«Ο σπουδαστής Ευάγγελος Γιακουμάκης εμφανιζόταν στους χώρους της Γαλακτοκομικής Σχολής με μώλωπες στα αφτιά και στη μύτη από τους καθημερινούς ξυλοδαρμούς που υφίστατο. Σπουδαστές κρητικής καταγωγής τον κρέμασαν με τη βία για αρκετή ώρα από το παράθυρο του διαδρόμου του δευτέρου ορόφου της φοιτητικής Εστίας, τον χτυπούσαν με βία –σπρώχνοντάς τον στα σκαλιά του κτιρίου –στο κεφάλι και στο σώμα, τον εξευτέλιζαν σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, στις 25 Ιανουαρίου 2015, λίγο πριν από την εξαφάνισή του, τον είχαν δέσει σε μια καρέκλα και τον περιέπαιζαν, ενώ ένας άλλος συμφοιτητής του τον κυνήγησε με μια πετσέτα που του την πέρασε με τη βία στον λαιμό. Εκείνος για να ξεφύγει κλειδώθηκε στο δωμάτιό του…».
Αυτό μνημονεύεται στο υπ’ αριθμόν 179/2015 έγγραφο του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας που εκδόθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2015 και το οποίο μελέτησε όλα τα δεδομένα για τις ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων και άλλων προσώπων που ώθησαν στη μεγάλη φυγή, στις 6 Φεβρουαρίου 2015, και στον θάνατο τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει την άγνωστη δικογραφία για την υπόθεση που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη ακριβώς έναν χρόνο πριν. Παράλληλα παρουσιάζει και όλα τα έγγραφα της έρευνας που έγινε στο εσωτερικό της Γαλακτοκομικής Σχολής. Ανάμεσα σε αυτά οι καταγραφές πειθαρχικών παραπτωμάτων αλλά και το βιβλίο συμβάντων του επιστάτη της σχολής. Εντυπωσιακό είναι ότι την κρίσιμη χρονική περίοδο οι υπεύθυνοι είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο απονενοημένου διαβήματος άλλου σπουδαστή!
Κρίσιμες καταθέσεις για τα βασανιστήρια του Βαγγέλη Γιακουμάκη είχαν δώσει και καθηγητές της σχολής. Στο εσωτερικό πόρισμα σημειώνεται ότι «οι κρητικοί σπουδαστές είχαν τιμωρηθεί για φθορές σε τοίχους, κοπή δενδρυλλίων και όχι για τις επιθέσεις που δεχόταν ο 20χρονος σπουδαστής αλλά και άλλοι συμφοιτητές του».
Διώξεις για εγκληματική ενέργεια


Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης βρέθηκε νεκρός 38 ημέρες αργότερα, μέσα σε μια βαλτώδη περιοχή, σε απόσταση 800 μέτρων από τη σχολή του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, ο θάνατός του επήλθε λίγη ώρα μετά την εξαφάνισή του από «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο» όπως μνημονεύεται στην ιατροδικαστική έκθεση. Από τις αρχικές ενδείξεις προέκυπτε ότι ο νεαρός έκοψε τις φλέβες του με μαχαίρι, ενώ έκανε και μια «δοκιμαστική» προσπάθεια, δείγμα του πρώτου δισταγμού του. Ωστόσο οι αρμόδιες δικαστικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις κατ’ αγνώστων για εγκληματική ενέργεια.
Μία από τις πλέον σημαντικές καταθέσεις φέρεται ότι έδωσε στις 23 Μαρτίου 2015 ένας 21χρονος με τον οποίο μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο στην Εστία. Αφού περιέγραψε σειρά «μαρτυρίων» του Βαγγέλη από κρητικούς συμφοιτητές του, όπως το «κρέμασμα από το παράθυρο», το «πέταγμα από τις σκάλες» κ.ά., μίλησε για τον ρόλο που είχε ένας από αυτούς. Οπως σημείωνε, «ο Τ. ήταν αυτός που συγκάλυπτε τις ζημιές και τις φασαρίες που γίνονταν μεταξύ των Κρητικών και ήταν αυτός που κατέβαινε στο γραφείο του διευθυντή και μεσολαβούσε για να μην υπάρχουν βαριές τιμωρίες». Μάλιστα ο ίδιος μάρτυρας σημείωσε πως «είχε πληροφορηθεί ότι στενός συγγενής του Τ., που έχει συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη, ήταν αυτός που παρενέβαινε στη Σχολή για να μην έχει επιπτώσεις η παρέα των Κρητικών».
