από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Συγκρότηση επιτροπής για τα ΑΕΙ συμφώνησαν πρυτάνεις και υπουργός Παιδείας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κ. Αρβανιτόπουλου με το προεδρείο της Συνόδου πρυτάνεων
Συγκρότηση επιτροπής για τα ΑΕΙ συμφώνησαν πρυτάνεις και υπουργός Παιδείας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ως μια βάση διαλόγου με κοινό στόχο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν εκδηλωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας θεωρούν οι πρυτάνεις της χώρας την πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Μετά από συζήτηση τριών ωρών μεταξύ του προεδρείου της Συνόδου πρυτάνεων (Γ. Μυλόπουλος πρύτανης ΑΠΘ, Π. Τσάρτας, πρύτανης πανεπιστημίου Αιγαίου και Δημ. Αναγνωστόπουλος πρύτανης Χαροκόπειου πανεπιστημίου) και του υπουργού Παιδείας αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμερούς επιτροπής από τις διοικήσεις των ΑΕΙ, της ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που έχουν προκύψει.

Οι τρεις πρυτάνεις δήλωσαν βέβαια ότι είναι αντίθετοι με το μέτρο της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ και ζήτησαν τροποποίηση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης του υπουργείου Παιδείας ώστε να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τους διοικητικούς υπαλλήλους τους. Και αφού πήγαν στο Μαρούσι, αποφάσισαν να τα θέσουν όλα, οπότε ζήτησαν και να επιστρέψουν οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων τους στα περυσινά επίπεδα (δηλαδή κατ' ουσίαν ζήτησαν αύξηση των προυπολογισμών τους...). Το υπουργείο ωστόσο έχει δώσει σε αυτό την διέξοδο να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ποσοστό των κονδυλίων των ειδικών λογαριασμών τους.

Τα βλέμματα όλων ωστόσο στρέφονται τώρα στην αυριανή συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και τον πρύτανή του κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, καθώς είναι γνωστό ότι το Ίδρυμα δίνει τον «τόνο» τους τελευταίους μήνες στις κινητοποιήσεις του κλάδου. Εαν υπάρξει συμφωνία από την αυριανή συνάντηση, αυτό εμφανώς θα συμπαρασύρει και τους εργαζόμενους στο Πολυτεχνείο οι οποίοι, σε αντίθετη περίπτωση, θα απομονωθούν πολιτικά αλλά και ακαδημαικά.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σε ανακοίνωση των πρυτάνεων:

Όπως κατ' επανάληψη η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει δηλώσει, τα προβλήματα της παιδείας αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από διάλογο. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για το θέμα της διαθεσιμότητας, το οποίο έχει ταλανίσει τα πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία, έχει ήδη ανοίξει.

Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ. Κινούμενα στο πλαίσιο της νομιμότητας, τα οχτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ. Η αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί στο ΣτΕ και αναμένεται η εκδίκασή της στις 14 Ιανουαρίου.

Να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.

Να συσταθεί τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπους του Υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς.

Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα.

«Επιδίωξη της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά, πλήρως λειτουργικά και διεθνώς ανταγωνιστικά» κατέληξαν οι πρυτάνεις.

Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στάσεις εργασίας διοικητικών στο ΑΠΘ από Τετάρτη έως Παρασκευή 
Τροπολογία Αρβανιτόπουλου για να μην χαθούν εξάμηνο και εξεταστικές 
Με τον Αρβανιτόπουλο συναντώνται οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ 
Πρυτάνεις: Εκτακτη Σύνοδος την Παρασκευή στο Χαροκόπειο  
 
