Σειρά νέων ερωτημάτων για τυχόν λάθη και άστοχες έρευνες αστυνομικών ανακύπτουν από τους δικαστικούς φακέλους -τους παρουσιάζει «Το Βήμα»- για τη δράση της συμμορίας των Αλβανών που αιματοκύλισαν το Μικρολίμανο αλλά και για την περίεργη ληστρική επίθεση που δέχθηκε 60χρονος δικηγόρος στις αρχές Νοεμβρίου στην Πεντέλη.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όταν παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ η δράση των Αλβανών δεν μνημόνευσαν ότι αυτοί πιθανόν εμπλέκονταν -με βάση «ταύτιση» δειγμάτων DNA- στη ληστεία της Πεντέλης, αφού για αυτή την ενέργεια είχαν προηγουμένως συλληφθεί και φυλακισθεί, πιθανόν λανθασμένα, δύο ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Μάλιστα αστυνομικοί απέφυγαν να ρωτήσουν κατά την ανάκριση τους κατηγορούμενους Αλβανούς τι γνωρίζουν για την επίθεση στην Πεντέλη ή για τα «άλλοθί» τους την ημέρα που έλαβε χώρα.
Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τυχόν συσχετισμό της επίθεσης κατά του δικηγόρου πιθανόν από αλβανό πιστολέρο με επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία μνημονεύει ο ίδιος στη δεύτερη κατάθεσή του.
Όπως απεκάλυψε «Το Βήμα», σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το παρ’ ολίγον μακελειό σε νυκτερινό κέντρο στην Ακτή Δηλαβέρη πριν από 15 ημέρες σημειώνεται ότι δείγματα DNA που εντοπίστηκαν στο δωμάτιο των αλβανών δραστών σε γειτονικό ξενοδοχείο ταυτίζονται με γενετικό υλικό που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης εναντίον του 60χρονου δικηγόρου που σημειώθηκε το πρωί της 3ης Νοεμβρίου 2014.
Εκείνη την ημέρα οι δύο δράστες είχαν στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του δικηγόρου στην οδό Φειδίου, στην Πεντέλη. Μόλις εκείνος βγήκε, τον πυροβόλησαν με πιστόλι στο πρόσωπο και του άρπαξαν χαρτοφύλακα που περιείχε 30.000 ευρώ.
Και εδώ αρχίζει ο κύκλος των αμφισβητούμενων ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με τον δικαστικό φάκελο της επίθεσης η αστυνομική έρευνα εστίασε το ενδιαφέρον της στους δύο ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση (ηλικίας 27 και 29 ετών, διαμένουν στο Μενίδι και είναι φίλοι) από ανώνυμα τηλεφωνήματα που δέχθηκαν υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Διαπιστώθηκε ότι αμφότεροι είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για μικροαδικήματα. Στα ίδια τηλεφωνήματα αναφέρθηκε ότι οι δράστες στόχευσαν τον 60χρονο δικηγόρο επειδή είχαν ενημέρωση για τις κινήσεις του από έναν 46χρονο Γεωργιανό που εργαζόταν παλιότερα στο σπίτι του θύματος της επίθεσης.
Για την επίθεση εναντίον του αρχικά ο δικηγόρος έδωσε κατάθεση στην οποία ανέφερε ότι στόχος των δραστών ήταν να του αρπάξουν μόνο τον χαρτοφύλακά του. Ακόμη σημείωσε ότι οι «δράστες μίλησαν σπαστά ελληνικά και ότι ήταν φρεσκοξυρισμένοι».
Επιπλέον στον δικηγόρο επιδείχθηκαν οι φωτογραφίες των δύο υπόπτων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τους οποίους αναγνώρισε «χωρίς αμφιβολία».
