Το 1896 η Ericsson πούλησε το πρώτο τηλέφωνο της Κορέας στη δυναστεία Τσοσούν. Λέγεται, μάλιστα, ότι όταν έγινε τελικά το πρώτο τηλεφώνημα από τον βασιλιά, ζητήθηκε από την άλλη πλευρά της γραμμής να γίνει υπόκλιση στο… ακουστικό. Σχεδόν 120 χρόνια αργότερα, η Δύση υποκλίνεται στην Απω Ανατολή, η οποία ηγείται της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς και πρωταγωνιστεί στην κοσμογονία της ψηφιακής εποχής. Οι συνδέσεις της κινητής τηλεφωνίας στον πλανήτη θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Senior Vice President, Chief Strategist της Ericsson κ. Ντάγκλας Γκίλστραπ, ο οποίος σημείωσε την Πέμπτη, μιλώντας στο Ericsson Business Innovation Forum που πραγματοποιείται στο Τόκιο, ότι εάν συνυπολογιστούν οι προς διασύνδεση επικοινωνίες μηχανής προς μηχανή (M2M), τότε θα μιλάμε για κοσμογονία.
Οπως τόνισε, δημιουργούνται ευκαιρίες για νέες υπηρεσίες σε ψηφιακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Μάλιστα, η ραγδαία αστικοποίηση θα προκαλέσει ραγδαία ζήτηση για υπηρεσίες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ιαπωνικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών κ. Τσάρλεϊ Γουατανάμπε, η ανάπτυξη των λεγόμενων «μεγάλων δεδομένων» θα φέρει τεράστιες αλλαγές στην παραγωγικότητα της εργασίας και την κινητή ευρυζωνικότητα. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα «μεγάλα δεδομένα» για να ανοίξουμε νέες αγορές» σημείωσε, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία νέων βιομηχανιών υψηλής προστιθέμενης αξίας πολλών δισ. ευρώ.
Οπως τόνισε, η Ιαπωνία μέσα από τα «μεγάλα δεδομένα» θα επιχειρήσει να εκσυγχρονίσει κλάδους όπως τα ΜΜΕ και οι παραγωγοί περιεχομένου, η αγροτική παραγωγή, η πολεοδομική αναζωογόνηση, η πρόβλεψη φυσικών καταστροφών, η υγεία – πρόνοια και η διαχείριση πόρων. Ο κ. Γουατανάμπε υπογράμμισε ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε στροφή προς την τηλε-εργασία, τόνισε ότι τα γεωχωρικά δεδομένα θα φέρουν φιλόδοξες ψηφιακές εφαρμογές, ενώ υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών (ΣΕΜ) θα γυρίσουν νέα σελίδα στις μεταφορές.
Αλλωστε, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του New Cities Foundation κ. Τζον Ροσάντ έχει φτάσει η εποχή της «αστικής άνοιξης», όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο πίεσης από τους πολίτες, φέρνοντας θετικές αποφάσεις στη διακυβέρνηση των πόλεων.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία DOCOMO κ. Χιρογιάσου Ασάμι παρουσίασε τον ψηφιακό «προσωπικό βοηθό» που έχουν οι συνδρομητές της, ο οποίος βάζει την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα. Οπως τόνισε, το πρόγραμμα «Smart Life» στο οποίο είναι επικεφαλής, επεκτείνεται πέρα από τα κινητά σε αξεσουάρ, όπως τα γυαλιά, στον οικιακό εξοπλισμό υγείας (π.χ. ζυγαριά), στις ηλεκτρονικές συσκευές και τους υπολογιστές, καθιστώντας τα διασυνδεδεμένα και δημιουργώντας καινοτόμες εφαρμογές. Απόδειξη είναι η εκτίμηση ότι τα έσοδα από νέες ψηφιακές υπηρεσίες θα φτάσουν τα 11 δισ. δολάρια το 2015, είπε.
Βουτιά στο μέλλον έκανε ο επικεφαλής μηχανικός της HONDA κ. Μασάσι Σατομούρα, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο για Συστήματα Ευφυών Μεταφορών (ΣΕΜ) στα αυτοκίνητα, που θα επικοινωνούν με τα «ευφυή» τηλέφωνα των περαστικών και μάλιστα θα ειδοποιούν τους κατόχους τους. Μέσω τηλεματικής θα λαμβάνουν πληροφορίες για τον περίγυρο, θα επικοινωνούν με τις κυψέλες της κινητής και θα αντιλαμβάνονται ορατούς και αόρατους κινδύνους. Ο κ. Σατομούρα είπε ότι η τεχνολογία για την αυτόματη οδήγηση υπάρχει, όμως χρειάζεται μεγάλη προεργασία σε επίπεδο ενημέρωσης, νομοθεσίας και υποδομών για να βγει στην αγορά.
Τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει το Διαδίκτυο στο πεδίο του Gaming ανέλυσε ο διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Square Enix κ. Τζέικομπ Νέιβοκ, μιας εταιρείας παγκοσμίου φήμης που έχει αναπτύξει ορισμένα από τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια στον πλανήτη. Οπως τόνισε, τα παιχνίδια είναι η μέγιστη εφαρμογή και η καινοτομία σε αυτά οδηγείται πια από το Διαδίκτυο και όχι τις συσκευές, όπως γινόταν παλιά. Ηδη, τα διαδραστικά μέσα είναι η επόμενη επανάσταση που έρχεται και έχει ξεκινήσει, σημείωσε, όμως παρατήρησε ότι τα δίκτυα δεν είναι έτοιμα να υπηρετήσουν αυτές τις μεταβολές.
Παρόμοια ήταν η προσέγγιση του δημοσιογράφου και παραγωγού του BBC κ. Νταν Σίμονς ο οποίος σημείωσε ότι η επόμενη ημέρα στα media θα έχει δύο οθόνες: μία της τηλεόρασης και μία του κινητού ή της ταμπλέτας, οι οποίες θα λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά.
Μάλιστα, ο Senior Vice President και Chief Technological Officer της Ericsson κ. Ουλφ Εγουαλντσον προέβλεψε ότι δεν θα έρθουν νέες υπηρεσίες, αν δεν βελτιωθούν τα κινητά δίκτυα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη οραματικών επενδύσεων. «Το φάσμα θα είναι σαν το πετρέλαιο» σχολίασε και τόνισε την ανάγκη να δοθούν νέες συχνότητες από το φάσμα στις κινητές επικοινωνίες.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 31 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus