Διπλασιάζεται η μοριοδότηση των μόνιμων αλλά και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα επιλέξουν να διδάξουν σε σχολεία ακριτικών περιοχών. Η ρύθμιση αυτή συμπεριλήφθη σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία (ΣΕΠΟΠ).

Πρόκειται για τη σύνοδο των παλαιών υπουργών παιδείας που θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο μόνιμα, με στόχο την συνέχεια των αποφάσεων στα θέματα παιδείας. Στόχος της συνόδού των παλαιών υπουργών θα είναι ακόμη να γνωμοδοτούν τα μέλη της για τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις απαιτούμενες δράσεις σε όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας γίνεται αναφορά στη δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα για την τοποθέτηση μόνιμου υπηρεσιακού υφυπουργού Παιδείας, ο οποίος θα αποτελεί «τη συνέχεια και ζωντανή μνήμη της ασκούμενης πολιτικής» κάτι που όλα τα κόμματα υποστήριζαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά κανένα δεν πραγματοποίησε μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας .
Στο θέμα της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι δάσκαλοι και καθηγητές που θα θελήσουν να διοριστούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, δεσμεύονται να υπηρετήσουν στις σχολικές μονάδες για τουλάχιστον δυο συνεχόμενα χρόνια και δεν θα μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να μετακινηθούν ζητώντας απόσπαση, μετάθεση ή μετάταξη.