 
σχόλια (18)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ποιος κλείδωνε με αλυσίδες τα κτίρια στο ΕΜΠ; | 06/01/2014 15:27
  Κύριε Πρύτανη του ΕΜΠ, Ποιος έδωσε εντολή και είχαν κλειδώσει όλες οι πόρτες των κτιρίων και των γραφείων με αλυσίδες και λουκέτα το διάστημα της 3μηνης απεργίας στο ΕΜΠ; Εάν ισχυρίζεσθε ότι τα κλείδωσαν οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι, εσείς γιατί δεν βγάλατε τις αλυσίδες και τα λουκέτα από τις πόρτες; Άρα, επικροτείτε μια χαρά τα κλειδομπαρώματα στα κτίρια παρά τα όσα υ π ο κ ρ ι τ ι κ ά έχετε πει κατά καιρούς! Με τα λουκέτα στις πόρτες όσοι υπάλληλοι δεν ήθελαν να απεργήσουν παρεμποδίζονταν. Αλήθεια, την δική σας, μέγιστη ευθύνη, δεν θα την αναζητήσει και δεν θα την αποδώσει κανένας εισαγγελέας;
  Σταύρος
  απάντηση330
   
   
  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΠ. | 17/12/2013 20:39
  Κάποιες ερωτήσεις: Οι συνδικαλιστές του ΕΜΠ, τι υποσχέσεις και εγγυήσεις πήραν από τις επαφές τους και τις συνομιλίες τους με τον Υπουργό Παιδείας, όπως ανακοίνωσαν στην Γ. Συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων στις 5/12/2013, ώστε να σταματήσουν την 3μηνη απεργία τους; Είναι αλήθεια αυτά που ακούγονται, ότι πήραν διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό; Όσον αφορά τις λαθροχειρίες και πλαστογραφίες που είχαν γίνει σε εκτεταμένη κλίμακα στους προσωρινούς πίνακες και ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ και στους ΤΕΛΙΚΟΥΣ (!) πίνακες μοριοδότησης -παρά την πληθώρα των αιτήσεων θεραπείας που είχαν υποβληθεί πριν από την οριστική ανάρτησή τους- και μετά τις πάνω από 1000 αιτήσεις και ενστάσεις θεραπείας που υπεβλήθησαν από τους θιγόμενους μετά την οριστική ανάρτησή τους, ότι θα διορθωθούν (!) αφού σταλούν νέα στοιχεία από την Διεύθυνση Διοικητικού του ΕΜΠ, εάν και εφόσον ανοίξει το ΕΜΠ μέχρι και τις 15/12/2013 και θα ειπωθεί ότι, δήθεν, ελέγχθησαν όλες οι ενστάσεις (!!!); Δηλαδή, το τόσο σοβαρό και αυτονόητο θέμα (μετά τις 1000 ενστάσεις) της διόρθωσης των πινάκων έγινε θέμα διαπραγμάτευσης; Είναι αλήθεια ότι, όλοι οι πλαστογράφοι λαθρόχειρες που προέβησαν σε πλαστογραφίες εις βάρος όλων των άλλων (δήθεν ότι προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ κ.λπ.), δεν θα διωχθούν πειθαρχικά και ποινικά, όπως κατά παράβαση νόμου έκαναν (η ηλεκτρονική πλατφόρμα επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης); Το ΥΠΑΙΘ δεν έλεγε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι υπάλληλοι συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους, επέχει θέση ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ; Τι προβλέπει ο νόμος γι’ αυτές τις περιπτώσεις; Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος και γίνεται και αυτό προϊόν συναλλαγής; Είναι αλήθεια ότι, όλοι οι μη απογραφέντες ΘΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ (!) κανονικά και, ας ψηφίστηκε Τροπολογία στην Βουλή στις 23/10/2013, ότι θα τεθούν σε αργία και ήδη τους έχουν σταλεί οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις; Είναι αλήθεια ότι ο Υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι όλοι εκείνοι που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα να γυρίσουν στα γραφεία τους και να παίρνουν το 75% του μισθού ως διαθέσιμοι, και το υπόλ
  ΒΑΣΙΛΗΣ
  απάντηση350
   
   
  Να κάνουμε μια τριμελή(ς) επιτροπή από 4-5 άτομα | 28/11/2013 11:02
  ...όπως είπε κάποτε ο "άπαιχτος" Βαμβακούλας. Στη χώρα αυτή, όταν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα δημιουργεία και μια επιτροπή. Δυστυχώς ο Αρβανιτόπουλος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και, κατά τη γνώμη μου, εκθέτει όλη την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Τουλάχιστοςν δεν είχε καν την ευαισθησία να εξηγήσει στα παιδιά και στους γονείς τους, για ποιό λόγο τους υπέβαλε σε αυτή την ταλαιπωρία, όλο αυτό το διάστημα, αφού είχε αποφασίσει να μην αλλάξει απολύτως τίποτα.
  Γιώργος Αρβανίτης
  απάντηση90
   
   
  Για ποιό λόγο; | 27/11/2013 13:16
  Γιατί δεν κλείνουν τα Πανεπιστήμια να τελειώνουμε; Εφόσον η δημόσια παιδεία έγινε βορά των κομμάτων, των συνδικάλων και των δήθεν καθηγητών που κοιτούν την πάρτη τους; Γι'αυτό υπάρχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα; Για το φαγοπότι; Άμοιροι φοιτητές που μάχεστε και κάνετε καταλήψεις για τις τσέπες άλλων!!! Άμοιρη δημόσια παιδεία!!!
  Maria
  απάντηση1211
   
   
  απορία | 27/11/2013 13:03
  Ούτε τα χειρότερα κοματόσκυλα δεν θα λυσούσαν όσο οι σημερινοί σχολιαστές ;
  vedios
  απάντηση710
   
   
  Η απόλυτη φαυλότητα! | 27/11/2013 12:24
  Ο απολύτως αποτυχημένος και μέλος του σιναφιού υπουργός έχει ήδη κάνει τα πάντα υπέρ των ασύδοτων συναδέλφων του και φυσικά εις βάρος του γενικού συμφέροντος του ελληνικού λαού. Τα επαναφέρει όλα όπως πριν. Η απόλυτη φαυλότητα!
  Σωτήρης Μπουζής
  απάντηση232
   
   
  Αποκορύφωμα | 27/11/2013 11:28
  υποκρισίας!!! Επιτροπή να συζητήσουν τα προβλήματα που ΑΥΤΟΙ οι ΙΔΙΟΙ δημιούργησαν. Υπουργός και πρυτάνεις ιδιοτελείς και φαύλοι. Όλοι δείχνουν αυτούς ως υπεύθυνους και αυτοί ανενδοίαστα παριστάνουν τους σωτήρες!!!!
  πανεπιστημιακός
  απάντηση234
   
   
  Αρβανιτοπουλος-Πρυτανεις 0-2 | 27/11/2013 11:25
  Το παιχνιδι το χασες οταν ακυρωσες τον νομο Διαμαντοπουλου που (καπως) προσπαθουσε να καθαρισει την κοπρο του Αυγεια απο τα Παν/μια. Απλα μας υπενθυμισες ποσο ΛΙΓΟΣ εισαι. Τι νοημα εχουν να γινουν ΤΩΡΑ ολα αυτα? Γιατι δεν γινανε ΠΡΙΝ στηθει ολο αυτο το πανηγυρι? Οσο για τους Πρυτανεις μηπως τελικα το μονο που τους ενοιαζει ηταν να παρουν παραπανω λεφτα (δεν τρωνε αρκετα τωρα) και πατησαν στη διαθεσιμοτητα για να το πετυχουν?
  Raest
  απάντηση284
   
   
  Όλοι να απολυθούν | 27/11/2013 11:08
  Αν ήταν στον ιδιωτικό τομέα θα είχαν απολυθεί όλοι για τον ωμό εκβιασμό αθώων παιδιών και οικογενειών που με το ζόρι επιβιώνουν. Επίσης είναι πρωτοφανές να πληρώνονται ακόμη ενώ απεργούν. Ούτε ένας από τους διοικητικούς δεν θα μπορούσε να βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα γιατί έμαθαν μόνο να ψευτοδουλεύουν.
  ΑΑΑ, αγανακτησμένος άνεργος άπορος γονέας.
  απάντηση2011
   
   
  Δηλαδή τι κάναμε μέχρι τώρα; | 27/11/2013 10:52
  Δηλαδή τι κάναμε μέχρι τώρα; χρειάστηκαν να προηγηθούν οι απεργίες για να καταλάβουμε ότι τελικά η διαθεσιμότητα υπονομεύει το δημόσιο πανεπιστήμιο; να πάμε στη συνέχεια στην ήπια διαθεσιμότητα, ίσως και σε κάποιες προσλήψεις! Να σώσουμε το εξάμηνο! Να γίνουν εξετάσεις σε μαθήματα που δεν διδάχτηκαν το τρέχον εξάμηνο. Φυσικά δικαίως πληρώνονταν μέχρι τώρα όλοι οι απεργήσαντες και μη, διότι στο κάτω-κάτω τίποτε δεν χάθηκε αλλά αντίθετα κερδήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης παιδείας. Νομίζω ότι κάπου χάθηκα ... ας μου εξηγήσει κάποιος προς τι όλα αυτά, ποιός πληρώνει για τα λάθη που σημειωτέον δεν είναι στιγμιαία αλλά διαρκείας.
  Ερωτηματικός
  απάντηση192
   
   
  ΥΒΡΙΣ | 27/11/2013 10:29
  ΟΛΑ ΑΥΤΗ Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ, ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΑΡΓΟΣΧΟΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΦΑΝΕΙΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ, ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΤΑ MASTERS ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΕΧΟΥΝ "ΦΑΕΙ ΠΟΡΤΑ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ CD ΣΤΟ PC ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΦΡΑΠΕ ΤΟΥΣ.
  PETROS
  απάντηση268
   
   
  Mιας και το εξάμηνο | 27/11/2013 09:53
  (αν δε χαθεί) θα συμπληρωθεί με 2 βδομάδες , δεν κάνετε και τα τέσσερα χρόνια του πανεπιστημίου σε 4 μήνες?
  foufoutos
  απάντηση282
   
   
  Mόλις μιλήσει | 27/11/2013 09:26
  το μπαρμπούνι το ψήνουμε παιδιά.Συνεχίστε τη συζήτησή σας.
  χαχαχαχα
  απάντηση171
   
   
  ρεσιτάλ πολιτικαντισμού | 27/11/2013 08:54
  Ατακτη υποχώρηση του Αρβανιτόπουλου στους πρυτάνεις της συμφοράς. Γελοία ρύθμιση για εξετάσεις χωρίς διδασκαλία. Απίστευτος πολιτικαντισμός. Ο χειρότερος υπουργός παιδείας.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση272
   
   
  dropi sas | 27/11/2013 02:18
  Afou endosate stous ekvismous tou Pelegrinou, tha prepei na drepese Ke Ypourge. Kai emeis na lipomaste gia tin kyvernisi mas Zitw i TROIKA !!!! Ena megalo ftou sas stin kyvernisi Samara
  Ανώνυμος / η
  απάντηση209
   
   
  Μία επιτροπή | 27/11/2013 01:12
  Μοιάζουν τρομερά με την επιτροπή που είχε προτείνει ο Βαμβακούλας…. Μονον που ο Αρβανιτόπουλος είναι απείρως πιο βλάξ από τον Βαμβακούλα και ο περιφερόμενος θίασος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΚΚΕ, που κατ’ευφημισμόν ονομαζονται «Σύνοδος πρυτάνεων», δεν θα μπορούσε ποτέ να επιλύσει σοβρά προβλήματα όπως είναι αυτά του ποδοσφαίρου….
  Dr.Mirabilis
  απάντηση201
   
   
  ΖΗΤΩ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΙ | 26/11/2013 23:07
  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ??? ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΚΩΣ ΝΟΟΥΜΕΝΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ. ΚΡΙΜΑ.
  .ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙΤΗΣ
  απάντηση244
   
   
  ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΡΑ | 26/11/2013 22:57
  ΣΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΑΡΑΥΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ. Σε αμεση απολυση για καταστρατηγηση νομων και με τα λεφτα που θα βγουνε αποζημιωση οικογενειων ΜΟΝΟ με χαμηλο εισοδημα ΑΝΑΓΟΥΛΙΑΖΩ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ
  M.P.
  απάντηση277
   
-