20.13 Μεγάλη αστυνομική δύναμη στα Εξάρχεια μετά τα, μικρής κλίμακας, επεισόδια. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι κλειστοί κυρίως γύρω από το Πολυτεχνείο. Περισσότερες από 100 οι προσαγωγές κατά τη διάρκεια της πορείας και δύο συλλήψεις.

20.00 Δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δρόμοι σε Σύνταγμα και Ομόνοια. Κλειστοί η Βασ. Σοφίας από το Χίλτον έως το ύψος των Αμπελοκήπων, η Κηφισίας μέχρι το ύψος των Αμπελοκήπων όπως και η Λ. Αλεξάνδρας.

19.49 Ανοιξαν όλοι οι σταθμοί του μετρό.

19.47 Μικρής έντασης επεισόδια στην πλατεία Εξαρχείων. Ρήψη δακρυγόνων από την αστυνομία. Κλούβες και από τις δύο πλευρές της Πατησίων που εμποδίζουν την είσοδο στο Πολυτεχνείο.

19.30 Ολοκληρώθηκε η πορεία του ΚΚΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία. Σε ήρεμο κλίμα και με αγωνιστικό παλμό οι εφετινές διαδηλώσεις για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου.

19.19
Στην αμερικανική πρεσβεία το μπλοκ του ΚΚΕ.

19.06
Σε εξέλιξη επεισόδια στην Πάτρα κατά τη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο. Μολότοφ, δακρυγόνα και πετροπόλεμος στις οδούς Οθωνος και Αμαλίας

19.00
Σε εξέλιξη οι πορείες. Ολοκληρώνεται η πρώτη και ακολουθεί το ΚΚΕ. Στον πύργο των Αθηνών, στην είσοδο της Μεσογείων καθώς επίσης και στον κόμβο των Αμπελοκήπων παρατεταγμένες διμοιρίεςτων ΜΑΤ και κλούβες προκειμένου να αποτρέψουν διαδηλωτές να κινηθούν προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής.

18.24 Στην αμερικανική πρεσβεία η κεφαλή της πορείας.

17.40. Η πορεία του ΚΚΕ φτάνει στην Βασ. Σοφίας. «Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την πορεία της ταξικής πάλης, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για το λαό, τη νεολαία, με ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, με Λαϊκή Συμμαχία, για το σοσιαλισμό» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

17.30 Δυναμική η παρουσία της ΟΛΜΕ στη σημερινή συγκέντρωση.

17.22 Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «είναι εύκολο όταν χτυπάνε εργαζόμενους, όταν ποινικοποιούν τη διαμαρτυρία τα συνθήματα του Πολυτεχνείου να έχουν την επικαιρότητά τους. Εάν δεν είχαμε πει, τότε, εμείς το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» κάλιστα θα μπορούσε να είναι σημερινό σύνθημα και αίτημα. Είναι εύσοτοχο αυτό που περιέγραψε ο Ζοζέ Σαραμάγκου σε συνέντευξή του: «ο φιλελευθερισμός είναι ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός», είπε. Αυτό περιγράφει τη σημερινή κατάσταση».

17.15 Ο κ. Νίκος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 είπε: «Σήμερα, 40 χρόνια μετά, συνεχίζουμε οι παλιοί και ακολουθούν και οι νέοι στο δρόμο της ανατροπής του συστήματος που και τότε μας κατέπνιγε και σήμερα το ίδιο πραγμα κάνει. Δεν θέλουμε τα μονοπώλια να θυσαυρίζουν και τον λαό να πεινάει.

17.12 Μεγάλη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Πάνω από 10.000 οι διαδηλωτές. Στο ύψος της Πεσματζόγλου, με κατεύθυνση προς σύνταγμα, η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ.

17.10 Πάνω από 10.000 οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν από την Κλαυθμώνος.

17.05 Υπό τη συνοδεία των ΜΑΤ το μπλοκ των αντιεξουσιαστών στο Σύνταγμα. Στο ύψος της Ρηγίλης η κεφαλή της πορείας.

16.51
Δυναμική η παρουσία των απολυμένων της ΕΡΤ. Με συνθήματα «έξω τα ΜΑΤ από την ΕΡΤ» έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους ενώ έτυχαν θερμής υποδοχής τόσο από τους συγκεντρωμένους όσο και από τον κόσμο που παρακολουθεί την πορεία.

16.49 Δεν έλειψαν και οι… ανατροπές κατά την παραμονή των διαδηλωτών στο Σύνταγμα. Δύο άνδρες έβγαλαν τα ρούχα τους μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις

16.40 Χιλιάδες οι διαδηλωτές που τιμούν με την παρουσία τους τις συγκεντρώσεις για τα 40 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

16.33 Με χειροκροτήματα υποδέχεται κόσμος την πορεία, επικεφαλής της οποίας είναι φοιτητές του Πολυτεχνείου

16.28 Κλειστή η οδός Γεωργίου Α΄, στο Σύνταγμα. Ανοιχτή μόνον η κάτω πλευρά της πλατείας και η οδός Οθωνος

16.27
Ξεκίνησε η πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος

16.07 Η πορεία με τη σημαία του Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκε. Συγκεντρώνονται ακόμη διαδηλωτές στην πλατεία Κλαυθμώνος.

15.44 Στο ύψος του Ευαγγελισμού η πορεία με τη σημαία του Πολυτεχνείου

15.35 «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία», «Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή» τα συνθήματα που κυριαρχούν και εφέτος στην πορεία

15.15 Στην πλατεία Κλαυθμώνος και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974

15.11 Στις 17.00 η συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ομόνοια

15.08 Στην πλατεία Κλαυθμώνος είναι σε εξέλιξη οι προσυγκεντρώσεις. Επίσης στην Κλαυθμώνος έφθασε και η πορεία των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ και της ΑΣΚΤ.

15.00
Η σημαία του Πολυτεχνείου «ξεκίνησε την πορεία της» από το Πολυτεχνείο και μέσω των οδών Ακαδημίας και Βασ. Σοφίας, προς την Αμερικανική πρεσβεία.

13:00 Εκλεισαν οι πόρτες του Πολυτεχνείου για το κοινό

13:20 Κλειστό το ρεύμα της Πατησίων προς τα Πατήσια έξω από το Πολυτεχνείο

14:30
Από τη 1 μ.μ. έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός», ενώ από τις 2:30 μ.μ. έκλεισαν και οι σταθμοί «Μέγαρο Μουσικής» και «Αμπελόκηποι».

14:57 Ξεκίνησε η πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία



Οι εορταστικές εκδηλώσεις

Εφέτος το Πολυτεχνείο δεν θα κλείνει κάθε βράδυ όπως κάθε χρόνο τις ημέρες της επετείου της εξέγερσης των φοιτητών τη 17η Νοέμβρη. Στην 40ή επέτειό της το Ίδρυμα είναι μόνιμα και επί δίμηνο κλειστό. Θα έμοιαζε λοιπόν ειρωνική η τυπική ανακοίνωση από την πλευρά της διοίκησης του ΕΜΠ σχετικά με τις ώρες κατά τις οποίες τυπικά θα έκλεινε κάθε βράδυ το Πολυτεχνείο μέχρι την κορύφωση των εκδηλώσεων μνήμης.

Έτσι εφέτος, το Πολυτεχνείο θα… ανοίξει για τις εκδηλώσεις της ιστορικής επετείου και μετά θα… ξανακλείσει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι διοικητικοί υπάλληλοί του θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την απεργία τους ή όχι.
Με την εκδήλωση «»Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» 40 χρόνια μετά» θα συνεχιστούν την Παρασκευή οι εφετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, μετά τη συναυλία της Πέμπτης με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Την εκδήλωση αυτή αυνδιοργάνωσαν η επιτροπή ερτασμού, οι απεργοί του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με τους εργαζόμενους της ERTopen.gr.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου, δεν αποδέχτηκαν αίτημα των εργαζόμενων της πρώην ΕΡΤ να εκπέμψουν απο τον χώρο του ιδρύματος, όπως διέρρευσε την Τετάρτη. Φυσικά όμως δεν απαγορεύει κανείς σε όποιο συνεργείο τηλεόρασης επισκεφθεί τον χώρο να καλύψει όλες τις εκδηλώσεις. Πάντως, διαψεύστηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία της Αστυνομίας με τη διοίκηση του Ιδρύματος για το θέμα αυτό.
Την Παρασκευή το πρόγραμμα άρχισε με τη βασική εκδήλωση να λαμβάνει χώρα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας, ενώ ο πρύτανης και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου είναι σε επιφυλακή όλες τις επόμενες ημέρες και μέχρι την κορύφωση των εκδηλώσεων το μεσημέρι της Κυριακής με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Στην εκδήλωση «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» που θα γίνει στην ΕΣΗΕΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων κ. Νίκος Τριανταφύλλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου κυρία Τόνια Μοροπούλου, ο καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών του ίδιου Ιδρύματος κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σάββας Ρομπόλης.


Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή η Τροχαία στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα την Κυριακή δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από τις 06.00 έως τα μεσάνυχτα και θα γίνονται σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας από τις 14.00 στους δρόμους:

– 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο

– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο

– Πλατεία Ομονοίας.

– Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της οδού Σταδίου.

– Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο

– Πλατεία Συντάγματος.

– Β. Γεωργίου Α΄

– Λεωφόρο Β. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) έως το ξενοδοχείο «HILTON» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο

– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο

– Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.

– Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Β. Σοφίας.

– Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της
Λ. Β. Σοφίας.

– Λεωφόρο Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο

– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο

– Λεωφόρο Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας

– Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας

– Αθηνάς

– Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).

– Τσόχα

– Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.

– Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας.

– Λεωφόρο Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Κατεχάκη και Λ. Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

– Λεωφόρο Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

– Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Μεσογείων και Λ. Β. Σοφίας.

– Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά

– Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νου

Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από το Σάββατο στις 16.00 έως τις 24.00 της Κυριακής και παράλληλα θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά από τις 14.00 της Κυριακής στις οδούς:

– Βασ. Αλεξάνδρου, Βεντήρη, Χατζηγιάννη, Χ. Μέξη & Ηριδανού, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

– Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

– Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου και Κερασούντος, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

– Καρτάλη, Λυκαωνίας και Αγγ. Πυρρή στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

– Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Επιπλέον με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς «να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».