Στην αποπληρωμή εντός του Ιανουαρίου όλων των ενταλμάτων σε παρόχους υγείας προχωρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Το θέμα τέθηκε στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλη Βλασταράκο, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων κ. Θανάση Κατσίκη, στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής.
Να σημειωθεί ότι από τη συνάντηση απουσίαζε εκπρόσωπος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Σε ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί εξηγούν πως παρ’ ότι είχαν ζητήσει συνάντηση από τον Πρωθυπουργό από τις αρχές Οκτωβρίου, εν τούτοις το γραφείο του θυμήθηκε να τους καλέσει μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.
Επίσης, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 30 εκατ. ευρώ προς τα φαρμακεία διαφόρων Ταμείων, ενώ ενταλματοποιούνται και αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΟΠΑΔ που αφορούν όλες τις κατηγορίες παρόχων, συνολικού ποσού περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Με βάση τον προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις του ΕΟΠΥΥ εντός του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ενταλματοποιούνται και αποπληρώνονται υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους συνεργάτες – παρόχους τους, ως ακολούθως:
* Ιατρικές Επισκέψεις μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2014.
* Εργαστηριακοί Ιατροί και Διαγνωστικά Κέντρα: Οκτώβριος 2014.
* Φυσικοθεραπευτές: Οκτώβριος 2014.
* Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης: Νοέμβριος 2014.
* Φαρμακεία: Οκτώβριος 2014.
* Ιδιωτικές Κλινικές: Οκτώβριος 2014.
* Ψυχιατρικές Κλινικές: Οκτώβριος 2014.
Ανακοίνωση για τη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό εξέδωσε και ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Βλασταράκος. «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την επικινδυνότητα που υπάρχει σήμερα στο Σύστημα Υγείας, εξαιτίας των χαμηλών δημοσίων δαπανών υγείας, οι οποίες βρίσκονται στο 4,3% του ΑΕΠ», ανέφερε.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε:
–Την αύξηση των δαπανών υγείας τουλάχιστον στο 6% του ΑΕΠ -που είναι το όριο της επικινδυνότητας- με στόχο το 7% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.
–Την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα από τις δημόσιες δομές, και συγκεκριμένα του ΠΕΔΥ με επαναπρόσληψη των απολυθέντων ιατρών.
–Για τον ΕΟΠΥΥ ζήτησε επιχορήγηση 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον από τα 500 εκατ. που επιχορηγείται σήμερα. Δηλαδή να ανέλθει η επιχορήγηση στο 0,8% του ΑΕΠ τουλάχιστον από 0,3% του ΑΕΠ που είναι σήμερα (500 εκατ. για ιατρικές επισκέψεις, 100 ως 150 εκατ. για διαγνωστικές εξετάσεις, 300 εκατ. για φαρμακευτική περίθαλψη).
–Την ενίσχυση των νοσοκομείων από τον προϋπολογισμό.
–Την πλήρη κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών.
Ο κ. Βασταράκος ζήτησε επίσης τη διενέργεια συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους γιατρούς και κάλυψη των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού σε ιατρικές επισκέψεις (περίπου 30 εκατ. επισκέψεις από τα 8 εκατ. που καλύπτονται σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ,) με αναβάθμιση της ιατρικής αμοιβής από τα 10 στα 20 ευρώ.

«Η υγεία δεν χρωματίζεται»
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν εμπλέκεται σε πολιτικά παιχνίδια. Ο θεσμικός ρόλος του ΠΙΣ απαιτεί συνεχή προσπάθεια και επικοινωνία για ευπρεπή ιατρική λειτουργία με κανόνες ιατρικής και δεοντολογίας, κυρίαρχα όμως για προστασία της υγείας του ελληνικού λαού».
Και συνέχισε: «Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση θα αποδεχθώ οποιαδήποτε πρόσκληση από πολιτικούς αρχηγούς στην παραπάνω κατεύθυνση ή και άλλους θεσμικούς φορείς, γιατί η υγεία αποτελεί κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό που δεν χρωματίζεται. Η λειτουργία του κράτους δεν σταματά σε σύγχρονες κοινωνίες από προεκλογικές περιόδους. Όλοι εάν το θέλουμε μπορούμε να συνεργήσουμε και έτσι πρέπει να γίνει, προκειμένου να συμβάλουμε στη λειτουργία ενός αξιόπιστου συστήματος υγείας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας».