Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 12.00 ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το βασικό αίτημα του Δήμου να μη διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής τη Δευτέρα 20 Απριλίου στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού αλλά σε άλλο χώρο.
Στη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραστούν και βουλευτές, οι Δήμαρχοι Νίκαιας- Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Αγ. Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορυδαλλού δήλωσε ότι «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να βάλουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων. Για ό,τι συμβεί, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και την απόλυτη ευθύνη».
Ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, έχει παραπέμψει το αίτημα για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής εκτός πόλης, στην κρίση του δικαστηρίου και ότι την ημέρα έναρξή της, ο δήμος, όπως και οι υπόλοιποι φορείς, αναμένεται να καταθέσουν στην έδρα του δικαστηρίου τις σχετικές ενστάσεις.
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού σημείωσε ακόμη ότι η συγκεκριμένη περιοχή όπου διεξάγεται η δίκη, πέραν από το γεγονός ότι θα είναι αστυνομοκρατούμενη, θα κατακλυστεί από συγκεντρώσεις αντιφασιστικών οργανώσεων, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκό κάλεσμα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, πρόσθεσε, το σημείο διεξαγωγής της δίκης γειτνιάζει με 11 σχολικές μονάδες, τρεις παιδικούς σταθμούς και δύο αθλητικά κέντρα, ενώ η οδός Διονυσίου Σολωμού είναι ο δρόμος που οδηγεί στα σχολεία και στην αίθουσα των δικαστηρίων. Υπενθυμίζεται πως για τις 20 Απριλίου έχει ληφθεί απόφαση τα σχολεία στο Κορυδαλλό να παραμείνουν κλειστά.
Ο κ. Κασιμάτης χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι η δίκη θα διεξαχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επισημαίνοντας ότι σε περίπου ένα μήνα ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γαβρίλης ο οποίος σε δήλωσή του υπογράμμισε τα εξής: «Η ιστορία πολλές φορές παίζει περίεργα παιγνίδια. Έτσι, στις 20 Απρίλη, ημερομηνία γέννησης του μακελάρη των λαών, Χίτλερ, έχει προσδιοριστεί να αρχίσει η δίκη των επιγόνων του, των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής. Είναι μια δίκη- ορόσημο, διότι παρά το γεγονός ότι αυτή η νεοναζιστική, ρατσιστική μαφία έχει αναπτύξει, εδώ και δύο δεκαετίες, έντονη εγκληματική δράση είναι η πρώτη φορά, που η ηγεσία της τίθεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, ως αυτό που πραγματικά είναι: μια εγκληματική οργάνωση με ρατσιστικό κίνητρο, και όχι απλώς ένα «νόμιμο πολιτικό κόμμα», όπως η ίδια ισχυρίζεται παραπλανητικά. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παρουσιαστεί ο ναζισμός σαν «μια ακόμα ιδεολογία» και η Χρυσή Αυγή σαν «ένα ακόμα κοινοβουλευτικό κόμμα». Η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση γιατί είναι ναζιστική!».

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή. Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός ο οποίος τονίζει ότι «η διεξαγωγή της δίκης πρόκειται να διαταράξει την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας, κυρίως των μαθητών που δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις, τη στιγμή που τα περισσότερα σχολεία βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από τις φυλακές κορυδαλλού» και προσθέτει ότι η αγωνία των κατοίκων της περιοχής παρατείνεται και από το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες σελίδες του διαδικτύου υποστηρικτές των κατηγορουμένων να προειδοποιούν για «μακελειό» ή «κόλαση».

Από την πλευρά της και η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά στο σχεδιασμό μέτρων ασφαλείας καθώς για τη Δευτέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί από την «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» αντιφασιστική συγκέντρωση στις 08.00 στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ.Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής) στην οποία θα συμμετάσχει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας το πρωί της ίδιας ημέρας (7:30-11:30 πμ) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο στην οποία συμμετέχει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλα σωματεία εργαζομένων. Στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη η ΚΕΕΡΦΑ επισημάνθηκε από τον συντονιστή της Κίνησης και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας Πέτρο Κωνσταντίνου ότι «σαν μαζικό κίνημα θα είμαστε εκεί παρόντες… Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση το ότι η αντιφασιστική πορεία θα φτάσει μαζί με τους μάρτυρες στην είσοδο των δικαστικών φυλακών και μη διανοηθεί ούτε ο κύριος Πανούσης ούτε οποιοσδήποτε άλλος, να φτιάξει ζώνες παριστάνοντας ότι διαχωρίζει τα δύο άκρα. Γιατί δεν υπάρχουν δύο άκρα. Υπάρχουν οι νεοναζί δολοφόνοι από τη μία και από την άλλη η κοινωνία ολόκληρη».

Επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο Στέφενσων», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν. και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών καλούν σε συγκέντρωση στις 20 Απριλίου στις 8 το πρωί στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.