Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Wegmann, Δημήτρης Παπαχρήστος, 78 χρόνων, συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας, για τις 750.000 ευρώ με τις οποίες δωροδόκησε τον Αντώνη Κάντα. Είναι ένα από τα πρόσωπα που κατονόμασε στην απολογία ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών. Σε βάρος του, όμως, έφθασαν στην εισαγγελία διαφθοράς και άλλα στοιχεία-φωτιά από την Ελβετία και την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απολογία Κάντα επιβεβαιώθηκε πλήρως, αφού εντοπίστηκε η οφ-σορ του Δ. Παπαχρήστου η οποία μέσω Κύπρου διοχέτευσε τη μίζα προς τον Αντώνη Κάντα στον λογαριασμό του στη τράπεζα UBP της Ζυρίχης. Η υπεράκτια εταιρεία φέρει την επωνυμία Oxylos και εμφανίζεται να καταθέτει μέσω της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου τα πρώτα 500.000 ευρώ. Από μία άλλη εταιρεία, την Gramon Service κατατίθενται άλλα 50.000.

Οι ελβετικές αρχές άνοιξαν επίσης και τον λογαριασμό του Κάντα στην Dresdner Bank (τον λογαριασμό είχε ανοίξει ο τραπεζίτης Λυγινός), όπου 100.000 ευρώ έφτασαν μέσω της Oxylos.

Ο Δ. Παπαχρήστος αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή κ. Σπύρο Γεωργουλέα το πρωί της Τρίτης, ενώ οι εισαγγελείς κυρία Πόπη Παπανδρέου και κ. Αντώνης Ελευθεριάνος έκλεισαν την προκαταρκτική έρευνα μετά την άσκηση δίωξης για ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Η όλη υπόθεση, όπως αποκαλύπτει ο Α. Κάντας, ήρθε στο φως μετά από αντιδικία στο μοίρασμα των κερδών.

Να θυμήσουμε ότι στην απολογία του ο Α. Κάντας είε πει: «ένα άλλο εξοπλιστικό που πήρα προμήθεια ήταν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας Wegmann. Το ΓΕΣ είχε εισηγηθεί στον υπουργό την προμήθεια των συγκεκριμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων, που είχαν εκπρόσωπο τονΔημήτρη Παπαχρήστο. Εκείνη την περίοδο, περί τα μέσα του 2000, εκτελούσα χρέη γενικού διευθυντή λόγω παραίτησης του κ. Σμπώκου μέχρι την τοποθέτηση του νέου γενικού διευθυντή κ. Κολίρη. Τότε με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο αντιπρόεδρος της Wegmann, κ. Όλαφ Έσλερ, συνοδευόμενος από τον κ. Παπαχρήστο τον οποίο συνάντησα για πρώτη φορά. Ο κ. Παπαχρήστος με πισκέφθηκε και άλλες φορές και μου είπε ότι θα πάρω προμήθεια 0,5%, που αντιστοιχούσε σε 150.000.000 ευρώ. Μετά τη σύμβαση ανοίχτηκε λογαριασμός στην τράπεζα UBP Ζυρίχης.. Στον λογαριασμό κατατέθηκαν χρήματα μέσω της εταιρείας Oxyos, ιδιοκτησίας του… Μου έδωσε και μετρητά στο γραφείο του στη Βουκουρεστίου…

…Θέλω να προσθέσω ότι υπήρχε και μία διαμάχη μεταξύ του Παπαχρήσου και ενός συνεταίρου του ονόματι Δαλαμάγκα. Το αντικείμενο της διαμάχης είχε να κάνει με το μοίρασμα των κερδών και ο Δαλαμάγκας κατήγγειλε τον Παπαχρήστο στο ΣΔΟΕ και στην Γερμανική εταιρεία. Ο Δαλαμάγκας μου είχε στείλει και εξώδικο να επιστρέψω χρήματα αλλά δεν δέχτηκα ποτέ ότι τα είχα πάρει…».

Η σύλληψη του Παπαχρήστου έγινε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δ. Παπαχρήστου εξέδωσε ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Γαβριήλ Μαλλής.

Την Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, ενώπιον του ανακριτή Μαλλή απολογείται ο επιχειρηματίας κ. Πάνος Ευσταθίου ο οποίος επίσης κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εκτός από τις 600.000 ευρώ με τις οποίες εμφανίζεται να δωροδώκισε τον Α. Κάντα για την προμήθεια των υποβρυχίων στοιχεία που έφτασαν στην εισαγγελία διιαφθοράς επιβεβαιώνουν την απολογία Κάντα περί δωροδοκίας του με 1.500.000 ευρώ για το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger ASRAD που κατασκεύαζε η γερμανική εταιρεία STΝ Atlas. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεα βρέθηκαν στο Κολωνάκι κατά την έφοδο στα γραφεία του Ευσταθίου παρουσία δύο γερμανών εισαγγελέων και των ελλήνων συναδέλφων τους κυρίας Παπανδρέου και κ. Ελευθεριάνου. Εκτός από την προνήθεια των υποβρυχίων βρέθηκαν παραστατικά για πληρωμές από οφσόρ εταιρείες σε τρεις ελβετικές τράπεζες.

Η προκαταρκτική εξέταση για το αντιαεροπορικό βλήμα ολοκληρώθηκε και ο Π. Ευσταθίου θα οδηγηθεί για να απολογηθεί, πλέον, στον ανακριτή κ. Μαλλή. Στενή συνεργασία υπάρχει μεταξύ της ελληνικής εισαγγελέως διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου και της γερμανίδας συναδέλφου της η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ελληνική διακαιοσύνη προσφέροντας ταχύτατη συνδρομή για ανοίγματα λογαριασμών και αποκάλυψη των υπεράκτιων εταιρειών.

«Υπάρχει πληθώρα στοιχείων»

Ο δικηγόρος του κ. Κάντα, Ιωάννης Ματζουράνης, μετά τη σύλληψη του Δ. Παπαχρήστου ανέφερε σε δήλωσή του: «Μετά τα όσα κατέθεσε απολογούμενος ο κ. Κάντας, υπάρχει πληθώρα στοιχείων, που επιτρέπουν και επιβάλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση σε όλα τα όργανα του κράτους να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο και στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών χωρίς διακρίσεις, επιλεκτική αξιοποίηση ανακριτικών πράξεων και αντιμετώπιση υποθέσεων και προσώπων με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εν ολίγοις, όσοι θέλουν τώρα – με αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα – μπορούν».