Παρουσιάσθηκε την Τετάρτη στο κέντρο ευρωπαϊκής πληροφόρησης του δήμου Αθηναίων, το πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη» που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), η Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης (ΜΑΖΙ) και το Ψυχιατρικό Κέντρο Salten (Νορβηγία).
«Από τον Αύγουστο του 2014 υπήρξε συστηματική επιστημονική συνεργασία των φορέων με την ουσιαστική συμβολή ατόμων με προσωπική εμπειρία προβλημάτων κατάθλιψης και την συμμετοχή στις συναντήσεις ειδικών στους τομείς της εκπαίδευσης, της ενδυνάμωσης, της αντιμετώπισης της κατάθλιψης, της ομαδικής θεραπείας, της αξιολόγησης και οδήγησε στη δημιουργία ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού πακέτου» ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας τους ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης, καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής και επιστημονικός διευθυντής της ΕΠΑΨΥ.
Η δράση στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν. Βασικός σκοπός είναι η εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα κατάθλιψης στην οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας.
«Θα καλυφθούν οι ενότητες όπως η έννοια της ενδυνάμωσης και του recovery, οι ομάδες αυτοβοήθειας: τι είναι, πως οργανώνονται, ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους και ο ρόλος του συντονιστή. Η κατάθλιψη, η αυτοκτονικότητα, το στίγμα και η αντιμετώπιση του. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εκπαιδευτικό 30 επαγγελματιών που με τη σειρά τους θα γίνουν εκπαιδευτές συντονιστών ομάδων αυτοβοήθειας» διευκρίνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Μάλιστα από τα μέσα Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν τριήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα για 100 άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ως συντονιστές ομάδων αυτοβοήθειας για τη νόσο.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής όπως το Χαλάνδρι, η Καλλιθέα και το Ηράκλειο, αλλά και σε νησιά των Κυκλάδων όπως η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σύρος, η Κέα, η Τήνος και η Ανδρος.
Στις περιοχές αυτές θα υπάρξουν ενημερωτικές εκδηλώσεις των κατοίκων για τη φιλοσοφία και τη χρησιμότητα της αυτοβοήθειας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
«Θεωρούμε ότι είναι μία ουσιαστική πράξη επένδυσης στη γνώση και ενδυνάμωσης των πολιτών στην διεκδίκηση καλύτερης φροντίδας και προώθησης της αλληλεγγύης, της αίσθησης του ανήκειν στην κοινότητα και προσφοράς σ’ αυτήν. Παράλληλα θα οργανωθούν στις ίδιες περιοχές ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες από επαγγελματίες συντονιστές, μέσω μίας μεθόδου που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και της κοινωνικής οδύνης» υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
Στις ομάδες αυτοβοήθειας αναφέρθηκε η κυρία Αγγελική Μενεδιάτου, κλινική ψυχολόγος και επιστημονική διευθύντρια της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ.
«Αυτοβοήθεια σημαίνει η βοήθεια προς τον εαυτό μου. Και στις ομάδες αυτοβοήθειας ο ένας βοηθάει τον άλλο να βοηθήσει τον εαυτό του» δήλωσε στην αρχή της ομιλίας της η κυρία Μενεδιάτου και πρόσθεσε ότι «στις συναντήσεις της ομάδων για την κατάθλιψη, οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τα προσωπικά τους συναισθήματα, την ενημέρωση που έχει ο καθένας και τις στρατηγικές που έχουν αναπτύξει προκειμένου να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και να ζουν μια ικανοποιητική ζωή. Πρόκειται δηλαδή για αλληλο – υποστήριξη μέσω της ανταλλαγής προσωπικών εμπειριών, γνώσης, προβληματισμών, ανησυχιών, στρατηγικών. Είναι συνάντηση αισιοδοξίας με εστίαση στην αλληλοβοήθεια, την ελπίδα και την ενθάρρυνση».
Επίσης το φθινόπωρο θα δημιουργηθούν σημεία δημόσιας πληροφόρησης και υποστήριξης για τη δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας σε περιοχές που έτρεξε το πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ώστε να υποστηριχθούν σε βάθος χρόνου οι ομάδες αυτοβοήθειας που θα ξεκινήσουν.
«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εποπτεία, οργανωτική και επιστημονική υποστήριξη των συμμετεχόντων και αξιολόγηση από έγκριτους συναδέλφους από το εξωτερικό. Θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και η παρέμβαση θα μπορεί να έχει μία θετική επίπτωση. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2016, αλλά γίνονται ήδη ενέργειες για τη συνέχιση του μέσω άλλων πηγών χρηματοδότησης σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105.5» και μέλος του ΔΣ ΚΕΘΕΑ, σχολίασε την ανάγκη προώθησης συγκεκριμένων δράσεων και την υπέρβαση του στίγματος που μπορεί υπάρχει γύρω από την ψυχική ασθένεια.
Τέλος, εκ μέρους του Ιδρύματος Μποδοσάκη μίλησε η κυρία Σοφία Κουβελάκη, η οποία παρουσίασε το πλαίσιο και τη σημασία των ΕΑΑ Grants.
Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος διεθνών θεμάτων Δρ. Αικατερίνη Παλιού, ο διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Βασίλειος Χαβάτζας και η κυρία Ξένια Αναστασίου, ΕΕΑ & Norway Grants Officers, εκ μέρους του Πρεσβείας της Νορβηγίας. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του European Disability Forum, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης χαιρέτησε την εκδήλωση μέσω επιστολής του.
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.