Στην περιφέρεια Σερρών οι ΑΝΕΛ συγκέντρωσαν ποσοστό 5,51% στις εκλογές. Κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία έδρα, την οποία κατέλαβε η πρώτη σε σταυρούς βουλευτής στις Σέρρες κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά –συγκέντρωσε 4.108 ενώ ο επόμενος υποψήφιος έλαβε 953 σταυρούς.
Όταν εξελέγη το 2000 ήταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής Σερρών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μόνο που τότε ήταν βουλευτής της ΝΔ, όπως και το 2004 και το 2007 και το 2009 και το 2012. Όμως, τότε, το 2012, μετά την καταψήφιση του δεύτερου μνημονίου και της αντίστοιχης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και προχώρησε στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Έτσι, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 επανεξελέγη βουλευτής Σερρών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Τώρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές του 2015, αναλαμβάνει κυβερνητικό ρόλο ως υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
Οι αρμοδιότητες του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (παύει πλέον να είναι αυτοτελές υπουργείο) εντάσσονται στο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2009 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου είχε καταργηθεί το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και αργότερα η ΝΔ προχώρησε στην επανασύστασή του, στις 21 Ιουνίου 2012, θέτοντας στόχο του την αποστολή εθνικών μηνυμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις και τη λειτουργία του ως «εργαλείου» για την ανάπτυξη της ακριτικής Ελλάδας.
Σήμερα η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά αναλαμβάνει να εντάξει στο επίκεντρο των πολιτικών και οικονομικών διεργασιών τη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για δημιουργία βιώσιμης και περιφερειακής οικονομίας. Βεβαίως, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο που δίνεται σε στέλεχος των ΑΝΕΛ συνδέεται με την έμφαση που δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στα εθνικά θέματα.
Η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά γεννήθηκε στις Σέρρες στις 21 Φεβρουαρίου 1958 και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ανέπτυξε έντονη πολιτική και κοινωνική δράση από το 1983. Επί χρόνια δραστηριοποιήθηκε στη ΝΔ -υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και επί σειρά ετών βουλευτής της-, ενώ ως βουλευτής των ΑΝΕΛ εξελέγη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 Στ’ Αντιπρόεδρος Βουλής.
Κατά την πρόσφατη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ και ενώ ασκείτο έντονη πολιτική πίεση προς τους ΑΝΕΛ να στηρίξουν την επιλογή Δήμα, το όνομά της ενεπλάκη σε σενάρια που την ήθελαν να ψηφίζει «υπέρ». Χρειάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση τότε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ψηφίζω Πρόεδρο Δημοκρατίας. Το δήλωσα, το δηλώνω και θα το κάνω. Μόνο όσοι δεν με ξέρουν λένε το αντίθετο». Όντως δεν στήριξε την κυβερνητική επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή των ΑΝΕΛ –ήταν απούσα από την ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου, αλλά με επιστολή της στο προεδρείο της Βουλής σημείωνε ότι αν μπορούσε να παραστεί θα ψήφιζε «παρών».