Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου η κυβέρνηση πάρει πίσω τα μέτρα που δόθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίστηκαν οι φαρμακοποιοί και οι κτηνοτρόφοι.

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σχετικά με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τους κλάδους τους, που -όπως είπαν- διαλύουν τον παραγωγικό ιστό, καθιστώντας τη χώρα «κινεζοποιημένη επαρχία» της ΝΑ Ευρώπης.

«Τα μέτρα που επιχειρεί να θέσει σε ψήφιση η κυβέρνηση με εκβιαστικά διλήμματα προς την ελληνική Βουλή δεν έχουν μόνο καταστροφικές συνέπειες για τους κλάδους μας, ουσιαστικά αποτελούν συνολικό κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία της χώρας» ανέφεραν.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος προειδοποίησε ότι αν περάσουν αυτά τα μέτρα «11.000 φαρμακεία θα γίνουν ο τάφος της κυβέρνησης».

«Θα σας πολεμήσουμε και μετά την ψήφιση του νόμου. Έρχονται εκλογές», διαμήνυσε προς τους κυβερνώντες ο κ. Λουράντος.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά φέρνουν στην Ελλάδα τις αλυσίδες φαρμακείων. «Φέρνουν τα απρόσωπα φαρμακεία, τα φαρμακεία που δεν θα δώσουν φάρμακο στον ασθενή που δεν θα μπορεί να πληρώσει τη συμμετοχή του». Ο κ. Λουράντος επανέλαβε ότι τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, κοινωνική πολιτική ασκούν επί της ουσίας οι φαρμακοποιοί. «Δυστυχώς», συνέχισε, «με τις απρόσωπες αλυσίδες φαρμακείων κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό».

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την απεργία μέχρι και τη Δευτέρα. Την ημέρα εκείνη θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Τη στήριξή του στους φαρμακοποιούς επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο,η χορήγηση και η παροχή φαρμάκων πρέπει να γίνεται από τους επαγγελματίες υγείας στον τομέα ευθύνης του καθενός και με απόλυτο σεβασμό στο ρόλο εκάστου.

«Παρατηρώντας όμως τις ενέργειες που επιχειρεί να δρομολογήσει η πολιτεία, φαίνεται πως θα πρέπει για ακόμη μία φορά να θυμίσουμε πωςο ιατρός είναι υπεύθυνος για την χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγήςκαιο φαρμακοποιός είναι υπεύθυνος για τη σωστή χορήγηση της θεραπείας μέσα από τις οδηγίες του ιατρού, χωρίς παρεκκλίσεις και αλλαγές», δήλωσε, και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο τα φάρμακα να χορηγούνται μέσα από τα φαρμακείακαι όχι μέσα από άλλα κανάλια διανομής, όπως επίσης είναι απαραίτητοκανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».Η πολιτεία _ σημείωσε _οφείλει να φροντίζει για την τήρηση κανόνων ορθής λειτουργίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι

…κτηνοτρόφοι

Στο ίδιο μήκος κύματος οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μίλησαν απαξιωτικά για τους βουλευτές που αρχικά τάχθηκαν υπέρ τους και μετά άλλαξαν ρότα. «Είναι γιαλαντζί αντάρτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Κατ’ αρχήν, ο κ. Πεβερέτος δήλωσε ότι ουδέποτε οι κτηνοτρόφοι τα βρήκαν με την κυβέρνηση. «Ακούσαμε κι εμείς αυτή τη φήμη την Πέμπτη, την ώρα που συνεδριάζαμε και κοιταζόμασταν με έκπληξη. Φυσικά και δεν τα βρήκαμε. Δεν μας κάλεσαν στο γήπεδο να παίξουμε. Ούτε στο πάγκο δεν ήμασταν…», είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για έλλειμμα δημοκρατίας.

Ο κ. Πεβερέτος τόνισε ότι «το πρόβλημά τους είναι ο όρος «φρέσκο», διότι ο καταναλωτής στην Ελλάδα έχει μάθει να διακρίνει το γάλα σε φρέσκο και παστεριωμένο. Γι αυτό», εξήγησε, «στην Ελλάδα η απορρόφηση του φρέσκου νωπού γάλατος είναι μεγαλύτερη». Επίσης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ρίχνει σαν δόλωμα την πρόταση για το γάλα των δύο ημερών, αφού υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία με αυτό των πέντε ημερών. «Γάλα ολίγον παστεριωμένο δεν υπάρχει», πρόσθεσε, θέτοντας στη περίπτωση αυτή θέμα δημόσιας υγείας. Προειδοποίησε δε ότι μετά το γάλα ακολουθεί το γιαούρτι με ότι αυτό συνεπάγεται…

Αν τελικά περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να πιέσουν προκειμένου να σημαίνονται οι συσκευασίες με το ελληνικό γάλα.

…βιβλιοπώλες

Οι προωθούμενες αλλαγές στην τιμολόγηση του βιβλίου θα συμβάλουν στην απαξίωσή του, και στη στροφή στην εμπορικότητα, με παράλληλη απαξίωση των δημιουργών, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου Αθανάσιος Ψυχογιός. Πρότεινε, διατήρηση της ενιαίας τιμής σε όλα τα βιβλία για 18 μήνες μετά την τελευταία ανατύπωσή τους, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται με έκπτωση 10%. Εξαίρεση των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων από την ενιαία τιμή και παροχή δυνατότητας έκπτωσης 20% στα σχολικά βοηθήματα.

…αρτοποιοί

Διαφωνία για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το ψωμί, εκφράζουν και οι αρτοποιοί, υποστηρίζοντας ότι στόχο έχουν τη συρρίκνωση του κλάδου και τη σύγχυση των καταναλωτών «προς όφελος των επιτηδείων» απειλώντας τις συνθήκες υγιεινής του πιο βασικού είδους διατροφής.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων κάλεσαν τους βουλευτές «να μην συνεργήσουν σε αυτό το έγκλημα και να ορθώσουν το ανάστημά τους στους κάθε λογής εκβιασμούς».