«Ξέρω πως ακούγεται να σε λένε κλέφτη. Ηταν λάθος μου που πήγα να κλέψω. Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους. Ομως δεν είχα ούτε όπλο ούτε μαχαίρι. Κι ούτε έκανα κανένα έγκλημα. Είμαι στην Ελλάδα από το 1994 κι έχω μπει πολλά χρόνια φυλακή χωρίς ωστόσο να έχω σκοτώσει κανέναν…»

Είναι ένα απόσπασμα από την απολογία που έδωσε στις 11 Ιουλίου του 2007 ο αλβανός κακοποιός Ιλία Καρέλι, ο οποίος πριν από μια εβδομάδα δολοφόνησε εν ψυχρώ τον σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές του Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη και τρία εικοσιτετράωρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του από άγριο ξυλοδαρμό στις φυλακές Νιγρίτας.
«Το Βήμα» παρουσιάζει τον δικαστικό φάκελο του Καρέλι και την ποινική δραστηριότητά του. Ωστόσο εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι στον Καρέλι, λίγο πριν την αποφυλάκισή του, ανακοινώθηκε επιπρόσθετη ποινή –από ερήμην καταδίκη –οκτώ χρόνων για διακίνηση ναρκωτικών, κάτι που φέρεται «να τον εξόργισε και να σκότωσε εκδικητικά τον σωφρονιστικό υπάλληλο».

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές αυτή η ποινή αφορούσε εντοπισμό ναρκωτικών σε φυλακές. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Καρέλι δεν κλήθηκε στο δικαστήριο, παρότι από το 2007 ήταν κρατούμενος σε φυλακές της χώρας.
Μάλιστα προκύπτει ότι υπάρχει σχετικό πρόβλημα στις καταγραφές των δικαστικών υπηρεσιών. Πρόβλημα που ίσως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τραγική υπόθεση του Αλβανού.
Οπως μάλιστα αναφέρει η δικηγόρος Χαλκίδας κυρία Μαρία Σταμέλου, που τον είχε υπερασπιστεί στο τελευταίο δικαστήριό του –τον Ιανουάριο του 2014 -, «είχα μιλήσει μαζί του λίγες ημέρες πριν τον φόνο στο Μαλανδρίνο. Αδημονούσε να αποφυλακισθεί. Ξαφνικά, μου τηλεφώνησαν από τις φυλακές και μου είπαν ότι υπήρχε μια νέα καταδίκη του για ναρκωτικά. Δεν ξέρω πραγματικά τι συνέβη, αφού πίστευε ότι σε λίγα 24ωρα θα ήταν ελεύθερος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε στις δικαστικές αρχές ο Καρέλι, εισήλθε στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια, συνελήφθη κι απελάθηκε ως λαθρομετανάστης. Ομως αμέσως μετά επέστρεψε στην χώρα μας «από τα βουνά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Οπως σημείωσε στην απολογία του, «στην αρχή έκανα δυο-τρία μεροκάματα. Ομως επειδή δεν είχα χαρτιά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο από το να κλέβω…».

Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1997, φυλακίσθηκε κι ακολούθως η ζωή του ήταν ένας κύκλος ληστρικών επιθέσεων, συλλήψεων, αποφυλακίσεων κ.ο.κ. Οι κλοπές και οι διαρρήξεις αποτελούσαν στοιχείο της καθημερινότητάς του.
Στις δίκες που ακολουθούσαν ουδέποτε ο Αλβανός είχε προσλάβει δικηγόρο κι έτσι ενεργοποιείτο η διαδικασία της «νομικής βοήθειας» και του διορισμού συνηγόρου.
Οπως προκύπτει από τα έγγραφα, ο Καρέλι, κάθε φορά που συλλαμβανόταν για κλοπές και ληστείες, ανέφερε στους αστυνομικούς διαφορετικά ονόματα, διότι, όπως λένε νομικοί, «είχε την ψευδαίσθηση ότι έτσι ξεγελά τους αστυνομικούς, δεν θα αντιληφθούν ότι έχει συλληφθεί για άλλα αδικήματα και δεν θα υποβληθεί σε σχετικό δακτυλοσκοπικό έλεγχο».
Δήλωνε ότι διέμενε στα Πετράλωνα

Καθοριστική για την πορεία του 42χρονου Αλβανού ήταν η επιδρομή το ξημέρωμα της 4ης Μαρτίου του 2007 σε κατοικία μιας οικογένειας στο Νέο Ηράκλειο, κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Ο Καρέλι, που τότε δήλωνε ότι ονομαζόταν «Βαλεντίνο», εισέβαλε σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου από το παράθυρο του παιδικού δωματίου. Επιχείρησε να κλέψει ένα πορτοφόλι κι άλλα αντικείμενα από την κουζίνα κι άλλα δωμάτια. Ομως έγινε αντιληπτός από τον 47χρονο ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και τη σύζυγο του, ενώ προσέτρεξαν και δύο γείτονές τους, ένας άνδρας και μία γυναίκα, για να τον ακινητοποιήσουν.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με ένα σπασμένο γυαλί από κορνίζα επιχείρησε να χτυπήσει τη σύζυγο του ιδιοκτήτη του σπιτιού, ενώ επιχείρησε να πνίξει με αλυσίδα τον ίδιο.
Ο ίδιος ανέφερε στην απολογία του ότι «ήταν λάθος μου που πήγα να κλέψω και το ξέρω. Εκείνο που ήθελα ήταν να ξεγλιστρήσω και να φύγω από το παιδικό δωμάτιο από όπου είχα μπει. Δεν ήθελα να χτυπήσω κανέναν».

Ο Καρέλι υποστήριξε ότι «είναι ψέμα ότι πήγα να χρησιμοποιήσω γυαλί να σκοτώσω ή να πνίξω τον άνδρα. Ημουν πεσμένος κάτω και προσπαθούσα μόνο να ξεφύγω».

Σε πρώτο βαθμό ο Αλβανός καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ποινή που σε δεύτερο βαθμό μετατράπηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για σωματικές βλάβες.
Οπως αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Στεργίου, νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας στο Νέο Ηράκλειο, «οι δικαστικές αποφάσεις απέδωσαν απόλυτα το δίκαιο στη δράση και στις πράξεις του 42χρονου Αλβανού».
Από την άλλη πλευρά, η δικηγόρος του Αλβανού επεσήμανε ότι «οι αρχικές κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας ήταν υπερβολικές και δεν στηρίζονταν από τα ευρήματα των ιατροδικαστών».

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 2 Απριλίου 2014

HeliosPlus