Περισσότεροι από 3.600 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, την ώρα που άλλοι 299 πρόσφυγες έβγαιναν το τελευταίο 24ωρο στη Λέσβο.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Λιμενικού την Παρασκευή, 3.660 άτομα είχαν καταμετρηθεί το πρωί στους χώρους φιλοξενίας του λιμανιού.

Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι 658 πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι από το πλοίο «Αριάδνη» προερχόμενοι από Χίο (300) και Λέσβο (358), καθώς και άλλοι 231 που έφτασαν από Κω και Λέρο με το «Βlue Star 2».

Και αργά το βράδυ της Πέμπτης, κατέπλευσε στον Πειραιά το «Νήσος Μύκονος» με 476 άτομα από Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο.

Το πρωί της Παρασκευής τρία λεωφορεία με 162 πρόσφυγες αναχώρησαν για Κόνιτσα. Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασιστεί αν θα υπάρξει και νέα μετακίνηση προσφύγων από τον Πειραιά προς οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

Και την Πέμπτη, 14 πούλμαν μετέφεραν συνολικά 700 πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε διάφορα κέντρα προσωρινής διαμονής.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους δημάρχους του λεκανοπεδίου, με κεντρικό θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με πηγές από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, αναμένεται να ζητηθεί η διάθεση χώρων για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, ενώ από την πλευρά τους οι δήμαρχοι ζητούν μέσω νομοθετικής ρύθμισης μεταφορά πόρων από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να μπορέσουν να εμπλακούν στην κάλυψη των αναγκών. Επίσης, ζητούν προσλήψεις προσωπικού για την υποστήριξη όλων αυτών των δομών όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες.

Μέλη της ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικοί από σχολεία του Πειραιά αναμένεται να διανείμουν σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες, στη 1 το μεσημέρι, στην Πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά.