Επέκταση του ελληνογερμανικού προγράμματος συνεργασίας στον τομέα της έρευνας με τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν στους τομείς της υγείας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας,καθώς και σε διεπιστημονική συνεργασία στους τομείς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, πολιτισμού και τουρισμού, συμφώνησαν ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF) κ. Τόμας Ράχελ και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σε θέματα έρευνας κ. Κώστας Φωτάκης.
Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας οι δύο χώρες θα διαθέσουν το συνολικό ποσό των 18 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), από 9 εκατ. η κάθε μία. Η προκήρυξη για το πρόγραμμα πρόκειται να δημοσιευθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα. Το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2013-2015.
«Το ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε ναυαρχίδα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε σχετικά μιλώντας για το θέμα ο κ. Ράχελ.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ της επιστήμης και της αγοράς στους συγκεκριμένους τομείς, η υποστήριξη των νέων επιστημόνων και στις δύο χώρες και η επέκταση των συνεργειών με τα ανταγωνιστικά προγράμματα του Ορίζοντα 2020.
Όπως τόνισε επίσης σχετικά ο κ. Φωτάκης, «η συνεργασία στην έρευνα και καινοτομία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αναπτυξιακών δράσεων μεταξύ των δύο χωρών, ως επένδυση στο μέλλον της κοινής τους συνεργασίας».
Με σκοπό την ταχύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της διμερούς συνεργασίας, τα δύο υπουργεία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μέτρα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας θα διαθέσει επιπλέον για τον σκοπό αυτό έως 2 εκατ. ευρώ για τα έτη 2017 και 2018, και η ΓΓΕΤ 1 εκατ. ευρώ το 2019.