από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Αναζωπυρώνεται η κόντρα για την καύση των νεκρών

Νέος κύκλος δημόσιας διαμάχης Εκκλησίας - Πολιτείας για το θέμα της αποτέφρωσης
Αναζωπυρώνεται η κόντρα για την καύση των νεκρών
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ταφή ή καύση; Θα μπορούσε να είναι μια παράφραση του σαιξπηρικού διλήμματος, ωστόσο το θέμα της καύσης των νεκρών έρχεται πλέον με σφοδρότητα για να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο δημόσιας διαμάχης Εκκλησίας - Πολιτείας με έντονα χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης.

Από τη μία η Ιερά Σύνοδος που με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της στον τρόπο που υιοθετείται για την αποτέφρωση των νεκρών και από την άλλη οι πολιτειακοί παράγοντες που υπερασπίζονται την ανάγκη εφαρμογής της.

Αφορμή της αναζωπύρωσης στάθηκε η έντονη αντίδραση της  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου - που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη - στην προώθηση του Αρθρου 21 και στην υποχρέωση διά νόμου των ιερέων να τελούν εξόδιο ακολουθία σε όποιον ζητεί θρησκευτική κηδεία αλλά και την αποτέφρωση της σορού του. Σε μια ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωσή της παρομοιάζει τη «σύγχρονη» διαδικασία αποτέφρωσης νεκρών με αυτή της ανακύκλωσης απορριμμάτων και επισημαίνει ότι δεν είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καίγεται η σορός στον κλίβανο και ο ανθρώπινος σκελετός να θρυμματίζεται στο μίξερ. Από τα ιερά βέλη... δεν ξεφεύγουν και οι δημοτικοί άρχοντες που τάσσονται θετικά υπέρ της καύσης και «αντί να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, δηλώνουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρου αποτέφρωσης», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Δήμος Αθηναίων

Η πρώτη έντονη αντίδραση ήρθε από τον Δήμο Αθηναίων: «Η Σύνοδος έχει το δικαίωμα να κανονίζει τα του οίκου της, δεν έχει όμως το δικαίωμα να παραπληροφορεί με αιτιάσεις όπως αυτή του μίξερ που χρησιμοποίησε στην ανακοίνωσή της» δήλωσε στο «Βήμα» η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Νέλλη Παπαχελά για να προσθέσει ότι παρά τα γραφειοκρατικά και χωροταξικά κωλύματα, η διαδικασία ανεύρεσης χώρου για αποτεφρωτήρια προχωρεί και ο σχετικός διαγωνισμός που λήγει στις 24 Ιανουαρίου ευελπιστεί ότι θα στεφθεί με επιτυχία. Είναι γνωστό άλλωστε πως τόσο ο κ. Καμίνης όσο και ο κ. Μπουτάρης είναι υπέρμαχοι της κατασκευής αποτεφρωτηρίων στην Ελλάδα.

Είναι μεσαιωνική η άποψη της Εκκλησίας που υπερασπίζεται τη μακροχρόνια παράδοση όπως της προσάπτουν κάποιοι; Εχουν δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα του 2016 είναι απαράδεκτο να συζητούμε ακόμη για τέτοιου είδους ελεύθερες επιλογές που άπτονται και θεμάτων υγιεινής αλλά και χωροταξικής οικονομίας;

Διαδικασίες και νόμοι

Το ζήτημα διχάζει την ελληνική κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες και η πολιτεία όσες φορές προσπάθησε να το ρυθμίσει, βρέθηκε αντιμέτωπη με αντικρουόμενα συμφέροντα. Το 1987 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Εβερτ, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει τα ήδη υπερκαλυμμένα κοιμητήρια, έστειλε σχετική επιστολή στην Ιερά Σύνοδο χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Το 1998 ο σύνδεσμος καύσης νεκρών προσώπων κατέθεσε δύο νομοθετικές προτάσεις προκειμένου να επιτραπεί η αποτέφρωση σε άτομα που δεν ανήκαν στο χριστιανικό ορθόδοξο δόγμα.
Μόλις το 2006 με την ψήφιση του νόμου 3448/2006 έγινε η σχετική ρύθμιση σε μια προσπάθεια εναρμόνισης του ελληνικού Κοινού Δικαίου με τις διεθνείς επιταγές για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που ικανοποιεί και το διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες

Στις περισσότερες χώρες η διαδικασία της καύσης λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και σήμερα επιτρέπεται στα 2/3 των πληθυσμών της γης. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις υπάρχουν ένα και περισσότερα αποτεφρωτήρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Την Αυστρία όπου υπάρχουν 11 αποτεφρωτήρια και το 23% επιλέγει την αποτέφρωση, τη Δημοκρατία της Τσεχίας όπου υπάρχουν 27 αποτεφρωτήρια και το 78% επιλέγει την αποτέφρωση, τη Μεγάλη Βρετανία όπου υπάρχουν 244 αποτεφρωτήρια και το 73% επιλέγει την αποτέφρωση και, τέλος, την Ολλανδία όπου υπάρχουν 59 αποτεφρωτήρια και το 51% επιλέγει την αποτέφρωση.

