«Σχέσεις ψυχής και τιμής. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με στήριξαν με την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους τούς επτά μήνες της θητείας μου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κάνει την αποτίμηση του έργου μας. Τα σωστά και τα λάθη αξιολογούνται καθημερινά από το ίδιο το Σώμα, από την κοινωνία και θα κριθούν οριστικά από τον ιστορικό του μέλλοντος. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι με τόσους φίλους, με τέτοια ανθρώπινη ζεστασιά, με τέτοια αίσθηση κοινωνικού χρέους, με τέτοιο ψυχικό δόσιμο, με τέτοιο συμβόλαιο τιμής δύσκολα θα χαθούμε. Ένας κύκλος έκλεισε. Χίλιοι άλλοι θα ανοίξουν. Προχωράμε».
Με τα λόγια αυτά μέσω ανάρτησης στο Facebook o καθηγητής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης αποχαιρέτησε εκ νέου τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του προσωπικού του υπουργείου την ίδια στιγμή που στο υπουργείο γινόταν η τελετή παράδοσης – παραλαβής.
Ο κ. Πανούσης, ο οποίος συχνά δεχόταν τα πυρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις απόψεις που εξέφραζε, κατά την προηγούμενη τελετή παράδοσης – παραλαβής στις 28 Αυγούστου -όταν παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, είχε πει μεταξύ άλλων: «Δεν θεωρώ σκόπιμο να αναλύσω εδώ όσα κάναμε, όσα σκεφτήκαμε, όσα μας ξεπέρασαν, αλλά τα πολεμήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτά θα τα αξιολογήσει το Σώμα, η κοινωνία και ο ιστορικός του μέλλοντος. Θέλω όμως να πιστεύω ότι υπηρετήσαμε όλοι και με όλες τις δυνάμεις μας την αρχική μας στρατηγική της συμφιλίωσης της Αστυνομίας με την κοινωνία και της κοινωνίας με την Αστυνομία. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για το συναρπαστικό ταξίδι που κάναμε μαζί όλοι, αυτούς τους επτά μήνες. Εύχομαι ούριο άνεμο στον καθένα και πολλές επιτυχίες στην Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό. Παραδίδω ένα υπουργείο με αστυνομικούς και πυροσβέστες που, παρά τις δυσκολίες -ατομικές και υπηρεσιακές-, παραμένουν ενωμένοι, πιστοί στη δημοκρατία. Εύχομαι να αποδείξουν και πάλι ότι υπηρετούν και προστατεύουν τους πολίτες και τον λαό, πάντα μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων».

Μάλιστα την ημέρα εκείνη ο πρώην υπουργός ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και όταν του προσέφερε αναμνηστικό δώρο ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, του είπε ότι «αποτέλεσε ασπίδα για την Ελληνική Αστυνομία». Τότε ο κ. Πανούσης σχολίασε: «Την ασπίδα θα τη χρειαστώ στην πλάτη, γιατί με χτυπάνε συχνά από πίσω».