Νέα σελίδα στην τεχνολογία στην Ελλάδα επιδιώκει να γυρίσει το si-Cluster, δηλαδή ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών, που ξεκινά τη λειτουργία του και παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Αθήνα.
Πρόκειται για μία σπάνια σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που θέτει ως στόχο το να μπει η Ελλάδα γερά στον χάρτη της διαστημικής βιομηχανίας, μέσα από ένα βιομηχανικό cluster καινοτομίας, το οποίο θα είναι ικανό να παράγει και να προσελκύσει υψηλής στάθμης έρευνα, ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα.
Το si-cluster αποτελείται από τον φορέα-αρωγό Corallia, την Ένωση Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), 17 εταιρείες διαστημικών εφαρμογών, δύο πανεπιστημιακά εργαστήρια και ένα ερευνητικό κέντρο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) «Δημιουργία Καινοτομιών Συστάδων Επιχειρήσεων –Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μία Αγορά: Ο πλανήτης».
Όπως τόνισε ο διευθυντής στρατηγικής και οικονομικών του Corallia κ. Χόρχε Σάντσες, το si-cluster ξεκινά με τρία μεγάλα συνεργατικά έργα εθνικής εμβέλειας, τα οποία αναπτύσσουν τεχνολογίες συστημάτων πλοήγησης και συμπίεσης δεδομένων, καθώς επίσης και τεχνολογίες αιχμής και ικανοποιούν τις ανάγκες εφαρμογών παρατήρησης της Γης.
Επίσης, θα ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο δύο έργα νέων επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία υλικών νανοτεχνολογίας για το διάστημα και την κατασκευή συστημάτων προσομοίωσης για την εκτόξευση, την προσγείωση και την πλοήγηση διαστημόπλοιων.
Παράλληλα, θα «τρέξουν» 13 καινοτομικά επιχειρηματικά σχέδια με ενδεικτικούς στόχους, μεταξύ άλλων, την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 47%, των εξαγωγών κατά 69%, των επενδύσεων ιδιωτών επενδυτών κατά 20%, των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη κατά 82% και την αύξηση των αιτήσεων πατεντών κατά 68%
Ακόμη, θα δημιουργηθούν κοινές υποδομές και υπηρεσίες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των μελών, εκπαίδευσης, συντονισμού και δικτύωσης.
Σε πλήθος τομέων οι διαστημικές εφαρμογές
«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του si-Cluster βρίσκεται η πλήρης αξιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει η σύγχρονη διαστημική τεχνολογία με εφαρμογές σε τομείς όπως: επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών και θαλάσσιων-χερσαίων συνόρων, παρακολούθηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, παράκτιου περιβάλλοντος και αγροκαλλιεργειών, υποστήριξη μετεωρολογικών προβλέψεων, έλεγχος οικολογικών καταστροφών, έξυπνες μεταφορές για τους πολίτες, μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και υπηρεσίες με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, αεροναυπηγική, αυτοκινητοβιομηχανία, ιατρική, άμυνα και ασφάλεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του si-Cluster.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΔΙΤΕ κ. Θανάση Πότση, εντοπίστηκαν τρεις τομείς στους οποίους υπάρχει τεχνογνωσία από ελληνικές επιχειρήσεις και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο για να φέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο.
Ο πρώτος είναι οι διαστημικές τεχνολογίες σε συστήματα πλοήγησης. Όπως είπε ο κ. Πότσης, πρόκειται για τεχνολογία στην οποία υπάρχει αμερικανικό μονοπώλιο και υπόκειται σε περιορισμό εξαγωγής. «Γραμμή» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος είναι η απαγκίστρωση της Ευρώπης από αυτή την εξάρτηση.
Ο άλλος τομέας είναι η τηλεπισκόπηση, όπου μέσα από την αξιοποίηση δεδομένων που έρχονται από αισθητήρες στο Διάστημα θα φτιαχτούν προϊόντα από ένα κέντρο επεξεργασίας δεδομένων (data fusion), τα οποία θα έχουν εφαρμογές σε μία σειρά από πεδία.