Και οι επώνυμοι λένε «Ναι» στην αποτέφρωση

Συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό αυτών που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ταφής, ανάμεσά τους και πολλές προσωπικότητες με πιο πρόσφατη αυτή του David Bowie. Είχαν προηγηθεί πολλοί άλλοι, όπως ο βραβευμένος με Νομπέλ λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες το 2014, ο Πολ Νιούμαν, η τραγουδίστρια Αmy Winehouse, η σιδηρά κυρία Μάργκαρετ  Θάτσερ και πολλοί άλλοι. Αρκετοί όμως είναι και οι επώνυμοι Ελληνες που προτίμησαν να αποτεφρωθούν, όπως η Μαρία Κάλας το 1977 στο Παρίσι, ο διεθνούς φήμης πιανίστας Δημήτρης Μητρόπουλος και μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας με το γνωστό παρασκήνιο γύρω από το θέμα της επιθυμίας του αυτής και της δυσκολίας του συντρόφου του να την πραγματοποιήσει, γεγονός που θεωρήθηκε ως αφορμή για την επίσπευση της ψήφισης ενός άλλου νόμου-ταμπού, αυτού του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με γραφεία τελετών, ο αριθμός αυτών που επιθυμούν να αποτεφρωθούν έχει αυξηθεί κατά 15%. Ο πιο δημοφιλής προορισμός λόγω απόστασης είναι το κρεματόριο της Σόφιας στη Βουλγαρία. Το κόστος ανέρχεται στα 1.900 ευρώ και περιλαμβάνει μέχρι την παράδοση της τεφροδόχου στην οικογένεια αλλά σε άλλες περιπτώσεις ανέρχεται και στις 12.000 ευρώ.

Αναφορικά με το θρήσκευμα εκείνων που επιλέγουν την αποτέφρωση από την ταφή δεν είναι μικρός και ο αριθμός των ορθοδόξων χριστιανών.

Η άποψη της Εκκλησίας και οι άλλες θρησκείες

Η άποψη της Εκκλησίας είναι πως το σώμα είναι ο ναός της ψυχής και αυτό δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε επέμβαση, ότι οι νεκροί δεν είναι «πεθαμένοι αλλά κεκοιμημένοι» και από τους ιερούς κανόνες προκύπτει ότι η ταφή είναι ο μόνος τρόπος μεταχείρισης των νεκρών σωμάτων. Πώς όμως αντιμετωπίζουν την καύση των νεκρών άλλες θρησκείες και δόγματα; Ο καθολικισμός είναι υπέρ του ενταφιασμού αλλά δεν απαγορεύει και την καύση, το ίδιο και οι προτεστάντες. Ο ινδουισμός και ο βουδισμός χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο εδώ και αιώνες. Την καύση απαγορεύουν οι ισλαμιστές και οι ορθόδοξοι Ιουδαίοι.

Ολα δείχνουν ότι άλλο ένα θέμα που δημιουργεί κλυδωνισμούς ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία βρίσκεται πιο επιτακτικά από ποτέ στον δρόμο της διευθέτησής του... και τα δύο μέρη, το καθένα από τη δική του οπτική γωνία, προτάσσουν ισχυρά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους. Η Εκκλησία προασπίζεται τη δική της πνευματική παράδοση και η Πολιτεία καλείται να επιλύσει προβλήματα δικαιωμάτων, θρησκευτικής ελευθερίας, αυτοδιάθεσης αλλά και ζητήματα επιτακτικής ανάγκης για τη λειτουργία της κοινωνίας (κορεσμός νεκροταφείων, θέματα υγιεινής κ.λπ.).

Τα κωλύματα είναι τεράστια, αφού πέρα από το ισχυρό θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων και την ελλιπή νομοθεσία, μια ολόκληρη «βιομηχανία» έχει στηθεί εδώ και χρόνια γύρω από τη διαδικασία ταφής. Ηδη όμως έχει αρχίσει μια άλλη για αυτή της αποτέφρωσης...


