Αύξηση του ποσοστού της παραγωγής που μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά με αποζημίωση από την ΕΕ και κονδύλι για προωθητικές ενέργειες με σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης, είναι τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για τη στήριξη των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών.

Για οργάνωση παραγωγών η ΕΕ θα χρηματοδοτεί την απόσυρση έως και 10% της παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο. Μέριμνα και για τους παραγωγούς μη μέλη οργάνωσης.

Για προωθητικές ενέργειες η Ελλάδα παίρνει 317.215 ευρώ.

Τα έκτακτα μέτρα θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τις 11 Αυγούστου. «Για να έχει η πρόσθετη στήριξη άμεσο αντίκτυπο στην αγορά και να συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών, τα προσω­ρινά έκτακτα μέτρα στήριξης που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις 11 Αυγού­στου 2014, ημερομηνία ανακοίνωσης των εν λόγω μέτρων από την Επιτροπή» σημειώνεται.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.


Διαβάστε ολόκληρο τον κανονισμό της ΕΕ

Όπως αναφέρεται σε αυτόν, τα μέτρα στήριξης καλύπτουν:

α) ενέργειες απόσυρσης που διεξάγονται από τις 11 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 από οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 154 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, καθώς και από παραγωγούς που δεν είναι μέλη των οργανώσεων αυτών·

β) δραστηριότητες προώθησης που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ)αριθ. 1308/2013, οι οποίες διεξάγονται από τις 11 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 από οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 154 του εν λόγω κανονισμού.

Απόσυρση παραγωγής από την αγορά

Οι αποσύρσεις από την αγορά αποτελούν αποτελεσματικό μέτρο διαχείρισης κρίσης σε περίπτωση πλεονασμάτων οπωροκηπευτικών λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων περιστάσεων, αναφέρει η Κομισιόν.

«Για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της απότομης μείωσης των τιμών το φετινό καλοκαίρι, είναι σκόπιμο να αυξηθεί προσωρινά η χρηματοδοτική συνδρομή που παρέχει η Ένωση για τις αποσύρσεις από την αγορά με σκοπό τη δωρεάν διανομή σε ορισμένους φορείς, όπως φιλανθρωπικές οργανώσεις και σχολεία.»

Ως εκ τούτου, η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να καλύπτειέως και 10%,κατ’ ανώτατο όριο, του όγκου παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο κάθεοργάνωση παραγωγών.

Οι παραγωγοί πουδεν είναι μέλη οργάνωσηςθα πρέπει να λάβουντο 50% των ποσώνπου προβλέπονται στο πλαίσιο της υφιστάμενης χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Ωστόσο, αναφέρει η ΕΕ, θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες ή ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες που πληρούνται από τις οργανώσεις παραγωγών.

Και 317.215 ευρώ στην Ελλάδα για προωθητικές ενέργειες

Επιπλέον, σημειώνει η Κομισιόν, η αυξημένη κατανάλωση ροδάκινων και νεκταρινιών θα συμβάλει στην ταχύτερη σταθεροποίηση της κατάστασης της αγοράς και ως τούτου θα πρέπει να παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη στις οργανώσεις παραγωγών όσον αφορά τις εκστρατείες προώθησης.

Για δραστηριότητες προώθησης, τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) θα λάβουν 3 εκατομμύρια ευρώ, με την Ελλάδα να λαμβάνει στο πλαίσιο αυτό 317.215 ευρώ.

Όπως εξηγεί η ΕΕ «η εν λόγω πρόσθετη στήριξη για δραστηριότητες προώθησης θα πρέπει να κατανεμηθεί στα κράτη μέλη με βάση την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών εκάστου εξ αυτών το 2012. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται σε τέσσερα κράτη μέλη. Είκοσι τέσσερα κράτη μέλη αντιστοιχούν, συνολικά, στο 3,7% της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών της Ένωσης. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, δεν θα πρέπει να διατεθούν κονδύλια στα κράτη μέλη των οποίων το μερίδιο στην παραγωγή της Ένωσης είναι μικρότερο από 1%».

Για κοροϊδία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «απόφαση κόλαφο για την κυβέρνηση» και «ακόμη μια κοροϊδία για τους ροδακινοπαραγωγούς» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Διάψευση των μεγαλόστομων κυβερνητικών εξαγγελιών, βλέπει και η ΔΗΜΑΡ, μιλώντας επίσης για ευτελές ποσό που δίνεται στην Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει και να αυξήσει την κατανάλωση των ροδάκινων, και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα.

«Ακόμη μια κοροϊδία για τους ροδακινοπαραγωγούς» δήλωσε ο Συντονιστής των θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου, σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών.

«Πρόκειται για επανάληψη των γνωστών αποφάσεων της 11ης Αυγούστου της ΕΕ. που δεν αντιμετώπιζαν ούτε κατ’ ελάχιστον το πρόβλημα. Η ΕΕ όχι μόνο δεν δέχτηκε κανένα από τα αιτήματα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά τους αντιμετωπίζει ως επαίτες με τις πενταροδεκάρες (317.215 ευρώ!!!) που θα διαθέσει για την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες αγορές» πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, βέβαια η απόφαση αποτελεί κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα παρακολουθεί τα γεγονότα, χωρίς να μπορεί να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και να αρθρώσει ένα διεκδικητικό λόγο στα αρμόδια όργανα της ΕΕ» κατέληξε ο κ. Ευαγγέλου.

Αντίδραση ΔΗΜΑΡ

«Ο Κανονισμός της Ε.Ε. για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που δημοσιεύθηκε σήμερα διέψευσε τις μεγαλόστομες κυβερνητικές εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Αγροτικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ με αφορμή τον Κανονισμό της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε σήμερα για τον κλάδο του ροδάκινου.

«Εκτός αν το αρμόδιο Υπουργείο θεωρεί ικανοποιητικό ποσό τα 3 εκ. ευρώ που διατίθενται για δραστηριότητες προώθησης στην Ε.Ε. εκ των οποίων μόλις τα 317.215 ευρώ για την χώρα μας. Απαιτείται άμεση παρέμβαση από την ελληνική κυβέρνηση».

«Η Δημοκρατική Αριστερά» προσθέτει «από την πρώτη στιγμή που έλαβε χώρα το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα τόνισε ότι απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα κανένας συνολικός σχεδιασμός δεν υπάρχει».

«Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να διεκδικήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας επαρκών αποζημιώσεων με κοινοτικούς πόρους. Η Ε.Ε., μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να διαθέσει αρχικά 420 εκ. ευρώ, τα οποία έχει ως αποθεματικό ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων. Παρόλα αυτά έχει ανακοινωθεί προβλεπόμενος προϋπολογισμός μόλις 125 εκ. ευρώ για όλη την Ε.Ε..

Το κυριότερο είναι ότι το ρωσικό εμπάργκο θα συνεχίζει να επιφέρει επιπτώσεις στις εξαγωγές που έχουν προγραμματιστεί από εδώ και στο εξής για αρκετά αγροτικά προϊόντα. Κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση από την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία» καταλήγει η ανακοίνωση.