Tη δυνατότητα να υπαχθούν τελικά στο «παγωμένο» πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον» περί τα 8.000 νοικοκυριά αναμένεται ότι θα ξεμπλοκάρει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Περιβάλλοντος καιΕνέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτηκαι του υφυπουργού Οικονομίας κ. Αλέξανδρου Χαρίτση.

Οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος Άμεσης Ενίσχυσης (μη επιστρεπτέες ενισχύσεις) του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είχε εξαντληθεί πολύ πριν λήξει η επιλεξιμότητα δαπανών, με συνέπεια τα αιτήματα ένταξης στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) – εκτός προϋπολογισμού στο πρόγραμμα – να φτάνουν πλέον τις 35.715.
Με την τροποποίηση της ΚΥΑ σύστασης του Ταμείου «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» γίνονται οι αναγκαίες μεταβολές ώστε πόροι από τις επιστροφές των δανείων να διατεθούν στο σκέλος του προγράμματος για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων. Οι εν λόγο πόροι, σε συνδυασμό με ποσά που θα διατεθούν από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και με πόρους από τους τόκους των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορέσουν να διασφαλίσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, τη δυνατότητα υπαγωγής περίπου 8.000 εκ των εκκρεμουσών αιτήσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
Εντός του Ιουλίου αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις υπαγωγής και να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.
Παράλληλα, τους επόμενους μήνες αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2», στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να υποβληθούν εκ νέου, και με μικρές τροποποιήσεις, οι αιτήσεις των δικαιούχων που δεν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι σχετικοί πόροι, οι οποίοι εξειδικεύτηκαν τον Ιούνιο του 2015 στο ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία») για την υλοποίηση του νέου προγράμματος, ανέρχονται σε περίπου 248 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης.