Η εικόνα με το Canadair CL 215 να κείται «λαβωμένο» σε χωράφι έκανε την Παρασκευή τον γύρο του κόσμου. Το παλαιό πυροσβεστικό αεροσκάφος, με πολυετή προσφορά στην κατάσβεση, που επιχειρούσε στη Λακωνία δεν άντεξε. Λόγω βλάβης το πλήρωμά του έκανε αναγκαστική προσγείωση. Ενα ακόμη πυροσβεστικό αεροσκάφος θα καθηλωθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα. Το κόστος επισκευής είναι ιδιαίτερα υψηλό σε μια περίοδο που τα οικονομικά είναι αρκετά περιορισμένα. Σχεδόν τα μισά πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι επιχειρησιακά έτοιμα ανά πάσα στιγμή.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια… Με γερασμένα οχήματα και εναέρια μέσα, σχεδόν με μοναδικό όπλο το φιλότιμο, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες. Εφέτος προστίθεται και η έλλειψη κονδυλίων, ειδικά με τα κρατικά ταμεία «στεγνά». Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους μιλώντας στο «Βήμα» λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έλεγαν πως η κατάσταση είναι όπως πέρυσι, τονίζοντας όμως ότι λόγω βλαβών και έλλειψης κατάλληλων ελαστικών το 25% των οχημάτων (περίπου 600 οχήματα σε σύνολο 3.000) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Αξιολόγηση και κόστη


Σε κοινή ανακοίνωση των ομοσπονδιών των πυροσβεστών τονιζόταν πρόσφατα ότι «η απουσία από την κεντρική διακυβέρνηση δυνατότητας κοστολόγησης και επαρκούς αξιολόγησης δράσεων και επιχειρήσεων αφήνει ανοιχτά τα όποια περιθώρια για την πολυεστιακή ανάγνωση των δημόσιων στατιστικών. Δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται λόγος για τον μεγάλο στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων, ο οποίος περιλαμβάνει κάτι λιγότερο από 3.000 οχήματα όλων των τύπων για όλη την Ελλάδα (πόλεις, δάση, νησιά). Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι από αυτά το ένα τρίτο περίπου σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε αποσυρθεί καθότι βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 15 και 30 και βάλε ετών».
Και σε όλα αυτά προστέθηκαν οι έντονες βροχοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες που είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη βλάστηση, την αύξηση δηλαδή της καύσιμης ύλης και τον κίνδυνο της πυρκαγιάς.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γιάννης Σταμούλης κάθε χρόνο επαναλαμβάνει την ίδια όπως σήμερα κατάσταση: «Παλιά οχήματα, ακινητοποιημένα από λάστιχα, γερασμένα και λίγα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Είναι ίσως η μόνη φορά που ως πυροσβέστες δεν βάζουμε μπροστά τα συντεχνιακά (Ασφαλιστικό, μισθούς κ.τ.λ.). Δώστε μας εφόδια να κρατήσουμε την πατρίδα ασφαλή». Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Σταμούλης επεσήμανε ότι «παρά τα προβλήματα, για άλλη μία φορά μίλησε η ψυχή του έλληνα πυροσβέστη, ο οποίος υπερέβαλε εαυτόν, με αποτέλεσμα στην Αττική ως το βράδυ της Παρασκευής να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα και να μην έχουμε πολύ μεγάλες υλικές ζημιές».
Καταγγελίες για εμπρησμό


Για εμπρησμό κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασόπουλος, ο οποίος μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στο «Βήμα» περιγράφει με δραματικούς τόνους το ξέσπασμα και την εξέλιξη των πυρκαγιών στον Υμηττό. «Ενα τεράστιο πύρινο μέτωπο, από τον Βύρωνα ως το Κορωπί, απλώθηκε μέσα σε διάστημα τριών τετάρτων της ώρας!» λέει.

«Ημουν στο βουνό όταν ακούσαμε σε δύο-τρία διαφορετικά σημεία εκρήξεις. Αμέσως μετά είδαμε να φουντώνει η φωτιά σε αντίστοιχα σημεία που απείχαν μεταξύ τους περίπου 200-300 μέτρα. Φύσαγε αέρας έντασης 9 μποφόρ… Την ίδια εικόνα επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος από το Κορωπί, που και εκείνος περιγράφει ότι έσβηναν τη φωτιά σε ένα σημείο και ξεπηδούσε αλλού άλλη εστία φωτιάς».
Ο δήμαρχος Ηλιούπολης εκφράζει την πεποίθηση ότι όλα φαίνεται να συνηγορούν πως πρόκειται για εμπρησμό. Οπως εξηγεί, «νομίζω ότι κάποιοι προχώρησαν σε εμπρησμούς μόλις διαπίστωσαν πως υπήρξε διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές. Αλλωστε στον Υμηττό και ιδιαίτερα στην Ηλιούπολη υπάρχουν πολλά συμφέροντα που συνδέονται με το βουνό».
Σε ερώτηση του «Βήματος» σχετικά με την προετοιμασία και πρόληψη των πυρκαγιών στην περιοχή του Υμηττού, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ο κ. Βαλασόπουλος επεσήμανε: «Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι η οργάνωση ήταν καλή και από την πλευρά του δήμου και από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής και από την πλευρά του κράτους. Οι καιρικές συνθήκες όμως ήταν πολύ δυσχερείς, με 9 μποφόρ ανέμους. Κινδύνευαν από τον αέρα τα ελικόπτερα που επιχειρούσαν. Ηταν απίστευτο».

Επιστροφή στο 2007
Βλέπουν πάλι «υπονόμευση» και «ασύμμετρες απειλές»

Η Παρασκευή ήταν μία από τις δύσκολες ημέρες, όπως λένε στελέχη της Πυροσβεστικής, καθώς εκδηλώθηκαν πάνω από 50 πυρκαγιές –κάποιες σχεδόν ταυτόχρονα. Σημείωναν ότι σε όλες τις περιοχές μετέβησαν κλιμάκια αξιωματικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού επειδή υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό, ενδεχομένως και βάσει οργανωμένου σχεδίου. Ετσι μέσα σε όλα αυτά επέστρεψε η φρασεολογία των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 για «ασύμμετρες απειλές».
Το ενδιαφέρον της Ευρώπης είναι μεν στραμμένο στη χώρα μας λόγω των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων, αλλά οι καταστροφικές πυρκαγιές κέρδισαν γρήγορα θέση στην επικαιρότητα. Μάλιστα κάποιοι φαίνεται να βρίσκουν κοινά σημεία με το 2007. Τότε τον Σεπτέμβριο είχαν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές, ένα σενάριο που συζητείται και τώρα, με άλλη αφορμή βέβαια.
Δύο πολιτικές δηλώσεις πάντως ήταν αρκετές για να ξετυλιχθούν οι συνειρμοί. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος προσερχόμενος την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου είπε: «Επειδή είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και προσπάθεια ενός κλίματος όπως του 2007, οι Ενοπλες Δυνάμεις πήραν εντολή για περιπολίες σε όλη την Ελλάδα στους ορεινούς όγκους προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα». Νωρίτερα η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου είχε σημειώσει ότι «αυτό που βλέπω μοιάζει με υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας», χωρίς ωστόσο να τεκμηριώσει την άποψή της με συγκεκριμένα στοιχεία.
Την ίδια στιγμή κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την αδιαφορία της κυβέρνησης. Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του Ποταμιού κ.κ. Γρηγόρης Ψαριανός, Ιάσονας Φωτήλας, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Αμυράς αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις μέσων και πόρων πυρόσβεσης δεν επιδιώκαμε να επιβεβαιωθούμε τόσο γρήγορα όταν ζητούσαμε ενημέρωση για την εκπόνηση κάποιου ιδιαίτερου σχεδιασμούγια το πώς θα ολοκληρωθεί η φετινή περίοδος».
Πυρά εκτόξευσε και το ΚΚΕ για τις νέες πυρκαγιές που «αποτελούν τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού. Εστω και τώρα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων, προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, σπίτια και λαϊκές περιουσίες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