Αυξάνεται η ένταση στον χώρο της Παιδείας με το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, για το οποίο και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη κλιμακωτή εφαρμογή του μέτρου.
Το θέμα προκάλεσε οξεία πολιτική αντιπαράθεση, καθώς σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης έριξε λάδι στη φωτιά δηλώνοντας χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Σκάι ότι «υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο· εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 6% ή του 13%»
Το θέμα προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος σχολίασε οργισμένα στο twitter: «Ο κ. Φίλης χαρακτηρίζει «πενταροδεκάρες» τους φόρους που επιβάλλουν στην κάθε ελληνική οικογένεια για τη μόρφωση των παιδιών της. Ντροπή!»
Το υπουργείο Παιδείας ανταπάντησε λέγοντας ότι «είναι υποχρεωμένο να προστατεύει το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών και να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και να εποπτεύει την ιδιωτική εκπαίδευση» και κρίνοντας ότι «αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία». «Τους κατανοούμε γιατί περνάνε δύσκολες ώρες και αναγκάζονται να παίζουν με σχήματα λόγου και να επινοούν, ακόμα και για δευτερεύοντα ζητήματα, φτηνές αντιπαραθέσεις» συνεχίζει σε ειρωνικό τόνο η ίδια ανακοίνωση.
Για το θέμα ωστόσο το «θερμόμετρο» ανεβαίνει επικίνδυνα, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων ετοιμάζουν «θύελλα προσφυγών στη δικαιοσύνη» και οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία οργάνωσαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω το κτίριο του Λεοντείου στην Πατησίων, το απόγευμα της Τετάρτης.
Παράλληλα, «πλήρης διαφωνία» υπήρξε την Τρίτη μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ιδιωτικών εκπαιδευτικών που είχαν συνάντηση για το θέμα. Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών) έκανε λόγο για πρόχειρο και δημοσιονομικά απολύτως αναποτελεσματικό μέτρο» και εξήγησαν στον υπουργό ότι «η επιβολή του ευνοεί τις ελάχιστες σχολικές μονάδες της ελίτ και πλήττει κατά κύριο λόγο τις μικρές και μεσαίες σχολικές μονάδες, στις οποίες προσφεύγει η μέση οικογένεια». Ο κ. Φίλης από την πλευρά του υποσρτήριξε ότι με την ελάφρυνση του ΦΠΑ οι περισσότερες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν να απορροφήσουν το ποσό προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το μέτρο ελήφθη υπό ασφυκτικές πιέσεις και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό.
Για τα εργασιακά θέματα των ιδιωτικών σχολείων ο κ. Φίλης τόνισε: «Γνωρίζουμε πως από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει ένας κύκλος απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία. Για αυτό το ζήτημα θα έχουμε επικοινωνία με τους σχολάρχες και την ένωση ιδιοκτητών. Πρόθεσή μας είναι να υπάρχει εργασιακή νομιμότητα και ηρεμία σε όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης».
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα επανασυσταθεί άμεσα η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας που θα εποπτεύει το σύνολο των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία ξένα και ελληνικά, φροντιστήρια δευτεροβάθμιας, κέντρα ξένων γλωσσών, ΙΕΚ, κολέγια).
Πάντως ο ίδιος δήλωσε ότι είχε «μία γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών, συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα και συμφωνήσαμε ότι η σημερινή συνάντηση είναι η αρχή μιας μόνιμης συνεργασίας για την διατύπωση των απόψεων των πλευρών και της συνεννόησης για τα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης».