Σταθερό θα παραμείνει το ενοίκιο για όσους αγρότες κάνουν χρήση δημόσιων βοσκότοπων. Όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στη «Διαύγεια», «για τα δύο πρώτα μισθωτικά έτη από την παραχώρηση της χρήσης η αναπροσαρμογή του τιμήματος ορίζεται ως μηδενική».
Ουσιαστικά αφορά δημόσιες εκτάσεις, όπως βοσκότοποι και αγροτεμάχια, που έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο κατά χρήση, έναντι τιμήματος, σε αγρότες για δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο κίνδυνος κατάρρευσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας είναι ορατός εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Τσαυτάρη, για τα δύο πρώτα μισθωτικά έτη από την παραχώρηση της χρήσης, η αναπροσαρμογή του τιμήματος θα είναι μηδενική. «Μετά την παρέλευση της διετίας από την παραχώρηση της χρήσης η αναπροσαρμογή του τιμήματος ορίζεται ανά μισθωτικό έτος, και ανέρχεται σε ποσοστό ίσο με τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μήνα της αναπροσαρμογής σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή) όπως αυτή υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή» αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) νέα ρύθμιση για τους βοσκότοπους, με στόχο να αυξηθούν κατά 40 εκατ. στρέμματα, δηλαδή από τα 11 εκατ. στρέμματα που είναι σήμερα να φτάσουν τα 51 εκατ. στρέμματα. Στόχος είναι η ένταξη περισσότερων επιλέξιμων εκτάσεων, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Σχετικές διατάξεις είχαν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για τα δασικά οικοσυστήματα το οποίο αναμενόταν να παρουσιαστεί στις αρχές του έτους, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρά κωλύματα και δεν αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση πριν από το καλοκαίρι. Υπάρχει πάντως το ενδεχόμενο τα άρθρα που αφορούν τους βοσκότοπους να ενταχθούν σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, ώστε να προωθηθούν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ μπορεί να διαμορφωθεί ένα περιφερειακό πρόγραμμα ειδικά για τους βοσκότοπους.