Σημαντικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εισροή και εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα αναλαμβάνει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΕ) της Ακαδημίας Αθηνών.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, ακαδημαϊκός, καθηγητής κ. Γρηγόρης Σκαλκέας, το Ίδρυμα ανέλαβε την ευθύνη να οργανώσει, για πρώτη φορά συγκροτημένα, ένα σύγχρονο κέντρο κλινικών μελετών, σε κατάλληλους χώρους, προηγμένη τεχνολογία και εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο να παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας κλινικών μελετών υψηλού κύρους και αξιόπιστων αποτελεσμάτων στον χώρο του φαρμάκου.
Το έργο αυτό γίνεται πραγματικότητα με τη συνεργασία του Νοσοκομείου Σωτηρία. Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες στον τομέα των κλινικών μελετών χάνοντας έτσι πολύτιμα κονδύλια. Με το κέντρο που θα ιδρυθεί επιχειρείται η αναστροφή αυτού του κλίματος.
Την πρωτοβουλία της Ακαδημίας παρουσίασε ο κ. Σκαλκέας την Τετάρτη το απόγευμα σε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Κλινικές μελέτες-γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα», στο κτίριο του ΙΙΕ της Ακαδημίας.
Παράλληλα το Ίδρυμα θα ξεκινήσει έλεγχο των γενόσημων φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα (μελέτες βιοϊσυδυναμίας) για να διαπιστωθεί εάν είναι ισοδύναμα των πρωτότυπων φαρμάκων. Στόχος είναι να κερδίσει το γενόσημο φάρμακο την εμπιστοσύνη του έλληνα πολίτη και να αυξηθεί η χρήση του η οποία σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι στο 16%. Εκτιμάται ότι με την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων στο 60 με 80% θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του που έγκριτα χείλη ειδικών επιστημόνων θα εξηγήσουν στους πολίτες την αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων κατόπιν μελετών βιοϊσοδυναμίας. «Είναι άλλο να το ακούν αυτό από εμάς και άλλο να το ακούν από έγκριτους ερευνητές και με στοιχεία. Πρέπει να σας πω ότι οι υπουργοί Υγείας των τελευταίων ετών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το ποσοστό χρήσης των γενόσημων φαρμάκων νιώθουν πολλοί μόνοι», δήλωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις κλινικές μελέτες είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής του τομέα Υγείας την ανάπτυξή τους και ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα εκδόσει υπουργική απόφαση που αφορά στην επίσπευση των διαδικασιών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο πρέοδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Δημ. Λιντζέρης, ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο καθηγητής – ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Τριχόπουλος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Χρ. Κίττας και πλήθος επιστημόνων.