HeliosPlus
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Γιατί οχι; | 16/01/2016 18:47
  Πιστεύω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ζητήσει την ταφή ή την κάυση του σώματός του. Δεν ξέρω αν είναι θέμα θρησκείας η καύση του σώματος αλλά αφού αυτό πιστεύουν γιατί να μη το κάνουν.Εγώ είμαι ορθόδοξη και δεν θέλω να καεί το σώμα μου, αλλά αν άλλος έτσι θέλει γιατί όχι;
  JovannaV
  απάντηση00
   
   
  πού είναι το πρόβλημά τους; | 16/01/2016 16:03
  Άλλα χριστιανικά δόγματα έχουνε εδώ και καιρό επιτρέψει την καύση νεκρών χωρίς να τίθεται θρησκευτικό θέμα. Δηλαδή καύση με θρησκευτική ταφή. Ο,τι μένει απο τον νεκρό απο την καύση δεν πετιέται στα σκουπίδια, αλλά θάβεται στο χώμα σύμφωνα με την χριστιανική πίστη και παράδοση. Τα υπόλοιπα δόγματα που το επιτρέπουνε δεν είναι χριστιανικά; Τί είναι; Μόνο η εκκλησία της Ελλάδας λέει σε όλα όχι. Αν μπορούσανε θα μας είχανε καθηλώσει στον μεσαίωνα. Μετά αναρωτιούνται, γιατί το 90% ακούει εκκλησία και του έρχεται εμετός. Είναι καλύτερα να θάβονται οι νεκροί και να ξεθάβονται χωρίς να έχουν λιώσει ακόμα, επειδή δεν υπάρχει χώρος. Αυτό εναρμονίζεται με την θρησκευτική πίστη και παράδοση!
  Κατερίνα Δ. απο εξωτερικό
  απάντηση00
   
   
  Αποτεφρωση για όσουε επιθυμούν | 16/01/2016 12:23
  Το αυτόβουλον είναι δικαίωμα Θεϊκό. Ο Χριστός μας ελευθερώνει και εμείς επιλέγουμε: Ας εκφράσει ευγενικά και με σοβαρά επιχειρήματα η εκκλησία τις αντιρρήσεις της και στα πλαίσια της αγάπης της για τον άνθρωπο να τελείται η νεκρώσιμη ακολουθία για όσους επιθυμούν, απλά οι ιερείς ας μη μεταβαίνουν στο αποτεφρωτήριο. Ἐτσι άλλωστε συμβαίνει στις ορθόδοξες εκκλησίες της διασποράς. Η αποτέφρωση στοιχίζει λιγώτερα και προτιμάται και γι αυτόν τον λόγο. Τέλος οι βάρβαρες εκταφές, τα χωνευτήρια κλπ στην Ελλάδα, γιατί δεν απασχολούν την σύνοδο;
  nestor
  απάντηση00
   
   
  Τα κακώς κείμενα της Δεξιάς ! | 16/01/2016 09:53
  Οι Ιεράρχες και γενικά όλος ο κλήρος,δεν έχει καταλάβει, ακόμη,ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και πληρώνωνται από κάποιον εργοδότη,που στην περίπτωση τους είναι η πολιτεία,οπότε είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν στις εντολες τουεργοδήτη τους και,να εφαρμόζουν τους νόμους,διαφορετικά λύεται η σύμβασίς τους όπως και στους λοιπούς εργαζόμενους και,ψάχνουν να βρούν άλλη δουλειά ! Αυτά όλα τα κακώς κείμενα της εκκλησίας τα καλλιέργησαν οι δεξιές κυβερνήσεις και μάλιστα αυτή των Σαμαρά-Μπαλτάκου ! Να δούμε τώρα πως θα τα διορθώσει ο Κυριάκος !!
  GPP
  απάντηση00
   
   
  ¨Όλα γίνονται για το παραδάκι. | 16/01/2016 09:27
  Κηδείες με έναν,δύο ή τρεις πολυελαίους ,μνημόσυνα, ( όχι μνημόνια ) και των Ψυχών ,πηδήματα από τάφο σε τάφο για τα πενταροδεκάρικα....
  απ.80
  απάντηση00
   
   
  Αντί Χωνευτηρίων | 16/01/2016 05:29
  Οι ταφικές παραδόσεις ειναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνορθόδοξη παράδοση . Μια μέση λύση θα ηταν να επιτρέπεται η αποτέφρωση πάνω στην τριετία δηλ όταν ανοίγεται ο τάφος για να διαπιστωθεί εάν εχει αποδομηθεί πληρως το σώμα του νεκρού . Τότε αντί να μεταφερθεί στα Χωνευτήρια το σώμα να καίγεται και η τεφροδόχος να τοποθετείται στο οστεοφυλάκιο . Ετσι και οι τρίχρονες ταφικές τελετές θα μπορούν να τηρηθούν , και το σώμα του νεκρού που το επιθυμεί στο τέλος θα καίγεται .
  Μια άποψη
  απάντηση00
   
-