«Ανοιχτή πληγή» παραμένει το φαινόμενο της κλοπής χαλκού και άλλων υλικών από μετασχηματιστές του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στη Βοιωτία και στα Μεσόγεια. Σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στη Βοιωτία καταγράφεται αύξηση των κλοπών την τελευταία τριετία –760 περιστατικά το 2015, 600 το 2014 και 550 το 2013. Μάλιστα, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2016 η… μαφία του χαλκού «χτύπησε» 192 φορές.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, συνολικά στη χώρα καταγράφεται μείωση των περιστατικών κλοπής μετά το 2013, εντούτοις το φαινόμενο δεν έχει αποτραπεί στο σύνολό του και μάλιστα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές (π.χ. Βοιωτία, Μεσόγεια) ο απόλυτος αριθμός κλοπών συνεχίζει να παραμένει συγκριτικά υψηλότερος έναντι άλλων γεωγραφικών περιοχών της χώρας και να εμφανίζει ανησυχητική αυξητική τάση.


Το σχέδιο «Ηφαιστος»

Πάντως, στο υπόλοιπο της χώρας η εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας «Ηφαιστος», το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2013 με στόχο την καταπολέμηση της κλοπής μετάλλων και της παράνομης διακίνησής τους, έφερε θετικά αποτελέσματα.
Τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τα έτη 2014 και 2015 δείχνουν, στο σύνολο της χώρας, μείωση των περιστατικών κλοπής χαλκού από μετασχηματιστές κατά περίπου 50% έναντι του 2013. Συγκεκριμένα, τα έτη 2014 και 2015 καταγράφηκαν 1.718 και 1.656 περιστατικά έναντι 3.395 το 2013.
Το πρόβλημα όμως δεν έχει εξαλειφθεί. Οι κλοπές, εκτός από προβλήματα διακοπής της ηλεκτροδότησης, επιφέρουν σε σταθερή πλέον βάση μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αντικατασταθούν τα κλαπέντα ή καταστραφέντα στοιχεία του δικτύου. Γι’ αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηαργυρίου σε έγγραφο της εταιρείας που κατατέθηκε στις 29 Μαρτίου στη Βουλή, «για τη δραστική μείωση των περιστατικών κλοπής θεωρούμε αναγκαία και έχουμε ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. τη συνέχιση και συστηματικότερη εφαρμογή του σχεδίου Ηφαιστος».
Ελεγχοι σε άτομα και οχήματα
Οσον αφορά τη Βοιωτία, οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ συναντήθηκαν πρόσφατα με τους νέους προϊσταμένους της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Θήβα και στη Λιβαδειά, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κλοπών στο Δίκτυο Διανομής στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Οπως αναφέρει σε έγγραφό του και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Τόσκας, οι υφιστάμενες υπηρεσίες της οικείας Διεύθυνσης Αστυνομίας αναπτύσσουν στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, στο πλαίσιο των οποίων διενεργούν ελέγχους σε άτομα και οχήματα με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προστασία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού τους.
Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, κατά το Β’ εξάμηνο του 2015 και ως τις 7 Μαρτίου 2016 στις υφιστάμενες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας καταγγέλθηκαν 120 κλοπές μετασχηματιστών, οι οποίες εξιχνιάστηκαν.
Για την κάλυψη των αναγκών σε μετασχηματιστές και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό οι υπηρεσίες του Διαχειριστή προβαίνουν στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών και δρομολογούν την εγκατάστασή τους στις θέσεις των κλεμμένων, ώστε να εξασφαλίζεται η επαναφορά της ηλεκτροδότησης το συντομότερο.

HeliosPlus