Στο μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν 128 συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί μετά τη διαπίστωση ότι ξεπέρασαν το πλαφόν των επισκέψεων. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι οι εν λόγω γιατροί δέχθηκαν από 250 ως 300 επισκέψεις ασθενών τις πρώτες τέσσερις μέρες του μήνα. Μάλιστα, ένας γιατρός είχε δεχθεί 170 επισκέψεις μέσα σε μία μέρα κι αυτή ήταν Κυριακή.
Οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ έχουν δεχθεί καταγγελίες ότι συμβεβλημένοι γιατροί δηλώνουν τις πρώτες ημέρες του μήνα ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των επισκέψεων και στη συνέχεια ζητούν από τους ασφαλισμένους να καταβάλλουν οι ίδιοι το αντίτιμο της επίσκεψης. Η διοίκηση του Οργανισμού καλεί τους εν λόγω γιατρούς να δώσουν εξηγήσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί δίωξη ενάντια στο ιατρικό σώμα.
Οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν επίσης ότι τη δεύτερη ημέρα του Ιουνίου, πρώτη εργάσιμη ημέρα του μήνα, ένας συμβεβλημένος γιατρός δήλωσε ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει 233 επισκέψεις μέσα στις πρώτες δύο ημέρες του μήνα. Συνάδελφός του καταχώρησε 151 επισκέψεις σε μία ημέρα, ενώ συνολικά 48 ιατροί πραγματοποίησαν από 100 ως 150 επισκέψεις μέσα σε μία ημέρα.
«Η τακτική κάποιων συμβεβλημένων ιατρών να κλείνουν με κάθε τρόπο το πλαφόν των επισκέψεων τις πρώτες ημέρες του μήνα, έχει στόχο να εξαναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν στην συνέχεια από την τσέπη τους, τους συγκεκριμένους ιατρούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Οργανισμού προσθέτουν ότι ο έλεγχος 128 συμβεβλημένων γιατρών σε σύνολο 5.500 δεν αποτελεί δίωξη των γιατρών, καθώς αφορά σε πολύ λίγους που ακολουθούν τέτοιες τακτικές, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβεβλημένων γιατρών που λειτουργεί με συνέπεια προς όφελος των ασφαλισμένων.