Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για τα ασυνόδευτα παιδιά στο Κέντρο Διοικητικής Κράτησης Αλλοδαπών της Αμυγδαλέζας διαπιστώνει ο δήμος Αθηναίων με επιστολή που διαβίβασε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, κ. Βασίλη Κικίλια. Στην επιστολή του δημάρχου Αθηναίων επισημαίνονται οι εξόχως προβληματικές συνθήκες που επικρατούν για τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα, τα οποία παραμένουν εκεί αναμένοντας να προωθηθούν σε δομές φιλοξενίας, «με προσωπικό και εγκαταστάσεις που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες προσώπων της ηλικίας τους».
Μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Κράτησης, η αντιδήμαρχος για το Παιδί κυρία Μαρία Ηλιοπούλου ενημέρωσε με επιστολή της τον δήμαρχο ότι «οι ελλείψεις σε βασικά είδη υγιεινής και ένδυσης είναι τεράστιες, καθιστώντας πολύ δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, ενώ η έλλειψη δραστηριοτήτων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση». Μαζί με την αντιδήμαρχο επισκέφθηκαν την Αμυγδαλέζα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης και ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γεώργιος Μόσχος.
Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο Συνήγορος έχει εντοπίσει πρόσφατα τα μεγάλα αυτά προβλήματα σε έκθεση αυτοψίας και επιστολή προς τον κ. Κικίλια, στην οποία πρότεινε την παύση διοικητικής κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων από κοινού με ενήλικες και την ταχύτερη δυνατή προώθησή τους σε δομές πρόνοιας. Επίσης, στο πόρισμά του περιλαμβάνονταν προτάσεις για την καθιέρωση διαδικασιών για τη διαπίστωση της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, επισημαίνοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης υποχρεωτικής διερμηνείας σε όλα τα στάδια καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η συνολική εκτίμηση της ανηλικότητας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου, «όχι μόνο τις σωματομετρικές παραμέτρους αλλά και την ψυχοκοινωνική κατάσταση του αλλοδαπού και μόνο σε περιπτώσεις αμφιβολίας να γίνεται παραπομπή και για ιατρικές εξετάσεις».
Στην επιστολή της, τις επισημάνσεις της οποίας συμμερίζεται ο κ. Καμίνης, η αρμόδια αντιδήμαρχος αναφέρει ακόμη ότι «προτιθέμεθα να συντονίσουμε δράσεις για την πνευματική και υλική ανακούφιση των κρατούμενων παιδιών, αλλά και των εργαζόμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους εργάζονται σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Γνωρίζουμε ότι η όποια βελτίωση, υλική ή πνευματική, των συνθηκών δεν μπορεί παρά να είναι ελάχιστη και σίγουρα δεν εξασφαλίζει σε αυτά τα παιδιά τις συνθήκες διαβίωσης που δικαιούνται και που ρητά αναφέρονται στο άρθρο 24 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ: «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους»».
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε όχι μόνο ότι συμμερίζεται τις επισημάνσεις των στελεχών του δήμου, αλλά κυρίως ότι κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να λάβει σοβαρά υπόψη του τις σχετικές επισημάνσεις και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες.