Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η τελετή παράδοσης – παραλαβής. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπερυπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι κκ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, Βαγγέλης Αποστόλου, Γιάννης Τσιρώνης και Παναγιώτης Σγουρίδης, παρέλαβαν το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης από τους απερχόμενους κκ. Γιώργο Καρασμάνη και Πάρη Κουκουλόπουλο.
Το κτίριο της οδού Αχαρνών θα αποτελεί πλέον την έδρα του νέου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Σγουρίδη.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, ήταν απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να δημιουργηθεί το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο θα συνδέει τον αγροτικό τομέα με την Ενέργεια, προκειμένου να δώσει ένα «σπρώξιμο» στη γεωργική παραγωγή. Η σύζευξη των δύο χαρτοφυλακίων, όπως τόνισε ο ίδιος, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης – παραλαβής, δεν έγινε τυχαία. Στόχος είναι η μείωση του αγροτικού κόστους. «Γιατί να μην υπάρχει παραγωγή αγροτικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;», επεσήμανε. Όσον αφορά την νέα Κοινή Αγροτική Παραγωγή, τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κινήσεις αλλαγής, πριν δουν πώς αυτή θα «περπατήσει». ​
Ο νέος υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε ό,τι είχε πει νωρίτερα κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το οποίο συγχωνεύεται με το Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι κρίση παραγωγικής διάλυσης και υποβάθμισης. «Οι προηγμένες χώρες έχουν προχωρήσει σε καθετοποίηση της παραγωγής. Αυτό πρέπει να κάνουνε και εμείς» επεσήμανε.

Σχετικά με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την ΕΕ κατά της Ρωσίας τόνισε για δεύτερη φορά, μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΕΚΑ, την κατηγορηματική άρνηση της νέας κυβέρνησης: «Ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες να έχουμε κείμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, κείμενο που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς την έγκρισή μας. Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να κάνει τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. «Θέλουμε να στήσουμε μια βιομηχανία αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα» σημείωσε.

Επισήμανε επίσης ότι «ο αγρότης υφίσταται μια φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι’ αυτούς που είναι ευσυνείδητοι. Το 12.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ νομίζουμε ότι θα είναι μια σημαντική συνεισφορά στα αγροτικά εισοδήματα».

Στόχος, όπως τόνισε και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, είναι «να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων». Σημείωσε συγκεκριμένα ότι βασικοί άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί από τη νέα ηγεσία είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και η διασφάλιση των αγροτοδιατροφικών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας. «Μέσα από τις πολιτικές που θα κληθούμε αύριο να εφαρμόσουμε θα διασφαλιστεί για τους κατοίκους της υπαίθρου ένα βιώσιμο εισόδημα με ταυτόχρονη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερο βάρος, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, θα δοθεί στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια εξαιτίας αβλεψιών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σγουρίδης επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει καμία δέσμευση στα καρτέλ που απομυζούν στους παραγωγούς, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα μειώσει τη γραφειοκρατία ώστε να γίνουν ευκολότερες οι διαδικασίες στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των αγροτών.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης επεσήμανε τη σημασία της διαχείρισης των απορριμμάτων, ακόμη και για την αγροτική παραγωγή. Όπως τόνισε, «με τη διαχείριση των σκουπιδιών θα μπορούσαμε να έχουμε κομπόστ για τις καλλιέργειες».