Ο συγκεκριμένος σπουδαστής από την Κρήτη, ο οποίος το διάστημα του θανάτου του Γιακουμάκη υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εμφανίζεται στη δικογραφία να έχει περαιτέρω σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Αρχικά αναφέρεται σε αυτόν στην πλέον κρίσιμη από τις καταθέσεις της η κυρία Μαρία Φρονιμάκη, μητέρα του άτυχου Βαγγέλη. Αφού καταγράφει την ενημέρωσή της από τους υπευθύνους της σχολής για τα τεκταινόμενα σε βάρος του παιδιού της, σημειώνει: «Τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών μίλησα με τον γιο μου και μου είπε ότι βρισκόταν στην Εστία, ενώ οι υπόλοιποι είχαν πάει εκδρομή στα Ζαγοροχώρια. Οταν τον ρώτησα γιατί δεν πήγε, ο ίδιος μου απάντησε ότι ο Τ., ο οποίος μόλις είχε τοποθετηθεί για τη στρατιωτική θητεία του στα Ιωάννινα, συμμετείχε στην εκδρομή και δεν ήθελε να τον προκαλέσει με την παρουσία του. Εγώ ανησύχησα και τον ρώτησα αν είχε συναντηθεί μαζί του, αλλά εκείνος με καθησύχασε λέγοντάς μου ότι δεν είχε καμιά επαφή».
Σε άλλες καταθέσεις ωστόσο μνημονεύεται ότι λίγες ώρες πριν από την εξαφάνισή του ο Βαγγέλης είχε συναντηθεί στο δωμάτιό του με τον εν λόγω Κρητικό υποστηρίζοντας –σε όσους τους είδαν –ότι «μίλησαν για το μέλλον τους». Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής κατέθεσε: «Μετάνιωσα που δεν είχα τιμωρήσει τον συγκεκριμένο κρητικό σπουδαστή».
Η μητέρα του Β. Γιακουμάκη αναφέρθηκε και στην πολυσυζητημένη τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε μαζί του την προηγουμένη της εξαφάνισής του. Οπως κατέθεσε, «με ενημέρωσε ότι την επομένη το πρωί θα έπαιρνε τη βαθμολογία του από τη σχολή. Γενικά ακουγόταν καλά και εξέφρασε μικρή αγωνία για τους βαθμούς αλλά σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα». Η κυρία Φρονιμάκη κατέθεσε ότι όταν μετέβη στα Ιωάννινα μετά την εξαφάνιση του γιου της, πληροφορήθηκε πως είχε αρχίσει νέος κύκλος βασανιστηρίων το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν από τη φυγή του.
Το πόρισμα του ΕΛΓΟ «Δήμητρα»


Σημαντικά στοιχεία παρατίθενται στο εξασέλιδο πόρισμα που συνέταξε στις 6 Μαρτίου 2015 η Επιτροπή του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» που είχε ερευνήσει όσα συνέβαιναν στη Γαλακτοκομική Σχολή και μετά την εξέταση 17 μαρτύρων (καθηγητών, υπαλλήλων, μαθητών κ.ά.). Μία από τις καθηγήτριες κατέθεσε: «Πληροφορήθηκα ότι η συμπεριφορά ορισμένων μαθητών σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη ήταν απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική. Τον έκλειναν σε ντουλάπα, του έριχναν κέρματα, τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του».
Μια άλλη εργαζόμενη στα μαγειρεία ανέφερε ότι είχε δει «ανήσυχο τις τελευταίες ημέρες τον Βαγγέλη και ότι χαμήλωνε το βλέμμα του». Ο φύλακας κατέθεσε ότι μαθητές τον ενημέρωσαν πως «οι κρητικοί σπουδαστές κάνουν χοντρά καψώνια στον Γιακουμάκη» και προσκόμισε το «ημερολόγιό» του όπου αναφέρεται στις φασαρίες αλλά και στις καταστροφές που προκαλούνταν στο δωμάτιο του Γιακουμάκη.
