον κ. Στραγάλη.

Η επίθεση στην εισαγγελέα Εφετών κυρίαΓεωργία Τσατάνηαπό τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, το βράδυ της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, ήλθε να επηρεάσει με τη σειρά της το όλο σκηνικό.

Η εισαγγελική λειτουργός βρίσκεται επί μήνες στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της, στο πλαίσιο της υπόθεσης του επιχειρηματία κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.