Σε δεύτερη φάση ο 60χρονος δικηγόρος στην κατάθεσή του σημείωσε ότι η επίθεση εναντίον του δεν ήταν μία απλή ληστεία αλλά πιθανόν να σχετιζόταν με υποθέσεις που είχε χειρισθεί. Ο δικηγόρος αναφέρθηκε σε επεισοδιακή συνάντηση που φέρεται να είχε με επιχειρηματία ο οποίος είχε κατηγορηθεί και προφυλακισθεί για υπόθεση με εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο 60χρονος δικηγόρος εκπροσωπούσε νομικά την κρατική εταιρεία Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και φαίνεται να είχε απορρίψει συμβιβαστική πρόταση του επιχειρηματία. Επιπλέον ο 60χρονος δικηγόρος μνημόνευσε και τη συμμετοχή του σε διερεύνηση υπόθεσης υπεξαίρεσης 10 εκατ. ευρώ από μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία με πρωταγωνιστές τρεις υπαλλήλους που καταδικάσθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε φυλάκιση 20 χρόνων. Οι τρεις καταδικασθέντες εξαφανίστηκαν και αναζητούνται…
Όμως από την ΕΛ.ΑΣ. απορρίφθηκε σε εκείνη τη φάση αυτή η εκδοχή περί «επιχειρηματικών συμφερόντων» και προχώρησε στη σύλληψη των δύο καταγγελλόμενων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση που εμφανίζονταν να είχαν μοναδικό κίνητρο τη ληστεία.
Ωστόσο τότε υπήρξαν εμφανή δείγματα «κλονισμού» του αστυνομικού σεναρίου. Διαπιστώθηκε ότι οι δύο συλληφθέντες δεν μιλούσαν «σπαστά ελληνικά», όπως ανέφερε αρχικά ο δικηγόρος. Ακόμη η πλευρά των συλληφθέντων αναζήτησε βίντεο από καταστήματα και άλλους χώρους που έδειχναν τους δύο ομογενείς μία έως δύο ημέρες μετά την επίθεση να τα επισκέπτονται έχοντας… ευμεγέθη μούσια, εν αντιθέσει με την κατάθεση του 60χρονου περί «φρεσκοξυρισμένων δραστών». Ακόμη, συγγενείς ανέφεραν ότι «οι δράστες την ώρα της επίθεσης ήταν σπίτια τους και ο ένας τους έφευγε με το παιδί του για το σχολείο».
Επιπλέον κλήθηκε να καταθέσει ο 48χρονος γεωργιανός επιστάτης του σπιτιού ο οποίος υποτίθεται ότι είχε «κατευθύνει» τους δύο νεαρούς ομογενείς. Ανέφερε ότι «είχε φύγει από το σπίτι του 60χρονου από τον Μάιο του 2014, δεν ήξερε τίποτα για τη μεταφορά χρημάτων από το πρώην αφεντικό του, ότι δεν γνώριζε τους δύο συλληφθέντες και ότι έμαθε για τη ληστεία σε νοσηλευτήριο που βρισκόταν για πολύχρονο, σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει».
Ωστόσο το τελευταίο ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε το κατηγορητήριο ήταν νεότερη κατάθεση του 60χρονου δικηγόρου ο οποίος κλήθηκε να αναγνωρίσει δια ζώσης τους δύο συλληφθέντες ομογενείς λέγοντας με αμφιβολία ότι «αναγνωρίζω κατά 70% (…) τον έναν συλληφθέντα και κατά 95% (…) τον δεύτερο».
Το εντυπωσιακό ακόμη είναι ότι στη δικογραφία της επίθεσης στην Πεντέλη δεν είχαν ενταχθεί στοιχεία για τον έλεγχο δειγμάτων γενετικού υλικού -κυρίως σε αποτσίγαρα- τα οποία βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης με DNA που ελήφθη από τους δύο ομογενείς. Ωστόσο επειδή η έρευνα για τους αλβανούς πιστολέρο του Μικρολίμανου είχε κατεπείγοντα χαρακτήρα, αμέσως υπήρξε η ταύτιση των ευρημάτων στο ξενοδοχείο που διέμεναν.
Όπως σημειώνει η δικηγόρος κυρία Αγγελική Στοΐλα που εκπροσωπεί νομικά έναν εκ των δύο κατηγορουμένων ομογενών, «μετά τα νέα στοιχεία που ανακύπτουν πρέπει να γίνει άμεσος συσχετισμός των δύο δικογραφιών για την Πεντέλη και το Μικρολίμανο και να επισπευσθεί η περαιτέρω διαδικασία ελέγχου των DNA και των υπολοίπων εργαστηριακών εξετάσεων».
Ωστόσο όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «θα έχει εξαιρετικά ενδιαφέρον, εφόσον επιβεβαιωθεί η εμπλοκή των αλβανών πιστολέρο, να εξετασθεί μέσω ποιων διασυνδέσεων στόχευσαν τον 60χρονο δικηγόρο».