«Yλοποιώντας την ιδέα μας κάναμε πράξη το όνειρό μας, όμως το να συνεχίσουμε και να την αναπτύξουμε είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Σε αυτό το κρίσιμο για το μέλλον της επιχείρησής μας σημείο ήρθε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας» λέει στο «Βήμα» η κυρία Γιάννα Ματθαίου, συνιδρύτρια της Anassa Organics, που «σερβίρει» premium τσάι βοτάνων και αφεψήματα στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Λιγότερο από έναν χρόνο πριν, στις 31 Μαΐου 2014, τέσσερις επιχειρηματικές ιδέες, ανάμεσά τους και η επιχείρηση της κυρίας Ματθαίου, κέρδισαν το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (ΕΒΕ) και μοιράστηκαν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 700.000 ευρώ.
«Από το πρώτο καλωσόρισμα αισθανθήκαμε μέρος μιας δεμένης οικογένειας. Η οικονομική υποστήριξη ήταν ο σπόρος ώστε οι ιδέες μας να γίνουν πραγματικότητα, ανεκτίμητη είναι όμως η βοήθεια σε όλους τους άλλους τομείς της επιχειρηματικότητας, τη δικτύωση, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την τεχνολογική στήριξη» αναφέρει η κυρία Ξένια Κούρτογλου. Η πλατφόρμα e-satisfaction την οποία εκπροσωπεί καταγράφει ολόκληρη την εμπειρία διαδικτυακής αγοράς των e-shoppers σε όλα τα στάδια του αγοραστικού ταξιδιού.
Εφέτος ο θεσμός του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας γίνεται ακόμη πιο δυνατός αυξάνοντας τη χρηματοδότηση από 700.000 σε 1 εκατ. ευρώ.
«Το εντεινόμενο ενδιαφέρον για τον εφετινό διαγωνισμό, καθώς και η αύξηση του μέσου όρου χρηματοδότησης κάθε ιδέας βάσει των αιτήσεων που έφτασαν στα χέρια μας, οδήγησαν τον όμιλο Libra Group που διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί τον θεσμό εκ μέρους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας στην αύξηση της εφετινής χρηματοδότησης» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής του ΕΒΕ κ. Jimmy Αθανασόπουλος.
Συγκεκριμένα ο μέσος όρος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί από 183.000 σε 280.000 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι στον τρίτο πια χρόνο του θεσμού τα business plans που κατατίθενται έχουν πιο μακρόπνοο ορίζοντα.

«Στόχος μας δεν ήταν να δώσουμε ακόμη ένα βραβείο. Βραβεία δίνονται πολλά, ο αντίκτυπός τους όμως στην ελληνική επιχειρηματικότητα δεν γίνεται αισθητός. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους, να ενδυναμώσουμε τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι τα μεγαλύτερα venture capitals επενδύουν σε ανθρώπους»
λέει ο κ. Αθανασόπουλος.
Εκτός από την άτοκη χρηματοδότηση, χωρίς κρατήσεις, τόκους, υποθήκες και μετοχικές υποχρεώσεις, το ΕΒΕ προσφέρει ακόμη τεχνογνωσία, mentoring και δικτύωση. Μέσα στα δύο χρόνια του θεσμού έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και έχουν αποδεσμευθεί 2-2,5 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ.

«Το βραβείο μάς βοήθησε σε πολλά επίπεδα, το σημαντικότερο ίσως από αυτά είναι ότι περισσότερος κόσμος γνώρισε την επιχείρησή μας. Η δικτύωση είναι πολύ σημαντική για όλες τις νέες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση. Η συνεργασία μας με τους ανθρώπους του ΕΒΕ συνεχίζεται και ευελπιστούμε στο μέλλον να δημιουργήσουμε κάτι από κοινού»
λέει στο «Βήμα» ο κ. Σωκράτης Πλούσσας του Open Circle, μιας διαδικτυακής κοινότητας που φέρνει πρωτοπόρους επιχειρηματίες σε επαφή με οραματιστές επενδυτές και «επενδυτές-αγγέλους».
Η διαρκής συμπαράσταση σε όλα τα επί μέρους κομμάτια του επιχειρείν αποτελεί τη σημαντικότερη συμβολή του ΕΒΕ στην περίπτωση της RTsafe, η οποία προωθεί μια επαναστατική προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της ακτινοθεραπείας ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα βλαβερών παρενεργειών για τους καρκινοπαθείς.
«Από επιστήμονες γινόμαστε σιγά-σιγά επιχειρηματίες, για αυτό και η συνεχής υποστήριξη μέσω μεντόρων είναι για εμάς εξαιρετικά σημαντική. Η στήριξη που μας παρέχεται σε διεθνές επίπεδο είναι συνεχής» λέει ο κ. Ευάγγελος Παππάς. «Αν δεν είχαμε κερδίσει το βραβείο, ίσως να μην είχαμε επιτύχει ούτε τα μισά από όσα έχουμε κάνει ως σήμερα» συμπληρώνει.
Οπως εξηγεί ο διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, η επιλογή να δίδεται άτοκη χρηματοδότηση και όχι δωρεά δεν έγινε τυχαία. «Φιλοσοφία μας είναι ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να εξαρτώνται από δωρεές και επιδοτήσεις. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορέσουν να επιστρέψουν το κεφάλαιο που τους δίνεται ώστε αυτό να ανατροφοδοτήσει νέες επιχειρήσεις που χρειάζονται τη στήριξή μας δημιουργώντας έτσι μια ισχυρή κοινότητα» επισημαίνει. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία έδρα τους στην Ελλάδα, όπως και την πλειονότητα των εργαζομένων τους.
Τα ονόματα των νικητών (από ένας ως πέντε) του εφετινού Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας ανάμεσα στις περισσότερες από 700 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί θα ανακοινωθούν στα τέλη Μαΐου 2015.
«Η Ελλάδα δεν πάσχει από μυαλά, πάσχει από ηγεσία, δημιουργία ελπίδας και αλλαγή νοοτροπίας ως το επιχειρείν. Η πρωτοβουλία του ομίλου Libra είναι μια καθαρά φιλανθρωπική πρωτοβουλία» καταλήγει ο κ. Αθανασόπουλος.

HeliosPlus