από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 

Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι της ΔΕΗ

Το έκτακτο ειδικό τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών
Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι της ΔΕΗ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου το πρώτο "χαράτσι" (το έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το Δ΄ Τμήμα με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ΄ αριθμ. 293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Επιβαρύνσεις οι οποίες θίγουν την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών, το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια καιτο άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μοιραστεί το «χαράτσι» σε συνιδιοκτήτες 
Ενα εκατομμύριο ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ 
Ο Στ. Ρέλιας εξελέγη νέος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ 
 
 
σχόλια (18)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ακόμη και αν τελεσιδικήσει η αντισυνταγματικότητα | 08/02/2014 19:26
  η απάτη δεν θα αναιρεθεί αν δεν επιστραφούν ΑΥΤΟΜΑΤΑ οι κλεμμένοι φόροι. Αυτόματα και όχι κατόπιν αιτήσεως. Και εντόκως. Αν χρειάζεται να γίνει αίτηση για επιστροφή, τότε η απάτη σχηματοποιείται: οι πιο αδύνατοι είναι πιο πιθανό να μην κάνουν την αίτηση (αν είναι γέροι, απληροφόρητοι, ασθενείς.... ή πεθαμένοι).
  AA
  απάντηση230
   
   
   
  ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΜΙΣΘΟΥΣ ΣΧΟΛΙΟΓΡΑΦΟΥΣ | 08/02/2014 18:37
  Προσέξατε κάτι, επειδή είναι αργία τα σχόλια και τα like και dislike είναι φυσιολογικά, απηχούν την κοινή γνώμη, είναι προφανές ότι οι μισθωμένοι σχολιογράφοι έχουν πενθήμερο, δεν εξηγούνται αλλιώς τα σχόλια καθημερινές σε παρεμφερή άρθρα.
  akis4seasons
  απάντηση162
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  it's mind bungling, and confusing to all Greeks. | 08/02/2014 16:42
  in Zimbabwe confiscations of private property are illegal, immoral, unethical and unconstitutional, why in Greece every think is legal exempt the laying offs of state employees, and reducing the compensations and benefits of the self elected pigs?
  drudge peon
  απάντηση91
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  θέλω πίσω τα λεφτά μου | 08/02/2014 13:40
  τα θέλω τώρα
  και τα θέλω εντόκως
  απάντηση344
   
   
  ούτε ένα φόρο της προκοπής... | 08/02/2014 05:30
  δεν μπορεί να βάλει ο Βενιζέλος...
  ο γκράντε συνταγματοτέτοιος...
  απάντηση435
   
   
   
  Υπέρ της χαβούζας των κρατικοδίαιτων λαμόγιων! | 08/02/2014 02:06
  Ατέλειωτα χαράτσια, αβάσταχτοι κι εντελώς αυθαίρετοι φόροι ως ποσοστό διαθέσιμου εισοδήματος. Έμμεσοι στους άνεργους, άμεσοι στους απλήρωτους "εργαζόμενους", δολοφονικές εισφορές, πρόστιμα εξόντωσης! Γιατί; Για να ξεπληρώσουμε άραγε τι; Μα, τη χαβούζα των κρατικοδίαιτων λαμόγιων, τις μίζες σάπιων πολιτικών, τις άχρηστες και ύποπτες κρατικές δαπάνες, τους μισθούς ισόβιων αργόμισθων! Ούτε ένα δημόσιο παράσιτο δεν έχει απολυθεί ακόμα. Στον απροστάτευτο ιδιωτικό τομέα με την καθημερινή ανασφάλεια 1,5 εκατομμύριο είναι χωρίς δουλειά! Τις δικές τους ατιμίες φόρτωσαν πάνω μας αυτοί που σιτίζονται δια βίου από το δημόσιο πρυτανείο! Υπάρχουν μαζόχες που θα ψηφίσουν τους εξολοθρευτές των Ελλήνων;
  Σωτήρης Μπουζής
  απάντηση405
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ποιός δεν υπέστη μείωση για να πληρώσει; | 07/02/2014 23:59
  Αν είναι πράγματι αντισυνταγματικό να μας τα δώσουν πίσω, αν μόνο ο τρόπος είσπραξης είναι αντισυνταγματικός λίγο με ενδιαφέρει, μια ψυχή θα βγεί που θα βγεί, ας μην ορθοσταλίζουμε για να πληρώσουμε. Καλύτερα να τα παίρνουν μέσω ΔΕΗ. Αυτό φυσικά δεν βολεύει αυτούς που έχουν χρήματα αλλα΄δεν έχουν σκοπό να πληρώσουν. Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, πρέπει να γίνει ένας νόμος για τον κάθε πολίτη ανάλογο με την ατομική κατάσταση του καθενός. Μήπως μας δώσουν και ιδέες για ισοδύναμα και ποιός θα πληρώσει τη νύφη; Θα γίνει αυτό που έγινε με τους ένστολους; Βλέπω τελικά ότι μόνο οι φρόνιμοι πολίτες πληρώνουν γιατί έκαναν καλό κουμάντο και δεν άπλωσαν τις αρίδες τους πέρα από το πάπλωμά τους.
  dionysos
  απάντηση1416
   
   
  ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ | 07/02/2014 22:53
  Νομίζω ότι το καταλάβαμε καλά ότι έρχονται εκλογές και δημιουργούνται πλαστές προσδοκίες μήπως βρούμε κανέναν ψήφο. Στο τέλος θα πάρουν κάτι ψίχουλα ορισμένοι, τα πολλά οι κολλητοί και στο τέλος, μετά τις εκλογές, θα τα πληρώσουμε όλοι στο πολλαπλάσιο. Με τις υγείες μας!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση312
   
   
  Ε και; | 07/02/2014 21:20
  Και σαν κρίθηκε αντισυνταγματικό ( και σωστά), τι θα γίνει; Θα επιστραφεί; ( Σιγά μην ιδρώσει τ' αυτί τους.)
  Μια Ελληνίδα μητέρα
  απάντηση431
   
   
  ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ | 07/02/2014 20:45
  Τελικά αυτός ο ευτραφής συνταγματολόγος όσα έχει περάσει με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο (βλέπε ΠΝΠ πράξεις νομοθετικού περιεχομένου), έχουν κριθεί αντισυνταγματικά, μήπως πρέπει να του πάρουν πίσω τα πτυχία ?
  akis4seasons
  απάντηση493
   
   
  φέρτε μου πίσω... | 07/02/2014 18:44
  τα λεφτά μου...
  αντισυνταγματικοί αλήτες
  απάντηση414
   
   
  μπράβο!! | 07/02/2014 18:41
  Αρα αντισυνταγματικά και τα χαράτσια του 2012,2013 ? Κάτι μου λέει οτι αν έχουν γίνει προσφυγές για τις φοροληστείες των τελευταίων χρόνων θα βγούν όλες αντισυνταγματικές.
  Σούλα
  απάντηση414