Ενα από τα άτομα της «παρέας» του 20χρονου σπουδαστή υποστήριξε ότι «παίζαμε συχνά φάπες και σπρωξίματα αλλά σε φιλικό επίπεδο», καθώς και ότι «συνεχίστηκε μετά τις εκλογές η πλάκα με τις σφαλιάρες εναντίον του». Στις τελικές διαπιστώσεις υπάρχει η πλήρης παραδοχή ότι «έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας τόσο σε βάρος του μαθητή Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των κρητικών μαθητών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο, προκαλώντας εύλογο φόβο στους μαθητές τους».
Συμπληρώνεται όμως ότι δεν υπήρχαν κυρώσεις για αυτή τη συμπεριφορά αλλά μόνο για… φθορές σε αντικείμενα της σχολής. Ο πρώην διευθυντής της σημείωσε ότι «δεν γνώριζα τον νέο κύκλο βιαιοτήτων πριν από την εξαφάνιση του 20χρονου σπουδαστή», καθώς και ότι «δεν έκρινα σκόπιμο να ενημερώσω τις κεντρικές υπηρεσίες για την υπόθεση Γιακουμάκη».
Είχαν αποβάλει μαθήτρια που ήθελε να αυτοκτονήσει
Αν οι υπεύθυνοι της Γαλακτοκομικής Σχολής γνώριζαν ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και σκόπευε να αυτοκτονήσει, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα τον απέβαλλαν «για να μη διαταράσσεται η ηρεμία των υπόλοιπων οικοτρόφων». Ακούγεται ακραίο αλλά σχετίζεται με περιστατικό που έχει καταγραφεί στη δικογραφία δίνοντας λαβή έτσι για σύγκριση.
Το εντυπωσιακό συμπέρασμα προκύπτει από το «βιβλίο επιβολής κυρώσεων» της εν λόγω σχολής στα Ιωάννινα το οποίο έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τον θάνατο του 20χρονου σπουδαστή. Σε αυτό το βιβλίο έχει καταγραφεί πρακτικό της 27ης Νοεμβρίου 2013 από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της σχολής –απαρτίζεται από τα ίδια πρόσωπα που χειρίστηκαν και την υπόθεση Γιακουμάκη –το οποίο κλήθηκε να ασχοληθεί με την περίπτωση μιας σπουδάστριας της Α’ τάξης. Οπως φαίνεται στο πρακτικό, η κοπέλα αντιμετώπιζε την «κατηγορία» ότι «παρατηρούνται έντονες μεταπτώσεις στη συμπεριφορά της, δηλώνει ότι θέλει να αυτοκτονήσει, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ηρεμία των υπόλοιπων οικοτρόφων».
Αφού το ζήτημα της «τάσης για το απονενοημένο διάβημα» της νεαρής μαθήτριας αντιμετωπίστηκε μόνο ως «ενόχληση των υπόλοιπων οικοτρόφων», ακολουθεί η απόφαση του πειθαρχικού (σ.σ.: χωρίς να κληθεί η μαθήτρια για να προβάλει τους ισχυρισμούς της), που πραγματικά «τρομάζει» ως προς την ψυχρότητά της.
Οπως σημειώνεται, «οι κανόνες της Εστίας πρέπει να τηρούνται προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της και οι οικότροφοι να υπακούουν στις υποδείξεις του προσωπικού της σχολής. Γι’ αυτό και αποφασίζεται η αποβολή της παραπάνω μαθήτριας από την Εστία της σχολής».
Σημειώνεται ότι στο ίδιο βιβλίο κυρώσεων διαπιστώνεται πως οι υπεύθυνοι της σχολής που δεν είχαν τιμωρήσει κανέναν από τους πρωταίτιους της βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη είχαν αποβάλει άλλους μαθητές επειδή ένας από αυτούς «χάιδεψε με τη φόρμα εργασίας ένα αδέσποτο σκυλί» αλλά και γιατί «είχαν παρκάρει το ΙΧ τους σε θέση που δεν επιτρεπόταν».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