από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 

«Βόμβα» ΣτΕ: «Έκπτωτος» ο Ρακιντζής - Παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Άκυρες οι πράξεις του από το 2009 - Τι δηλώνει ο ίδιος
«Βόμβα» ΣτΕ: «Έκπτωτος» ο Ρακιντζής - Παραπέμπεται στην Ολομέλεια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Έκπτωτο» και μάλιστα από το 2009, έκρινε από τη θέση του τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή με απόφασή του το ΣτΕ. Συγκεκριμένα, το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επιτρατείας, με απόφασή του στις 31 Δεκεμβρίου, έκρινε ότι η θητεία του κ. Ρακιντζή έχει λήξει από το 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την απόφαση που ελήφθη παραμονή Πρωτοχρονιάς, μετά από σχετική προσφυγή θιγόμενου εκπαιδευτικού, ακυρώνονται και όλες οι διοικητικές πράξεις που έχει υπογράψει εδώ και μια εξαετία ο κ. Ρακιντζής.

Yπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποφασίσει εάν μπορεί να ασκεί προσφυγές στη Δικαιοσύνη, καθώς η θητεία του έχει λήξει από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Αναλυτικά η απόφαση του ΣτΕ

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει, μεταξύ των άλλων στις αποφάσεις του:

«Δεν είναι κατ’ αρχήν επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές ιδίως ενώπιον του ΣτΕ, κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων.

Και είναι μεν ανεκτή η άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης του οποίου έληξε η θητεία, μόνον όμως εφόσον συντρέχουν συνθήκες όλως εξαιρετικές, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από το υπουργικό συμβούλιο και πάντως, όχι πέραν ενός εύλογου χρονικού διαστήματος το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».

Το Δημόσιο όμως - αναφέρει το ΣτΕ - δεν επικαλέστηκε λόγους εξαιρετικών συνθηκών, οι οποίες να κατέστησαν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ της λήξης της θητείας του και της άσκησης των προσφυγών του ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Αντίθετη ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου, η οποία θα επέτρεπε τη χωρίς χρονικό περιορισμό συνέχιση της άσκησης προσφυγών από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετά τη λήξη της θητείας του, «δεν μπορεί να βρει έρεισμα στην αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η αρμοδιότητά του ανάγεται στον εσωτερικό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης, αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και δεν αφορά, την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες ή στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους» σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Εξάλλου - όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις - η διαδικασία επιλογής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, «ουδόλως προσκρούει σε δυσχέρειες ανάλογες με εκείνες της επιλογής των μελών των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπονται στο Σύνταγμα».

Στις αποφάσεις υπήρξαν δύο μειοψηφίες:

Η πρώτη μειοψηφία είναι του συμβούλου Επικρατείας Φ. Ντζίμα ο οποίος, υποστήριξε ότι εφόσον συντρέχει εύλογη αιτία αδυναμίας διορισμού νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από το υπουργικό συμβούλιο, «ως εύλογο χρονικό διάστημα νοείται εκείνο που δεν υπερβαίνει το ήμισυ της θητείας του».

Η δεύτερη μειοψηφία είναι του συμβούλου Επικρατείας Γ. Ποτάμια, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά την λήξη της θητείας του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν μπορεί «να εκφράζει εγκύρως την βούλησή του διοικητικού οργάνου, αλλά ούτε να ασκήσει, κατά το νόμο, οποιαδήποτε από τις αρμοδιότητες του ίδιου του οργάνου και επομένως ούτε προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ κατά τελεσίδικών αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων».


Τι δηλώνει ο Ρακιντζής

«Ούτε έκπτωτος σαν το μητροπολίτη νιώθω ούτε τίποτα άλλο. Καμία απόφασή μου δεν ακυρώνεται, καμία δεν μπορεί να προσβληθεί» είπε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ.