Ο τρίτος τομέας επένδυσης θα έρθει από τη μικροηλεκτρονική, με στόχο την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων που θα κάνουν την διαφορά σε διεθνές επίπεδο, είπε ο κ. Πότσης.
Σκοπός είναι, συμπλήρωσε, να καλλιεργηθεί το έδαφος, ούτως ώστε να καταστούν εμπορικές και εκμεταλλεύσιμες οι εν λόγω τεχνολογίες στη δεύτερη φάση του cluster, ενώ θα επιδιωχθούν διεθνείς συνεργασίες εκτός Ευρώπης, όπου ο εσωτερικός ανταγωνισμός στο διάστημα δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητός.
Ήδη, είπε ο κ. Πότσης, ξεκινά συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ τον Φεβρουάριο θα έρθει στην Αθήνα αποστολή από την Κίνα για να συζητήσει πιθανά πεδία συνεργασίας με την ελληνική πλευρά, με στόχο τη διακρατική συνεργασία για θέματα Διαστήματος για καθαρά πολιτικές και όχι στρατιωτικές εαφρμογές.
Τα τρία φιλόδοξα συνεργατικά έργα
Στο si-Cluster θα τρέξουν τρία συνεργατικά έργα. Σύμφωνα με τον διευθυντή IT Εφαρμογών και R&D της Space Hellas κ. Σωκράτη Κωστίκογλου, τo μεγαλύτερο εξ αυτών θα είναι το «Acritas», στο οποίο οκτώ εταιρείες, δύο εργαστήρια και ένα ινστιτούτο θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη και πιλοτική δοκιμή εφαρμογών εποπτείας, που συνδυάζουν διαφορετικές τεχνολογίες, όπως η επισκόπηση, οι επικοινωνίες και η πλοήγηση.
Έμφαση θα δοθεί στη σύμπτυξη δεδομένων με επίγεια μέσα και στη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών σε τομείς προτεραιότητας, όπως η επιτήρηση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, οι κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, η παρακολούθηση του παράκτιου περιβάλλοντος κτλ.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της European Sensors Systems και συντονιστής του έργου Menelaos κ. Μανώλης Ζερβάκης το δεύτερο πρόγραμμα έχει στόχο την ανάπτυξη συστήματος πλοήγησης που θα επιτρέπει σε ένα διαστημικό όχημα να μπορεί να πλοηγηθεί, αλλά και να γνωστοποιεί την ακριβή του θέση.
Πρόκειται για καινοτόμα συστήματα που έρχονται να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά συστήματα πλοήγησης και στηρίζονται στους αισθητήρες αδράνειας, μία τεχνολογία που γνωρίζει εφαρμογή σε πολλούς τομείς και εκτός Διαστήματος.
Το βασικότερο όμως του προγράμματος είναι ότι φιλοδοξεί να σπάσει την αμερικανική αποκλειστικότητα στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Έτσι, με δεδομένα που θα αντλούνται και από οπτικούς αισθητήρες και με τη χρήση αλγορίθμων θα αναλύονται τα data και θα προκύπτει η ακριβής θέση του διαστημικού οχήματος.
Το τρίτο έργο είναι το CIDCIP, όπως είπε ο συνιδρυτής της Alma Technologies και συντονιστής του κ. Χρήστος Ανδρουλιδάκης, το οποίο έχει αντικείμενο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την επεξεργασία και εκμετάλλευση δορυφορικών εικόνων.
Η χρηματοδότηση του si-Cluster θα ανέλθει για τα επόμενα δύο χρόνια σε 7,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 εκατ. ευρώ θα έρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και 4,1 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους.
Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, είπαν οι συντελεστές του εγχειρήματος, θα πρέπει να δημιουργηθούν προϊόντα για τη διεθνή αγορά του Διαστήματος, η οποία ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ.
Επίσης, θα επιδιωχθεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε αυτό τον τομέα στην Ελλάδα, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μηχανικών στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΔΙΤΕ, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα για επιστημονικό δυναμικό το οποίο σήμερα έχει τάσεις διαρροής στο εξωτερικό.