Νέο κρίσιμο υλικό από κλήσεις κινητών τηλεφώνων αλλά και καταθέσεις σαράντα μαρτύρων που γνωρίζουν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής πριν από έναν χρόνο στο Νέο Ηράκλειο. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση του εγχώριου «αντάρτικου πόλης» την τελευταία εικοσαετία που παραμένει ανεξιχνίαστη. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά και η Ασφάλεια Αττικής διεξάγουν παράλληλες σημαντικές έρευνες με επίκεντρο τη δραστηριότητα και τις διασυνδέσεις ενός 31χρονου ποινικού που δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάιο. Προχωρούν σε εκτιμήσεις για «μια πιθανή αλλά δυσαπόδεικτη συνεργασία ποινικών και αντιεξουσιαστών μιας χρήσης και μια αιματηρή επιχείρηση εξάλειψης των ιχνών».
Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη διερευνούν προσεκτικά αν υπάρχει περίπτωση οποιασδήποτε σχέσης με την αιματηρή επίθεση και του 33χρονου συλληφθέντος στον Βύρωνα Αντώνη Σταμπούλου ή άλλων αντιεξουσιαστών. Κρίσιμο στοιχείο για τους αξιωματικούς είναι ότι η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή δολοφονία δεν έχει επανεμφανισθεί. Ετσι υπάρχει ο φόβος αυτή η «ξεχασμένη», φαινομενικά αδρανής «αυτόνομη» οργάνωση να κάνει αιματηρή επανεμφάνιση με νέα εκτελεστική ομάδα, πολλαπλασιάζοντας τα ερωτήματα των στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη για τις ένοπλες οργανώσεις με αιματηρή δράση –όπως η «Σέχτα Επαναστατών», για την οποία ολοκληρώθηκε η έρευνα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα –που εμφανίζονται και χάνονται μυστηριωδώς.
Παράλληλα εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στη δικογραφία για τη διερεύνηση της εγκληματικής δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής περιέχονται άρσεις απορρήτου και δεδομένα μηνυμάτων από τα κινητά τηλέφωνα των δύο νεαρών που δολοφονήθηκαν στο Νέο Ηράκλειο. Μια ενέργεια που προκαλεί ερωτήματα για τον «στόχο» της σχετικής έρευνας.
Η δολοφονία


Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου 2013 έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Ηρακλείου από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ο συνεπιβάτης, που φαίνεται να είχε ιδιότυπο βάδισμα, πυροβόλησε και σκότωσε τους Γιώργο Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη, ενώ τραυμάτισε ένα ακόμη μέλος της οργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια του Μανώλη Καπελώνη έχει καταθέσει μέσω του δικηγόρου της κ. Ιωάννη Βλάχου εκ νέου αίτημα να μην εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά οργάνωση τη δολοφονία του γιου της. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις».

Το στικάκι που περιείχε το κείμενο ανάληψης της ευθύνης βρέθηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στην προκήρυξη δεν υπήρχε καμιά απολύτως ουσιαστική αναφορά στην προεργασία αλλά και στο επιχειρησιακό σχέδιο ούτε μνημόνευε οτιδήποτε για την «ομάδα δράσης». Οπως ανέφεραν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «οι συντάκτες της προκήρυξης που ανέλυαν τη δράση της Χρυσής Αυγής υπενθύμιζαν τη δράση του Αρη Βελουχιώτη και της ΟΠΛΑ στην Κατοχή και στον Εμφύλιο, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της κρίσης, ως και για την αιθαλομίχλη από τα τζάκια. Δεν φαίνεται να ήξεραν οτιδήποτε για τις κινήσεις των δραστών. Αυτοί έκαναν σωρεία λαθών σε σχέση με τη χρήση και την εγκατάλειψη της μοτοσικλέτας. Περνούσαν συνεχώς μπροστά από το σημείο της επίθεσης πριν από τον διπλό φόνο. Δεν μπορέσαμε όμως να τεκμηριώσουμε οτιδήποτε. Εχουμε στη διάθεσή μας υπόπτους αλλά όχι και αποδεικτικά στοιχεία».

