Σε κατάσταση «συναγερμού» μπαίνει από αύριο, Πέμπτη, και για δέκα ημέρες η πόλη της Θεσσαλονίκης και ειδικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο κάμπους του οποίου διοργανώνεται χωρίς την άδεια της διοίκησής του, διεθνές συνέδριο αγνώστων -αναρχικού προσανατολισμού- ομάδων.
Την είδηση αυτή πληροφορήθηκε η πρυτανεία του ΑΠΘ από το Διαδίκτυο, καθώς κανείς από τους διοργανωτές δεν ζήτησε ούτε πήρε άδεια για κάτι τέτοιο, ενώ το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προβλέπει τη χρήση αιθουσών και εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου για την προβολή ταινιών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης ζήτησαν σήμερα, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την προστασία της πολιτείας, με τον δεύτερο να δηλώνει ότι τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν σε κανένα πανεπιστήμιο του κόσμου. Ο πρύτανης του ιδρύματος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι έχει ειδοποιήσει το Γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και τις αστυνομικές αρχές, τις εισαγγελικές αρχές της πόλης, τα υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη ζητώντας την προστασία του χώρου στη διάρκεια της 10ήμερης εκδήλωσης.
«Στην Ελλάδα έχουν μάθει πως κάνεις ό,τι θέλεις, οπότε ήλθαν και αυτοί να κάνουν ό,τι θέλουν» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο κ. Μπουτάρης. «Όταν και όποτε υπάρχει ανομία, οι συριζαίοι τηρούν σιγήν ιχθύος. Ενημερώσαμε τα αρμόδια υπουργεία αλλά και το Γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά δεν είχαμε καμία απολύτως απάντηση. Θα γινόταν αυτό σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Βοηθήστε μας να διαχειριστούμε την κατάσταση επειδή η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων είναι υπόθεση όλων μας μεν, αλλά κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μόνο με τη συμβολή όλων των αρμοδίων φορέων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτκας. «Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να δέχεται κάθε μορφή παραβατικής συμπεριφοράς, χωρίς τη συντεταγμένη στάση της Πολιτείας στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων» αναφέρει ο κ. Μήτκας.
Έκκληση στις αρχές
«Το ΑΠΘ δεν έχει δώσει άδεια για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών, εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Πέραν του προφανούς κινδύνου καταστροφών της δημόσιας περιουσίας του πανεπιστημίου, υπάρχει σαφής κίνδυνος για την υγεία των φοιτητών, των εργαζομένων, αλλά και των ιδίων των συμμετεχόντων από άποψη δημόσιας υγιεινής» αναφέρεται και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε για το ίδιο θέμα από το ίδρυμα.
Το πρώτο αίτημα του ΑΠΘ είχε να κάνει με την έκκληση προς τις αρχές για να βρεθεί άλλο χώρος διοργάνωσης του συγκεκριμένου camp, το οποίο και δεν είχε καμία ανταπόκριση. Στη συνέχεια ζητήθηκε εάν δεν βρεθεί άλλος χώρος, η συνδρομή των αρχών ώστε να αποφευχθούν πιθανά έκτροπα.
Στο δεύτερο αίτημα από την πλευρά των αστυνομικών αρχών αναφέρεται ότι δεν μπορεί να περιφρουρήσει όλους τους χώρους του πανεπιστημίου, αλλά θα παρακολουθεί τις επόμενες ημέρες τις δραστηριότητες των κατασκηνωτών.
Η απάντηση αυτή βεβαίως ακούστηκε αστεία στα αφτιά πολλών καθηγητών του ΑΠΘ που σχολίαζαν σήμερα, Τετάρτη, μιλώντας στο «Βήμα»: «Δηλαδή εάν κάτι τέτοιο γινόταν στον χώρο της έκθεσης Θεσσαλονίκης ή στον Ακρόπολη, δεν θα έπαιρναν μέτρα για να το εμποδίσουν
Αύριο τα σπουδαία από το υπουργείο
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, οι εκπρόσωποι της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κυρίας Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρουν ότι η ίδια «δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα» και θα το διερευνήσει σε συνάντησή της με τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος αύριο, Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία κανονικά ξεκινάει το camp και οι περισσότεροι κατασκηνωτές θα έχουν ήδη φτάσει στον χώρο του πανεπιστημίου…
Πάντως ένα κομβόι των κατασκηνωτών έχει ήδη ξεκινήσει από τη Φραγκφούρτη, όπως λένε καθηγητές του ΑΠΘ, και αναμένεται αύριο, Πέμπτη, να βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα.
Συνολικά 1.000 με 2.000 αναρχικού προσανατολισμοί νέοι και νέες από πολλές διαφορετικές χώρες της ΕΕ θα βρίσκονται την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο πρόγραμμά τους έχουν να επισκεφθούν και τους καταυλισμούς προσφύγων, αλλά και να πραγματοποιήσουν πορεία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Διοργανωτές: Θα είμαστε όχι «νομότυπα» αλλά «νομιμοποιημένα»

Η βασική κατασκήνωση του «NoBorderCamp2016» θα στηθεί μέσα στον χώρο του ΑΠΘ. Η διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 24 Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα των διοργανωτών, με τις «νομικές συμβουλές» προς τους συμμετέχοντες, «τέτοιες κινήσεις γίνονται συχνά στα πανεπιστήμια εδώ και αρκετά χρόνια και παρ’ όλο που δεν είναι «νομότυπες» με τη στενή του όρου έννοια, είναι «νομιμοποιημένες» από την πολιτική κίνηση που τις στηρίζει και τη συμμετοχή του κόσμου. Κατά συνέπεια, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί από τη μεριά των πρυτανικών αρχών ή της αστυνομίας η πρόθεση της προληπτικής καταστολής τέτοιων κινήσεων μέσα στα πανεπιστήμια. Η παραμονή μας λοιπόν μέσα στο χώρο της κατασκήνωσης δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και η παρουσία του κόσμου πιστεύουμε ότι θα αποτελεί επαρκή εγγύηση για την κοινή ασφάλεια. Ωστόσο πρέπει να έχεις υπ’ όψιν ότι από το 2011 δεν ισχύει στην Ελλάδα το πανεπιστημιακό άσυλο (το οποίο ίσχυε από το 1982), που σημαίνει ότι η αστυνομία μπορεί να επέμβει στο χώρο του Camp όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, όπως οπουδήποτε αλλού»…
Στους στόχους της διοργάνωσης αναφέρεται ότι «η επιλογή της πόλης της Θεσσαλονίκης κρίνουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς βρίσκεται στην καρδιά των συγκρούσεων γύρω από τον έλεγχο και τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ελευθερία μετακίνησης. Η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης είναι στη βόρεια Ελλάδα κοντά στα σύνορα με Αλβανία – Δημ. της Μακεδονίας – Βουλγαρία και ταυτόχρονα στην περίμετρό της χωροθετούνται αρκετά κέντρα συγκέντρωσης, κράτησης και επαναπροώθησης μεταναστών. Επιπλέον τόσο στη βόρεια Ελλάδα όσο και ευρύτερα στη περιοχή των Βαλκανίων έχουν αναδυθεί το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν και να ενισχυθούν από τη διοργάνωση του No Border Camp. Τέλος τόσο η δεδηλωμένη επιθυμία για συντονισμό ποικίλων τοπικών πολιτικών συλλογικοτήτων όσο και οι διαθέσιμες υποδομές κρίνουμε ότι καθιστούν την πόλη της Θεσσαλονίκης ως την καταλληλότερη και πιο αξιόπιστη επιλογή για να λάβει χώρα η διοργάνωση ενός παγκόσμιου και διεθνικού No Border Camp».