Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους από 68 αγροτικά μπλόκα.

Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και παραγωγική και αφορούσε τόσο τα κεντρικά, όσο και επί μέρους προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε στους εκπροσώπους ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, εξασφαλίζει σημαντική ελάφρυνση του αθροίσματος φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ενιαίοι κανόνες που καθιερώνονται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διασφαλίζουν και για τους αγρότες αξιοπρεπή σύνταξη, όπως ισχύει για όλους τους έλληνες πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αντίληψη του κοινωνικού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους να συνεχιστεί ο ουσιαστικός διάλογος και να είναι διαρκής η επικοινωνία με την κυβέρνηση.

«Αυτός ο αγώνας αφήνει παρακαταθήκη… θα συνεχιστεί. Είμαστε σαράντα ημέρες σε αυτόν, δεν είναι αγώνας μια και έξω, ο αγώνας θα συνεχιστεί με τα άλλα λαϊκά στρώματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών της Νίκαιας Βαγγέλης Μπούτας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό

Από αυτόν τον αγώνα μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζητήσαμε αφορολόγητο. Υπάρχει πλέον στο τραπέζι, υπογράμισε ο κ. Μπούτας ενώ όσον αφορά στο ασφαλιστικό σημείωσε ότι ζήτησαν να αποσυρθεί.

Πρόσθεσε ότι «βεβαίως θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο, τι προβλέπει και παραμένουμε σε ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπει ο νόμος». Επίσης χαρακτήρισε ως αποτέλεσμα του αγώνα το ότι το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού πήγε πίσω, ενώ ήταν να κατατεθεί πριν από δύο μήνες.

Στο ερώτημα αν θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να δουν το νομοσχέδιο, είπε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι επιτροπές αγώνα και της πανελλαδικής και το κάθε μπλόκο. Ερωτηθείς τι θα εισηγηθεί ο ίδιος είπε ότι «εμείς δεν λειτουργούμε με βάση την προσωπική άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας, λειτουργούμε με βάση τη συζήτηση και συλλογικά, γιατί είμαστε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα». Ανέφερε ότι και απόψε και αύριο θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των αγροτών.

Σε άλλο ερώτημα, επισήμανε ότι «η αγροτιά δεν είναι ενιαίο στρώμα, υπάρχουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι, εμείς εκφράζουμε τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν ήταν έτοιμο για να το δούμε». Είπε ακόμη ότι ζήτησαν να υπάρξει αφορολόγητο 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί, να καταργηθούν τα κριτήρια διαβίωσης των 12.000 που είναι είτε έχεις είτε δεν έχεις εισόδημα, είπε.

«Ξεκαθάρισε» ότι «δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας» και πως «αν φτάσαμε εδώ, φτάσαμε με τη στήριξη του 80% του λαού στα αιτήματα μας, αλλά και την συμμαχία και τον κοινό αγώνα που δώσαμε με τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Ως προς το ασφαλιστικό ζήτησαν να αποσυρθεί και έθεσαν τη δική τους πρόταση που είναι: «να παραμείνουν ως έχει τα χρήματα που πληρώνουμε, στα 60 για τους άντρες στα 55 για τις γυναίκες η σύνταξη, να καταργηθούν τα 67 χρόνια που πήγε πρίν από δυο χρόνια, να κατέβει στα 65, να υπάρξει δωρεάν ιατροφαραμακευτική περίθαλψη για όλους και να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια που το 50% των αγροτών ειναι ανασφάλιστοι και με τον νόμο που ψηφίστηκε πρέπει να βγει ΚΥΑ για να γίνει αυτό. Ζητήσαμε εκτός των 5 αιτήματων να σταματήσει κάθε δίωξη σε αγροτοδικία, και από παλιότερα χρόνια και με την χτεσινή απόφαση της ειααγγελίας του Αρείου Πάγου, να μη γίνουν αυτές οι χιλιάδες διώξεις, κι αυτό μπορεί να γίνει με μια τροπολογία στη Βουλή, όπως έγινε και στο παρελθόν».

Ο κ. Μπούτας είπε ακόμη ότι «εμείς δεν διαπραγμτευόμαστε με βάση το τι έλεγε το μνημόνιο και ποιες ειναι οι προτάσεις τώρα, εμείς αγωνιζόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να καλλιεργούμε στα χωριά μας». «Η καρδιά αυτής της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνηςης και της ΕΕ φαίνεται ότι καλά κρατεί και καλά κρατεί και ο δικός μας αγώνας που συνεχίζεται», ανέφερε.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους αγρότες, σημείωσε στην εισήγησή του ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αυξηθεί ο πλούτος.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, εάν δεν αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο. Η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου που και πριν αλλά και τώρα συνεχίζει να περνά πάρα πολύ δύσκολα και πρέπει αυτό να μας απασχολήσει όλους μας για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι πραγματικά, είναι αληθινά, είναι εκρηκτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι έχει την αίσθηση πως απέναντι του σήμερα έχει αγρότες, ανθρώπους του μόχθου, μικρούς και μεσαίους, που δεν ανήκουν στη μικρή μειοψηφία των αγροτών που έχουν ευνοηθεί τα τελευταία χρόνια. «Υπό αυτή την έννοια» τόνισε «θέλω με ειλικρίνεια να καταθέσω σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, που θα αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία και όχι τη μικρή μειοψηφία όσων τα πρηγούμενα χρόνια ως επί το πλείστον έπαιρναν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων και είχαν τη δυνατότητα μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κινητοποίηση των αγροτών αντανακλά μια πραγματική αγωνία και υπογράμμισε: «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση». Ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί καθόλου «με λογικές ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων και των αγροτικών κινητοποιήσεων εν προκειμένω» και τόνισε: «συνεπώς ότι η προσπάθεια που κάνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο ειναι ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση». Σημείωσε ότι «όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε και την εξίσωση αυτή δεν πρόκειται να τη λύσουμε αν δεν αυξήσουμε την «πίτα» και η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο».

«Αυτό ειναι το κρίσιμο» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «πρέπει να βρούμε λύσεις για να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά να κάνουμε και έναν διαχωρισμό, ανάμεσα σε αυτούς που βρλίσκονται σε συνθήκες πολύ μεγάλης δυσκολίας εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων τους και σε κάποια μικρή μειοψηφία που τα τελευταία χρόνια έχει ευνοηθεί».

Ο πρωθυπουργός τούς ευχαρίστησε σε κάθε περίπτωση, και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, ότι αυτές σε ορισμένα θέματα είναι και δύσκολο να γεφυρωθούν, εντούτοις θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για το ότι εκφράζετε με ένα μέτρο και ειλικρινή τρόπο τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις σας και ελπίζω μέσα από τον διάλογο να βρούμε κάποιες λύσεις».

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μπούτας έδωσε στον πρωθυπουργό ως δώρο ένα τσίπουρο, σχολιάζοντας ότι «αν περάσουν τα μέτρα θα είναι το τελευταίο γνήσιο». «Μετά «μαϊμού»…» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Όποτε για να έχουμε γνήσιο πράμα (πρέπει) και να υπάρχουν και τα αμπέλια» πρόσθεσε.

Στο ίδιο χαλαρό κλίμα του διαλόγου, ο κ. Τσίπρας είπε: «Μη στεναχωριέσαι, το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι τον ήλιο και το τσίπουρο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εχθές στη Βουλή ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα, και επισήμανε ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αφορούσαν την τήρηση της νομιμότητας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.

Από την άλλη, τόνισε ότι «όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», αναφερόμενος, ευθέως, όπως τόνισε, στον Προμαχώνα.

Τόνισε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.

Με πέντε αιτήματα στη συνάντηση

Με τρεις εκπροσώπους θα συμμετάσχει το μπλόκο της Νίκαιας στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό: Ο Βαγγέλης Μπούτας, ο Ρίζος Μαρούδας και ο Κ.Τζέλας, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, θα εκπροσωπήσουν το μπλόκο στη αυριανή συνάντηση, η οποία τουλάχιστον από πλευράς αγροτών έχει συγκεκριμένη ατζέντα:

Τα πέντε αιτήματα που έχουν διατυπώσει και επαναλάβει και χθες με σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπως αυτά υιοθετήθηκαν από εκπροσώπους του προαναφερόμενου αριθμού μπλόκων και τα οποία, όπως υποστηρίζουν, αντιπροσωπεύουν την μικρομεσαία αγροτιά.

Τα αιτήματα αυτά είναι:

  • Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
  • Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Ανοιχτοί δρόμοι σε «ένδειξη καλής θέλησης»

Καθηλωμένοι στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στη συνάντηση που θα έχει αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι αγρότες «σε ένδειξη καλής θέλησης» δεν προβαίνουν σε αποκλεισμούς και άλλου είδους κινητοποιήσεις.

Από τη Βόρεια Ελλάδα στη συνάντηση συμμετέχουν μέλη των συντονιστικών επιτροπών από τα μπλόκα των Προμαχώνα, Μαλγάρων και αυτά της Δυτικής Μακεδονίας και το Αμύνταιου.

«Ελευθέρας» ενόψει του ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσαν οι συμμετέχοντες στα μπλόκα των Προμαχώνα, Μαλγάρων και αυτά στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο.

Δεν προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα.

Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματιστεί και στο μπλόκο Δερβενίου.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από την Τετάρτη ο κόμβος της Πορταριάς, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω Τρίγλιας και Πλαγίων για όσους έρχονται από τη Θεσσαλονίκης, και για αυτούς που κινούνται προς αυτήν από Κασσάνδρα και Σιθωνία, μέσω των Μουδανίων» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Δεν προβλέπεται προς το παρόν να κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 00:00.

Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου, επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Για αύριο, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στον κόμβο περί τα 200 τρακτέρ από τον κόμβο Αιγινίου, με σκοπό να αποκλειστεί και το άλλο ρεύμα επί της Εγνατίας οδού, Βέροιας-Θεσσαλονίκης.

Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00 αντίστοιχα) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στον νομό Πιερίας, «ελευθέρας» δόθηκε και στην αερογέφυρα Αλεξιάδη στην Κατερίνη και δεν προβλέπεται να υπάρξει αποκλεισμός.

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο κόμβος τελεί υπό επ’ αόριστον αποκλεισμό για τρίτη ημέρα σήμερα.

Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματιστεί στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.