Η «εξαφάνιση» του υπόπτου


Ο 31χρονος που έχει θεωρηθεί βασικός ύποπτος για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο είχε κατηγορηθεί και φυλακιστεί για βομβιστική επίθεση στις 29 Μαρτίου 2012 στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού (είχε γίνει στόχος και της «Σέχτας Επαναστατών» το 2009) η οποία φαίνεται να είχε εκτελεστεί με συνεργασία γνωστών ποινικών του Πειραιά και αντιεξουσιαστών. Ο νεαρός μέσα στη φυλακή είχε αποκτήσει επαφές με «νονό» των δυτικών προαστίων που είχε θεωρηθεί ύποπτος για «σχέσεις» με κρατούμενους «αντάρτες πόλης». Οι αστυνομικοί τον συσχέτισαν με την αιματηρή επίθεση στο Νέο Ηράκλειο όταν εντόπισαν ύποπτες αναφορές του σε υποκλαπείσες συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. Οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων είχαν ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2013 στο πλαίσιο έρευνας της Ασφάλειας Αττικής για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ εμπλεκομένων σε ληστείες τραπεζών, κυρίως στην Πελοπόννησο. Λίγες εβδομάδες μετά τη διπλή δολοφονία υπήρξαν αναφορές για την ενδεχόμενη σχέση του υπόπτου με την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο. Ο ίδιος είχε προσαχθεί –μαζί με άλλους –στην Αντιτρομοκρατική στο πλαίσιο άλλης έρευνας, για ένα πιστόλι που είχε βρεθεί σε τζιπ στο οποίο επέβαινε στην περιοχή του Κορυδαλλού. Ο 31χρονος δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό από άγνωστο δράστη. Παρότι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συγκεντρώσει δεκάδες μαρτυρίες από άτομα που τον γνώριζαν και τις διασυνδέσεις του, δεν μπόρεσαν να βρουν οποιοδήποτε κίνητρο από τον «ποινικό» χώρο που να εξηγεί τη δολοφονία του. Εκτιμούν ότι, όπως και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ύποπτες δραστηριότητες, δολοφονήθηκε ώστε να «μην αποκαλύψει όσα πιθανόν ξέρει για τη Χρυσή Αυγή».
Σε σπίτι όπου διέμενε βρέθηκαν όπλα και σφαίρες για τα οποία οι έρευνες θεωρείται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η Αντιτρομοκρατική ανέλαβε τον έλεγχο των τηλεφωνικών κλήσεων του 31χρονου τον τελευταίο χρόνο προτού δολοφονηθεί, όμως, όπως έλεγαν επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., «δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία για τις κινήσεις του από την ανάλυση του στίγματος του κινητού του την ημέρα της δολοφονίας των δύο νεαρών στο Νέο Ηράκλειο. Ομως ο φάκελος του ρόλου του είναι για μας ανοικτός».


Στην οικία Σταμπούλου
Βρήκαν έντυπο για κατασκευή βομβών

Εντυπο για την κατασκευή διαφόρων τύπων βομβών φέρεται να βρέθηκε κατά την έρευνα από την Αντιτρομοκρατική στο σπίτι του 31χρονου Αντώνη Σταμπούλου στο Μαρούσι. Το εύρημα δίνει νέες διαστάσεις στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με τη δράση του συλληφθέντος στον Βύρωνα. Οι αξιωματικοί θεωρούν βέβαιο ότι ο συλληφθείς ο οποίος είχε υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού είχε στρατολογηθεί στον Επαναστατικό Αγώνα από το 2008-2010. Ερευνάται ωστόσο και η τυχόν εμπλοκή του σε ένοπλες επιθέσεις και από άλλες οργανώσεις. Η Αντιτρομοκρατική φέρεται να έχει βρει στοιχεία για τις διασυνδέσεις του και εκτιμά ότι συνεργαζόταν με δύο – τρία άτομα των οποίων την εμπλοκή αγνοούσε ως τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