Η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ και το «ψαλίδισμα» της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 θα απασχολήσει την συνάντηση εργασίας σήμερα, Τετάρτη, του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τους εκπροσώπους του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας.

Ο υπουργός Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το φάρμακο το οποίο έχει συμφωνήσει με την πλειοψηφία των εμπλεκομένων φορέων. Δύο είναι τα σημεία στα οποία θα εστιάσουν οι δύο πλευρές: η συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία, χωρίς την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος στην ιατρική συνταγή (με στόχο την προώθηση των γενόσημων), κάτι το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών, και η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει τη φαρμακευτική δαπάνη, το 2014, πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα 2,2 έως 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, από 2,37 δισεκατομμύρια που αναμένεται να κλείσει το 2013.
Από την άλλη πλευρά, η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προκειμένου να φθάσει στο 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Άλλα δύο σοβαρά θέματα που εξετάζονται, τα οποία θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων και την προσεχή εβδομάδα στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τα υψηλά κλιμάκια της τρόικας, είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% και τα σημεία διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (βιταμινούχα σκευάσματα κλπ).
Υπενθυμίζουμε ότι οι «ξένοι» κάνουν λόγο για απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκου, πιέζοντας προς την κατεύθυνση της διάθεσης των ΜηΣυΦΑ ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ.