«Δεν θα απολυθεί κανείς». Αυτή ήταν η σαφής δήλωση με την οποία διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης, ότι δεν θα γίνει ανάκληση των επαναπροσλήψεων απολυμένων και «διαθέσιμων».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας μπορούν να υπάρξουν αντισταθμίσεις για τις επαναπροσλήψεις με διαφοροποιήσεις ως προς τους ήδη προϋπολογισμένους διορισμούς για τα επόμενα έτη.

Με τις διατυπώσεις αυτές, κατά την τελετή υποδοχής του νέου αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορου Βερναδάκη, ο κ. Βούτσης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι επαναπροσληφθέντες θα παραμείνουν στη θέση τους. Το ζήτημα «άνοιξε» με το κείμενο που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο οποίο αναφέρεται ότι θα επανεξεταστούν ψηφισμένα νομοθετήματα ή θα προσδιοριστούν ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων που προέκυψαν από αυτά.
Πάντως, η κυβέρνηση επιμένει ότι υπάρχει πρόβλεψη να εξελιχθεί κανονικά η διαδικασία και για όσους εκ των απολυμένων και «διαθέσιμων» δεν έχει ακόμα βγει διαπιστωτική πράξη επαναπρόσληψης. Με δεδομένο ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ψηφισμένος και καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων για επαναπρόσληψη, δεν τίθεται θέμα, όπως λένε πηγές του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του κ. Βερναδάκη, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτίθεται να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα καλούνται να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση διαπιστωτικών πράξεων επαναπρόσληψης οι φορείς που μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει.
Ο κ. Βερναδάκης έδωσε έμφαση, κατά τις δηλώσεις του, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, στην μεγάλη αξία, όπως είπε, του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο. Μίλησε για «τεράστια δεξαμενή» ποιοτικού προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, με βιογραφικά, που θα ζήλευαν, όπως είπε, ο ιδιωτικός τομέας. Το ζήτημα είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες και το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίησή του. Η δημόσια διοίκηση μπορεί να ανθίσει, παρατήρησε, αν τις δοθούν οι δυνατότητες με προσανατολισμό στον στόχο ότι εξυπηρετεί τη συλλογικότητα και τα κοινωνικά αγαθά.
Διλήμματα και επιλογές

Για τη θέση αυτή τον πρότεινε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.Το επεσήμανε ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, κατά την παρέμβασή του, σημειώνοντας ότι είναι φίλοι από τα παλιά και κοινωνοί των ίδιων απόψεων για τη Δημόσια Διοίκηση, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα στεφθεί με επιτυχία – «θα είναι νικηφόρος» είπε χαρακτηριστικά – η προσπάθειά του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού για την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα.
Ο κ. Βερναδάκης παραδέχτηκε, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ότι είναι «λίγο αμήχανος», μια και, «δεν είναι η καλύτερη εποχή», όπως είπε, εστιάζοντας στις έντονες πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο κ. Κατρούγκαλος «με έφερε μπροστά σε σοβαρά διλήμματα, σχεδόν με πίεσε», για να προσθέσει ότι τελικά δέχτηκε να αναλάβει τα νέα καθήκοντα, αφήνοντας τη θέση του γενικού γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, όταν τον ρώτησε το «Βήμα» αναφορικά με τα διλήμματα που του ετέθησαν και τι επικράτησε στην τελική του απόφαση να πει το ναι στην υπουργοποίηση, απάντησε: «Η αλληλεγγύη των αριστερών».

Τότε ήταν όμως που παρενέβη ο κ. Βούτσης λέγοντας ότι θα κάνει μια «διόρθωση», σε σχέση με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής στο υπουργείο, προς άρσιν, όπως σημείωσε, κάθε παρεξήγησης. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και επομένως «δεν είμαστε ούτε το απαύγασμα ούτε η επιτομή μόνο της αριστεράς ». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κορμός, στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, «αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε μόνοι μας».Και συμπλήρωσε: « Η αλληλεγγύη είναι πολύ ευρύτερη, λοιπόν, Χριστόφορε…».
Η παρέμβαση αυτή έγινε όπως είναι προφανές για να προλάβει ο έμπειρος πολιτικά κ. Βούτσης σχόλια και παρερμηνείες. Πάντως, ο κ. Βερναδάκης διευκρίνισε ότι η απάντηση για «αλληλεγγύη των αριστερών» είχε προσωπική χροιά και αφορούσε τον ίδιο ως προς τον τρόπο που σκέφτηκε για να κάνει την επιλογή του…
Η …χημική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων

Ένα απρόβλεπτο μάθημα χημείας έκανε ο κ. Βούτσης, θέλοντας να αναλύσει με περιγραφικό τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις και να δώσει κάποιες «καταλυτικές» εξηγήσεις για τα «ναι» που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Δεν ανέφερε εννοείται τη λέξη μνημόνιο αλλά επέλεξε να παίξει με τη λέξη «καταλύτης». Όπως είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «είναι ήδη καταλύτης», με την έννοια, όπως σημείωσε, ότι «άνοιξαν συζητήσεις » στην ΕΕ για διάφορα θέματα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και ενδεχομένως η κυβέρνηση να αποδειχθεί και εμβρυουλκός και για αλλαγές στην πορεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως, υπογράμμισε ότι ο καταλύτης επιταχύνει και διαμορφώνει αντιδράσεις, όμως, τα υποκείμενα χημικά στοιχεία διαλύονται, γίνονται ιστορία… «Εμείς δεν αποδράσαμε», υπογράμμισε. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαλυθεί, ως «μαρτυρικά υπολείμματα σύγκρουσης».Και συμπλήρωσε ότι «προτιμήσαμε να μείνουμε όρθιοι », στο δρόμο για την αλλαγή συσχετισμών και με προοπτική την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη….