Σε δύο στρατόπεδα έχει χωρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ η λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι έντονη στο θέμα της επαναπρόσληψης ή μη των γιατρών που απολύθηκαν στις αρχές του 2014 με την κατάργηση των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ. Ο Τομέας Υγείας του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζει το καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης και έρχεται ουσιαστικά σε ρήξη με την Ομάδα Μελών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί την ολική επαναφορά της προτέρας κατάστασης.
Με τους τελευταίους συμφωνεί και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, ο οποίος κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα και να αποκαταστήσει μια αδικία έναντι των γιατρών από την προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση» δηλώνει προς «Το Βήμα».
Σε κώμα το σύστημα


Την ίδια στιγμή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα βρίσκεται σε κώμα. Οι μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) μετά βίας λειτουργούν, με ελάχιστους γιατρούς και χωρίς εργαστήρια. Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Υγείας για το συγκεκριμένο ζήτημα, με την αρμόδια επιτροπή να ετοιμάζει την πρόταση. Εκτιμάται ότι η πρόταση αυτή θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου σε περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου να ξεκινήσει μεγάλος διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μεγάλη σύσκεψη έγινε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία και τα μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να αποσαφηνιστούν κάποια ζητήματα σε σχέση με την εργασιακή και τη μισθολογική κατάσταση των γιατρών που θα στελεχώσουν τις μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε κομματική συνάντηση για το ίδιο θέμα μεταξύ εκπροσώπων της Ομάδας Μελών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη.
Πάντως γιατροί που ήταν στον ΕΟΠΥΥ και δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ ή παραμένουν στο σύστημα με δικαστικές αποφάσεις κάνουν αιτήσεις στον ΕΟΠΥΥ και στις Υγειονομικές Περιφέρειες ζητώντας να επανέλθουν στη θέση που κατείχαν πριν «τεθούν σε διαθεσιμότητα», κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14 του «νόμου Κατρούγκαλου».
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ωστόσο δήλωσε προς «Το Βήμα» ότι οι απολυθέντες γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν βάσει του νόμου για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο που ψηφίστηκε προ ημερών. «Εχουν τη συμπάθειά μου, αλλά τους εξήγησα ότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου μου» αναφέρει. Από την πλευρά τους, οι γιατροί δεν δείχνουν να πείθονται ιδιαιτέρως σημειώνοντας ότι δεν είναι νομικό θέμα αλλά ζήτημα πολιτικής βούλησης.
Γιατροί πολλών ταχυτήτων


Οποιο σύστημα και αν ισχύσει, πάντως, είναι κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να αρχίσει άμεσα να λειτουργεί. Οι μονάδες υγείας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ρημάζουν και το σημαντικότερο είναι ότι οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται. Γι’ αυτό καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας όμως τη συμμετοχή τους. «Παλαιότερα το ΙΚΑ είχε 8.500 γιατρούς. Ο ΕΟΠΥΥ είχε 5.500 γιατρούς, από τους οποίους σήμερα στο ΠΕΔΥ έχουν μείνει περίπου 2.500. Οι μισοί είναι στο σύστημα με δικαστικές αποφάσεις» δηλώνει ο κ. Ψυχάρης. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιατρών ΠΕΔΥ κ. Θανάσης Αποστολόπουλος μεταφέρει τη δυσαρέσκεια των γιατρών που έμειναν στο σύστημα. «Οι μεν πρώτοι έκλεισαν τα ιατρεία τους για να παραμείνουν στο σύστημα με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς όμως να εξισωθούν μισθολογικά με τους γιατρούς του ΕΣΥ όπως τους είχαν υποσχεθεί. Οι δε άλλοι γιατροί που διατήρησαν το ιατρείο τους βρίσκονται στο σύστημα με ασφαλιστικά μέτρα και χωρίς να γνωρίζουν το άμεσο εργασιακό τους μέλλον. Και οι δύο κατηγορίες γιατρών αμείβονται το ίδιο».
Χωρίς καρδιολόγο ο Βύρωνας


Υποτυπωδώς λειτουργούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ, αφού οι γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, στον Βύρωνα παλαιότερα υπήρχαν τρεις καρδιολόγοι, σήμερα ούτε ένας. Οι πολίτες αναγκαστικά επισκέπτονται τους ιδιώτες. Στην ίδια περιοχή παλαιότερα γίνονταν 100 αιμοληψίες τον μήνα, σήμερα γίνονται μετά βίας δέκα.
Στη μονάδα της Νέας Ιωνίας, η οποία καλύπτει και τις ανάγκες του Νέου Ηρακλείου όπου λειτουργεί το παράρτημα, υπήρχαν πριν από έναν χρόνο πέντε καρδιολόγοι.
Σήμερα υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των γιατρών που εργάζονται για το σύστημα με δικαστικές αποφάσεις. Η λίστα αναμονής φθάνει τους δύο μήνες. Τα δε εργαστήρια, σχεδόν στο σύνολό τους, δεν λειτουργούν ελλείψει γιατρών και αντιδραστηρίων.


ΠΦΥ όπως NHS
Με οικογενειακούς γιατρούς και νοσηλευτές

Αρκετές –θετικές –εκπλήξεις αναμένεται να έχει η πρόταση της Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Αναμένεται να προτείνει την εφαρμογή ενός μικρού συστήματος. Ενός σχήματος δηλαδή στο οποίο θα συμμετέχουν και οικογενειακοί γενικοί γιατροί και ειδικευμένοι.
Εκτός από τον οικογενειακό γιατρό, θα προβλέπεται και οικογενειακός νοσηλευτής. Η πρόταση θα βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο, όπου οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρέχονται από οικογενειακούς γενικούς. Οι εν λόγω γιατροί συνεργάζονται με το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) μέσω ενός συμβολαίου που ουσιαστικά προσδιορίζει τη δουλειά και τις αποδοχές τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και η αρμόδια επιτροπή. Ο οικογενειακός γενικός γιατρός θα είναι –κατά πάσα πιθανότητα –πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Θα υπογράφει συμβόλαιο με την Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει και θα αμείβεται είτε μόνο με μισθό είτε και με μπόνους ανάλογα με την απόδοσή του. Δίπλα του θα έχει τους οικογενειακούς νοσηλευτές, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν συμβουλευτική στήριξη αλλά και νοσηλευτική φροντίδα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου απαιτείται κατ’ οίκον νοσηλεία.
Από εκεί και έπειτα οι μονάδες θα στελεχωθούν και από γιατρούς ειδικοτήτων. Είναι οι γιατροί του δεύτερου επιπέδου. Θα βρίσκονται μέσα στις μονάδες υγείας και θα αξιολογούνται κάθε τρία χρόνια. Το αν θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή μόνο πλήρους, που σημαίνει ότι θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργάζονται με μονάδα του ιδιωτικού τομέα, εξετάζεται από την κυβέρνηση. Στελέχη του υπουργείου Υγείας θεωρούν το θέμα ακανθώδες και μελετούν το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο για τους γιατρούς ειδικοτήτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