Μιλώντας στον Alpha 989 εξήγησε ότι «το 99% της δουλειάς μου είναι προπαρασκευαστικές, οι αποφάσεις μου μπορούν να προσβληθούν μόνο εντός 60 ημερών».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λ. Ρακιντζης: Δεν επηρεάζει τις αποφάσεις μου η ετυμηγορία του ΣτΕ 
 
 
σχόλια (33)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο Ρακιντζής φταίει?? | 06/01/2016 14:41
  Ο Ρακιντζής είναι ο μόνος που έκανε σωστά την δουλειά του και φυσικά στα τομάρια της διαυθοράς δεν καλοάρεσε. Αν δεν ανανεώθηκε η θητεία του, κάθε άλλο παρα ο κ Ρακιντζής φταίει. Αυτοί που δεν τον αντικατέστησαν, η δε τον ανανέωσαν φταίνε
  Nikos
  απάντηση40
   
   
  άτιτλο | 06/01/2016 13:34
  Ιστορικές οι παραπομπές του,αλλά έπρεπε να παραπέμψει και τη...σύμβασή του. Α! όλα κι όλα.
  Bas
  απάντηση30
   
   
  Απογοήτευση | 06/01/2016 09:10
  Μ ..όλα αυτά τα απίθανα που συμβαίνουν, η απογοήτευση του ΈΛΛΗΝΑ πολίτη είναι τόσο μεγάλη , που τελικά,ένα έχω να πω.Δεν είναι τόσο η ανεργία ....που διώχνει τους νέους μας και μάλιστα όλο το Επιστημονικό Δυναμικό,αλλά η μη λειτουργία του Κράτους.......
  Ελληνίδα μητέρα.
  απάντηση30
   
   
  Αυτοι που τοσες δεκαετιες, | 06/01/2016 02:17
  πληρωνονται και ανντι να προστατεψουν τη κοινωνια,προστατευουν τα λαμογια,αποφασισαν να θεσουν εκπτωτο αυτον που τους εξεθεσε! Οι δικασταρες που ως εθνικοι προδοτες επετρεψαν στα λαμογια να καταστρεψουν τη χωρα,αποφασισαν οτι θελουν κι αλλα!Προφανως δεν χορτασαν ακομα,θελουν κι αλλη καταστροφη!Αν,λοιπον,αντι του κ.Ρακιντζη,ελεγχθουν αυτοι(τι εκαναν;γιατι πληρωνονται;ποσα εχουν;),μηπως θα εχει γινει το πιο σημαντικο βημα να γινει η Ελλαδα κανονικη χωρα;¨Η,μηπως,ειναι καποιος τοσο αφελης ννα ελπιζει σε καλυτερες μερες οσο υπαρχουν ολοι αυτοι να αφηνουν τα λαμογια ανενοχλητα;Οπως κανουν εν γνωσει τους επι δεκαετιες;Με αυτους τους δικαστες,η Ελλαδα θα παραμεινει σκλαβα τους!Ως ποτε;
  Abdul
  απάντηση50
   
   
  Ρακιντζής vs ΣτΕ | 05/01/2016 20:04
  Ο πρώτος, είναι αυτός που πολεμάει τη σαπίλα που ροκανίζει αυτό το Κράτος (εξαιρουμένης της Δικαστικής Εξουσίας, και ορθώς γιατί εκεί θα πελάγωνε). Το δεύτερο είναι ένα μαγαζί υπερπολυτελείας (min 5000 euro σε δικηγόρους για περάσεις μέσα) για τους πολύ λεφτάδες, που το τεράστιο κόστος της στελέχωσης και της λειτουργίας του του επιβαρύνει αδιακρίτως όλους τους πολίτες,που αποφασίζει αδίστακτα (ακόμη και αντιφατικά) αποφάσεις που μοιάζουν επίδειξη εξυπνάδας και που κατά σύμπτωση βολεύουν τους ... βολεμένους! Προτείνω στο ΤΟ ΒΗΜΑ να κάνει δημοψήφισμα εάν ο Λαός θέλει να καταργηθεί το ΣτΕ ή ο Ρακιντζής!
  Αριστείδης Π.
  απάντηση30
   
   
   
  χωρίς συμβόλαιο... | 05/01/2016 17:22
  Σεβαστό το έργο του κ. Ρακιντζή αλλά εφόσον το συμβόλαιο του έληξε γιατί παρέμεινε στην θέση του? Ζήτησε την ανανέωση του συμβολαίου του? Ενημέρωσε τους πολίτες, έξη χρόνια τι περίμενε? Ποίος ήταν υπόχρεος να διορίσει αντικαταστάτη? Τα ερωτήματα πολλά, και οι ευθύνες ασήκωτες…
  Σιρόκος
  απάντηση1026
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  «Ούτε έκπτωτος σαν το μητροπολίτη νιώθω ούτε τίποτα άλλο. Καμία απόφασή μου δεν ακυρώνεται, καμία δεν μπορεί να προσβληθεί» | 05/01/2016 16:16
  Στις υποθέσεις που χειρίζεται περιλαμβάνεται και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη με τον ανεξήγητο πλουτισμό του συζύγου της υπαλλήλου της πολεοδομίας Αρτας (πολύ καυτή πατάτα). Aναρωτιέμαι λοιπόν, είναι τυχαίο ότι ειδικά τώρα "ξυρίζεται " ο Ρακιντζής ?
  ΟΜΗΡΟΣ
  απάντηση701
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Απίστευτο | 05/01/2016 14:55
  Μόνο στην Ελλάδα!!!
  NICKSTER
  απάντηση495
   
   
  σαν την ήρα από το στάρι | 05/01/2016 14:16
  Λ. Ρακιντζής 8/10/15: «Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία , για να καταπολεμηθεί απαιτείται πολιτική βούληση, που δεν υπάρχει". Ρακιτζή ,έκανες το… λάθος του Γαπ, τα έβαλες με το διακομματικό πολιτικό-οικονομικό-συντεχνιακό παρακράτος... που ΔΕΝ θέλει να αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ που το αγγίζει ! Θα έχεις την τύχη του Γαπ που σε είχε καλέσει θεσμικά στο Γραφείο του όταν ανέλαβε το 2009... θα σε αποκαθηλώσουν, θα σε λοιδορήσουν, θα σε εξευτελίσουν, θα σε απειλήσουν με δικαστήρια για διαφθορά, θα σε απομονώσουν επικοινωνιακά , θα σε παρουσιάσουν ως γραφικό
  freeman
  απάντηση6610
   
   
  ..."δεν τους πρέπει ελευτεριά" | 05/01/2016 13:24
  Τι περιμένετε από ένα λαό που σκότωσε τον πρώτο κυβερνήτη του, για να φέρει ένα ξένο βασιλιά στο κεφάλι του; "Καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι, για λόγους άδειους και για του ολέθρου τα έργα βαλτοί", όπως έγραφε ο Παλαμάς. "Ἀλλοίμονο ῾σ ἐκείνους ὁποῦ χύσανε τὸ αἷμα τους καὶ θυσιάσανε τὸ δικόν τους νὰ ἰδοῦνε τὴν πατρίδα τους νὰ εἶναι τὸ γέλασμα ὅλου τοῦ κόσμου καὶ νὰ καταφρονιῶνται τ᾿ ἀθῷα αἵματα ὁποῦ χύθηκαν!" (Μακρυγιάννης). Δούλοι, ε δούλοι!
  Τεύκρος
  απάντηση663
   
   
  Πλήρωσε | 05/01/2016 12:54
  τις αμαρτίες του επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του η και δεν καθότανε στ' αυγά του. Κανένα κομμα δεν τον θέλει. Επικίνδυνος για τους χρηματοδότες τους. Όσο για τους δικαστικούς, πλήρωσε το θράσος του. Προ ετών είχε τολμήσει να πεί¨: Έχουμε παραπέμψει 48 υποθέσεις και δεν έχει δικαστεί ΟΥΤΕ μία. Αναλογίζομαι ποιό το όφελος των ελέγχων, όταν δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη. Εκδίκηση λοιπόν. Και οι κλέφτες είναι ελεύθεροι πλέον. Όπως ο αριστερός εργατολόγος, που δεν αρνήθηκε ότι έκλεψε, Αλλά ότι η απάτη του είχεπαραγραφεί.Και ο Ρακιντζής θα πάρει μιά θέση δίπλα στα παιδιά που έκαναν τη δουλειά τους και τους εκτελέσανε οι Ελληνες πολιτικοί.
  Απόστρατος
  απάντηση794
   
   
  Βουλή, Επιτροπή Θεσμών | 05/01/2016 12:33
  Ποιος ο ρόλος της Βουλής και ειδικότερα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε όλη αυτή την υπόθεση από το 2009 μέχρι σήμερα; Ποιες οι ευθύνες των αρμόδιων Υπουργών από το 2009 μέχρι σήμερα επί του θέματος; Για άλλη μια φορά όλοι είναι αναρμόδιοι; Γιατί είναι ακέφαλες σχεδόν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές; Πότε επιτέλους θα μάθουμε να λειτουργούμε ως κράτος και όχι ως μαντρί;
  Ναταλία
  απάντηση540
   
   
  Ποιος είναι ο προϊστάμενος του κυριου Ρακιντζή και τι ευθύνες φέρει για αυτή την κατάσταση; | 05/01/2016 11:41
  Εκτιμώ το έργο του κυριου ρακιντζή όπως νομίζω και πολλοί άλλοι και δεν θα αναφερθώ περαιτέρω στον ρολο του. Αυτό που θα ήθελα να καυτηριάσω είναι πως γίνεται ένας τόσο υψηλόβαθμος επιθεωρητής να λειτουργεί με ληγμένο συμβόλαιο όχι για μερικούς μήνες αλλα για 6 χρονιά Δεν υπάρχει κάποιος κρατικός φορέας που να το ελέγχει αυτό; Ποιος είναι ο προϊστάμενος του κυριου Ρακιντζή και τι ευθύνες φέρει για αυτή την κατάσταση;
  Madness
  απάντηση623
   
   
  TI ALLOTHA AKOYSOYME????? | 05/01/2016 10:07
  DISTIXOS STO ELLADISTAN...AMA KANEIS KALA TI DOYLIA SOY TO MAFIOZIKO SISTIMA DIAKIERISIS THA SE STILI ADIAVASTO ...GIA AYTO OI KOYTOFRAKGINI KATA ELLADISTAN PROSFONOYMENI ..GELANE APAJIOTIKA AN TOLMISIS NA PIS OTI ISE ,,GREEK,,KE OXI MONO ,,,GELANE?????/
  ollandos
  απάντηση395
   
   
  Μπανανία | 05/01/2016 08:15
  Αυτό το κράτος, όπου οι υπογραφές των δ/ντών δεν αντιπροσωπεύουν το θεσμό που υπηρετούν, αλλά είναι προσωπικές πράξεις, επομένως έχουν ισχύ σχετική με τα πρόσωπα και όχι το αξίωμα, είναι ΜΠΑΝΑΝΙΑ!
  πολίτης
  απάντηση580
   
   
  Κακόμοιρε Ελληνα | 05/01/2016 07:11
  Μεγάλη είδηση: Όλοι οι Έλληνες σε ένα ταμείο. Αυτό θα έπρεπε να το καταλάβουν και να το επιβάλουν οι κυβερνήσεις προ δεκαετιών τώρα που κατέρρευσαν τα πάντα έρχεται σαν είδηση διάσωσης στον Έλληνα. Υπάρχει ακόμα μια είδηση τα ανώτατα συνκυβερνητικά αποβράσματα της δικαιοσύνης καταργούν την δράση του Λέανδρου Ρακιντζή τον κηρύσσουν //έκπτωτο// διότι τους παρενοχλούσαν οι αποκαλύψεις του και θα πρέπει να απομακρυνθεί των καθηκόντων του το γρηγορότερο δυνατό . Κακόμοιρε Έλληνα να συνεχίζεις να βγαίνεις στους δρόμους με σημαίες και αφίσες και να χειροκροτάς την κατάντια σου βλαστημώντας πως σε όλα μας φταίνε οι Ευρωπαίοι και κανένας από εμάς δεν ευθύνεται για την μιζέρια μας.
  Ι.Κάλφας Με αγάπη
  απάντηση754
   
   
  Συριζαίοι,φασίστες | 05/01/2016 01:39
  ένας από τους λίγους που προσπαθούσε να αναδείξει τα κακώς κείμενα στο δημόσιο και πάτε να τον καρατομήσετε.
  .........
  απάντηση909
   
   
  Σιγά μην άφηναν τα λαμόγια ήσυχο τον | 05/01/2016 01:20
  κ. Ρακιντζή .
  georgios
  απάντηση897
   
   
   
  το θυμα. | 05/01/2016 00:29
  για αλλη μια φορα τα φερνουν στα μετρα,τους οι κομποιναδορι δικαστικοι.οπος παντα.σβηνουν παλι της κλεψιεστους για να μην δηκαστοι κανεις.ξευτιλες.
  kn
  απάντηση614
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-