Tη διάλυση της δίκυκλης ομάδας ΔΕΛΤΑ της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας στη συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη σχετικά με την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί οι υπό διερεύνηση φάκελοι για αστυνομική αυθαιρεσία των μελών της. Σχετικό αίτημα είχαν θέσει επιτακτικά μία ημέρα πριν τα μέλη του Δικτύου για Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα με αφορμή τη δίκη για την επίθεση στο Στέκι Μεταναστών το 2010. Εν τω μεταξύ για την έρευνα που διατάχθηκε μετά τις καταγγελίες για αυθαιρεσίες μελών της συγκεκριμένης ομάδας που ακολούθησε την πρόσφατη εμπρηστική επίθεση στο ΑΤ Εξαρχείων είπε πως η προανάκριση ολοκληρώθηκε και αναμένεται η ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Όσιο για το πού θα διατεθούν τα περίπου 200 μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ, υπάρχει πρόβλεψη να απορροφηθούν κάποιοι από τις Oμάδες Πρόληψης-Kαταστολής Eγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), άλλοι ως δικυκλιστές στα MAT, όπου θα δρουν, όπως έχει γράψει «Το Βήμα», ως ομάδες σύλληψης, και οι υπόλοιποι σε κοινές περιπολίες με συναδέλφους τους στην ομάδα ΔΙΑΣ.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στη σημασία των αλλαγών κάνοντας λόγο για καλύτερη αποτελεσματικότητα, καλύτερο δημοκρατικό έλεγχο και καλύτερη αστυνόμευση, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν στερεότυπα και αφήνοντας ανοικτό ενδεχόμενο για νέες αλλαγές. Σημείωσε ότι δεν φταίνε οι μηχανές και οι άνθρωποι που τους χρειαζόμαστε αλλά κατευθύνσεις και πολιτικές, αφήνοντας αιχμές για προκατόχους τους.

«Δεν θα ανεχθώ “κουκουλώματα” και αυθαιρεσίες» είπε ο κ. Τόσκας, συμπληρώνοντας ότι δεν θέλει να δημιουργήσει «αστυνομικό κράτος».

«Ναι στους κανόνες, όχι στις απειθαρχίες και στις αυθαιρεσίες» είναι το δόγμα του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο σκοπός είναι «λιγότερη καταστολή και να υπάρχουν περισσότερες υπηρεσίες για τον πολίτη».

Για την επικείμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε ότι δεν γίνεται με λογιστικό τρόπο αλλά με στόχο να γίνει αποτελεσματικότερη η αστυνόμευση για τον πολίτη λέγοντας πως δεν χρειάζεται να λειτουργούν αστυνομικά τμήματα με οκτώ-δέκα αστυνομικούς που απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες εκτός από την αστυνόμευση. Παράλληλα μίλησε και για πιέσεις που ήδη δέχεται και από συναδέλφους του και από άλλους παράγοντες οι οποίοι, όπως είπε, «πήραν την ανάλογη απάντηση».

Σε τρεις εβδομάδες η αναδιάρθρωση

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε για το θέμα της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών ότι έχει γίνει προεργασία μέσω επαφών σε όλη την Ελλάδα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενώσεις αστυνομικών, ενώ αρκετές περιφερειακές Διευθύνσεις έχουν αποστείλει τις παρατηρήσεις τους προς την πολιτική και φυσική ηγεσία. Εκτιμάται, όπως είπε, στο τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης και να ξεκινήσει εκ νέου ένας κύκλος επαφών με τοπικούς παράγοντες για τη «μέγιστη κοινωνική συναίνεση».

Πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζεται ενίσχυση της αστυνόμευσης σε υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές και εξέφρασε την αντίθεσή του για τα φαινόμενα περιοχών όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στην Αστυνομία.

«Υπηρεσίες-ελίτ»

Μίλησε ακόμη για «υπηρεσίες-ελίτ», όπως τις χαρακτήρισε, που «διογκώθηκαν» για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφέροντας ως παράδειγμα «τους πυροτεχουργούς, που έχουμε 70 άτομα ενώ στο Λονδίνο είναι 15». Για την Πυροσβεστική προανήγγειλε και εκεί αλλαγές λέγοντας πως πρέπει να γίνει αποδοτικότερη 365 μέρες τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι λόγω της αλλαγής του κλίματος. Πρόσθεσε ότι «ελίτ» είναι και οι 2.700 αστυνομικοί που φυλάνε πολιτικούς, επιχειρηματίες κ.ά. και θα γίνει προσπάθεια μείωσής τους.

Ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου στόχος είναι να σταλούν ενισχύσεις, κυρίως εκεί όπου θα δημιουργηθούν τα λεγόμενα hot spot, μετά και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την έλλειψη ανδρών για να αντιμετωπίσουν το ογκούμενο κύμα. Σημείωσε ακόμη πως είναι σε εξέλιξη διαδικασία προμήθειας περισσότερων μηχανημάτων καταγραφής μεταναστών και προσφύγων ενώ έως την Παρασκευή θα παραληφθούν 12 τέτοια μηχανήματα από τη Γερμανία, τονίζοντας τη συνεισφορά των περίπου 600 εμπειρογνωμόνων του Frontex.

Επιπροσθέτως ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε αλλαγές στην ΕΥΠ, στον τομέα πρόσληψης στελεχών της υπηρεσίας, λέγοντας ότι πρέπει να γίνονται πλέον με διαφανείς διαδικασίες.

Παράλληλα, όπως δήλωσε σε σχετική ερώτηση, η θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας θα πληρωθεί εντός της εβδομάδας μετά την παραίτηση του κ. Τάσου Μαυρόπουλου από τη θέση αυτή στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε ακόμη στα «λίγα αλλά υπαρκτά» κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας λέγοντας ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη στελέχωση και πραγματική λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας το οποίο όπως είπε υπάρχει αυτή τη στιγμή στα χαρτιά.

«Τζιχαντιστές», συμπεριφορές και Χρυσή Αυγή

Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν μεταξύ των 350.000 προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία τζιχαντιστών, ο κ. Τόσκας είπε ότι «παρακολουθούμε στενά το θέμα αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, σε συνεργασία και με υπηρεσίες άλλων χωρών παρακολουθούμε πρόσωπα και καταστάσεις και είμαστε σε επιφυλακή» σημειώνοντας ακόμη το ζήτημα παρακολουθεί και η ΕΥΠ ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ αρμοδίων ελληνικών και ξένων υπηρεσιών σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.

Για τον αστυνομικό των ΜΑΤ σε βάρος του οποίου διατάχθηκε έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας να κλωτσάει μετανάστη σε κέντρο κράτησης στη Λέσβο είπε ότι η ενέργειά του είναι καταδικαστέα «όσο και αν ήταν κουρασμένος και βρισκόταν σε ένταση», προσθέτοντας ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει τη συμπεριφορά και την προσφορά του συνόλου του προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας.

Ακόμη απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το απόσπασμα της πρόσφατης ομιλίας του στη Βουλή, «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η υποκατάσταση της κρατικής λειτουργίας που επιτελούν τα Σώματα Ασφαλείας από διάφορες οργανώσεις, που δημαγωγούν απευθυνόμενες στα κακά ένστικτα, τις καθυστερημένες νοοτροπίες, ενισχύοντας το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία», είπε πως αναφέρεται στη Χρυσή Αυγή και σε άλλες ακροδεξιές ομάδες.

Ανέφερε ακόμη ότι θα δοθεί συνέχεια σε μια σειρά πρωτοβουλιών του προκατόχου του κ. Γιάννη Πανούση, όπως ο αστυνομικός της γειτονιάς, οι κινητές αστυνομικές μονάδες αλλά και η ανάδειξη του ιστορικού αρχείου της ΕΛ.ΑΣ.